Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Mentalista 1x01 - Vörös nyomok

2009. február 03. 09:00 - TorrenteXY

Az RTL-en most induló új nyomozós sorozat kerül itt kivesézésre, olvassátok egészséggel. Nézni is érdemes, mert bár "mégegy nyomozós"-nak tűnik, igazából jobb az átlagnál. Hogy mivel, azt fedezzétek fel ti is!

Úgy látszik a sorozat készítőjének és nekem is ugyanaz volt az osztályfőnöke középsuliban, mert Tibi bá mindig azt mondta hogy a levesnek a "sürejét" kell először megenni. Bruno Heller se tesz másképp, langyos karakterbemutatás helyett egyből a sürejébe csapunk. Gazdag családi ház, csomó rendőr, valaki meggyilkolta a család szeme fényét, az egyke tinilányt. A rendőrök már tartóztatják is le a szomszéd emós srácot. Nincs is szükség a csapatra, bár azért körülnéznek. Halottlány apukája zavartan nyilatkozik, de anya még zaklatottabb, próbál kicsúszni apa öleléséből. A Mentalista elunja, úgyhogy inkább körbenéz a házban. Meglátja a hűtőt, úgyhogy azt teszi mint bárki egy idegen házban: összedob egy parizeres szenyát.

Kajálás közben a hűtőn megtekinti a fotókat, közös apa-lánya és más családi fotók.Közben megjön anyu, a mentalistánk bemutatkozik: ő Patrick Jane, és leülnek teázni. Jane, a nőt megfigyelve, tud róla mindent: elmondja, hogy mi a kedvenc szine, szereti Indiát, de sose járt ott...szerencsére ez nem kábel, és nem találja ki a néni szexuális szokásait is. Mi az maga valami látnok? Nem, régen annak adtam ki magam, de csak jól meg tudom figyelni az embereket. Mellesleg azt is megfigyelte, hogy anyu aput gyanúsítja a gyilkossággal. Kicsit vitatkozik anya, de aztán kitálal: Tavaly olyan furán viselkedtek egymással. De hogy tudnák bizonyítani hogy ki a gyilkos? Jane szerint a legtöbb feleség meg tudja mondani mikor hazudik a férje. Pont jön apu és Jane fel is teszi neki a kérdést: Maga ölte meg a lányát?

Apu felháborodik, de anya sírva fakad és rájön, apa volt a gyilkos. Fegyvert ránt és lelövi aput. Ennyi, nettó 7 perc alatt megoldott egy ügyet a Mentalista. Hetekig tartó nyomozás, bizonyítékok? Kinek kell? Lúzereknek. Patrick Jane ránéz valakire és tudja, hogy ő a gyilkos. Ha így haladunk részenként minimum 6 gyilkost lekapcsol.

 

Váltunk, Kalifornia, szitáló napsütés. Golfozók találnak rá valami házban egy halott nőre meg egy férfira, a falon vérrel festett smiley. Megjön a csapat is, de az egyik csaj a repülőről leszállva elmegy dolgára, közben Jane is megérkezik, bár fel van függesztve az előző eset miatt.

A hullaházba nézünk be először, a Red John nevet viselő sorozatgyilkos tűnik a tettesnek. A halott lánynak a halott pasi a dokija volt, valószínűleg szeretők voltak. Jane szerint nem, mert a fickó buzi. Itt van Dr. Wagner, hogy azonosítsa a hullákat. A doki annyit tud, hogy jó barátok voltak, de a halott fickó, mellesleg a munkatársa, tényleg homi volt. Red Johnról viszont még nem hallott a doki.A házban próbálják rekonstruálni a bűntettet, viszont Jane megint csak a fotókat nézegeti. Meglátja a vérrel festett szmájlit, és flashbackkelünk.

Jane egy tévéstúdióban van ahol épp látnokként kamuzik valami nőnek, hogy beszél a halott akárkijével. Aztán interjú következik, amiben kiderül, hogy már ekkor is segített a rendőröknek, hogy elkapjon félelmetes gyilkosokat, pl. Red Johnt. Visszaváltunk a jelenbe, ahol kijelenti: itt bizony nem Red John volt a tettes, mert ahol ő gyilkol a véres arcot látjuk meg először, és utána a hullákat. Ezután az irodában nyomoznak, bizony, igaza lehet a mentalistának, nem Red John a tettes, így főnöknéni, Teresa Lisbon visszafogottan nyalizik neki, hogy jöjjön azért vissza, kit érdekel a felfüggesztés. Jane el se ment, így megismerkedhet a csapat másik hölgytagjával, Grace Van Pelttel is.

 

A csapat maradék férfitagjai, Wayne Rigsby és Kendall Cho a férjet kérdezik ki, aki bár golfversenyen volt, de ott kiesett és így nem tudja igazolni magát. Valahogy csak sikerül, ugyanis kurvázott masszázsterápián volt. Kikérdezik a csaj volt pszichológusát, a már látott Dr Wagnert, aki nem szolgál sok érdekessel, viszont vannak szép könyvei a devianciáról. Amúgy a feleség fogamzásgátlót szedett, bár a férje már ezer éve elköttette a golyóit, úgyhogy a feleség is félrenézett valószínűleg. Jobb dolga nem lévén Jane is kérne egy kis altatót a dokitól csak úgy fű alatt, aki természetesen nem ad.

Rákot esznek alulfizetett rendőreink, közben próbálják kideríteni ki a gyilkos, bár Jane szerint nem a férj a tettes. A téma arra terelődik, hogy bár Jane nem igazi látnok, de Pelt ügynök szerint vannak ilyenek. Vitatkonak, de persze Jane győz, és még azt is megjósolja, hogy a melák Rigsby ma este meg akarja környékezni a csajt, aki mellesleg biztos igazi férfi az ágyban. Persze a hotel liftjében így már nem mer a fickó közeledni. Közben Jane unatkozik a szobájába de jön egy levél az ajtó alá becsúsztatva. Red Johntól kapta, Jane futva próbálja utolérni, de nem sikerül. A levélben gyakorlatilag kiröhögi Jane-t, aki szerint ez megint nem Red John műve. Úgyhogy unalmában egész este naplót ír, nem is alszik, így a főnöknő elküldi a már ismerős pszichológushoz.

Közben a levélen talált hajszálból kiderül, hogy a férj bátyja volt a feleség szeretője. Szép család, mindenki ide-oda vagy félre "nézegetett". Jane elmegy a pszichológus Wagner dokihoz, aki kérdezgeti hogy miért nem tud aludni, emiatt jön a következő flashback: Folytatódik a riportja még annak idején, ekkor csak 8 női áldozata volt még Red Johnnak. Mentalistánk bőszen ecseteli milyen csúnyabácsi ez a Red John. Ezután megy haza, és otthon mi fogadja? Egy levél, Red Johntól. Ha nem lenne csaló, megtalálta volna őt, és nem kellene látnia mit tett a feleségével és a gyerekeivel. Ajtó nyílik, és ott a mosolygós smiley a falon...

Visszakerülünk a jelenbe, és megpróbál valami kamu sztorit beadni a pszichológusnak, hogy kapjon már gyógyszert, sikertelenül.A férj jön hogy kiszabadítsa a feleségét, és meglepve hallja Cho ügynöktől, hogy amíg ő nem volt otthon, a bátyus úgy döngölte a feleségét, mint egy metáldobos. Ezen persze összeverekszenek a tesók. Közben Jane eltávozóban van a pszichológustól, elmondja hogy a halott másik orvos naplót vezetett. Így holnap jönnek a helyszínelők újból átkutatni mindent. Elhagyja az épületet Jane, és a doki lázas keresgélésbe kezd a halott irodájában. Persze rátalál Jane, aki búcsúzáskor kilopta a beléptetőkártyát a doki zsebéből. Így együtt megtalálják Jane szuperképességének segítségével az amúgy Jane általa tegnap írt naplót. Búcsúzna is, kezében a bizonyítékkal, de ekkor jön a fordulat.

Pisztolyt szegez a doki Janere, nagyon kell neki a napló. Persze kiderül hogy hamis volt az egész. Jane kitálal, már az elején mikor mondta a doki hogy nem ismeri Red Johnt az feltűnt neki, mivel a pszichológusnak a pszichológiai könyveiben fejezetek szólnak Red Johnról. A doki elmondja a szívszorító történetet, sikkasztott hogy megmentsen 3000 gyereket Afrikában, és mivel ezt a kollégája felfedezte, meg kellett őt ölni. A feleség csak elterelés volt persze, hogy más irányba terelődjön a nyomozás. Jane egy ügyes trükkel elfut a stukker elől, és már jön is az erősítés, elkapták a gyilkos dokit. Az örsön mindeki izélgeti Janet, miért kellett a családtagokat összeugrasztani, ha napok óta tudta ki a gyilkos. Még a főnöknő is morci, akit azért sikerül felvidítani egy felugró papírbékával. Jane hazamegy, lefekszik egy matracra az ágy helyett, és azért pont oda mert ott van a gyilkos nála hagyott kéznyoma. A már megfakult smiley alatt alszik el.

Címkék: a mentalista
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TorrenteXY 2009.02.03. 09:10:25

Hello! Várom a kritikákat, ne kíméljetek! :)
Írjátok meg milyenebb legyen. Hosszabb/rövidebb?
Viccesebb/kevésbé vicces? Bár ez utóbbin nem feltételnül tudok segíteni.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.02.03. 09:37:54

Jó volt :) Hosszra nem tudok mit mondani, nekem is mindig hosszú lesz, de eddig még nem panaszkodtak rá sokan. Viccesség rendben, nem unalmas. Nekem egyetlen negatívum, hogy a képek nem mindig kapcsolódnak a szöveghez (vagy csak nem érezhető a kapcsolat).

Mondom ezt úgy, hogy nem láttam a filmet. És nem is fogom, a másikon NCIS megy ebben az időben, a hogyvoltokból kell majd tájékozódnom, szóval írogasd szorgalmasan.

Llew 2009.02.03. 09:39:23

Szerintem jó. Jóféle középút. Nincs túlpoénkodva, de amennyi kell az megvan. A hossza is megfelelő.

Nem láttam, csak a hv olvasom, lehet ezért nem tiszta a következő mondat:
"Rigsby ma este meg akarja környékezni a csajt, aki mellesleg biztos igazi férfi az ágyban"
A csaj transzvesztita vagy mi?:)
Ezek meg szerintem magyartalanok:
"Elhagyja az épületet Jane"
"Persze rátalál Jane"
"Pisztolyt szegez a doki Janere"
Az alanyoknak kéne a mondat elején lenni, tehát:
Jane elhagyja/persze rátalál
A doki pisztolyt szegez
Majd viszont oszthatsz a Dr. Csont miatt.:)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.03. 10:06:06

Jó lesz ez, tetszenek az olyan sorozatok, amelyek nem csak a konkrét történésekről szólnak, hanem ezek kapcsán magasabb témákról is elejtenek párbeszédeket, mint most ez az ateista vs. istenhívő, élet a halál után téma, ami a vacsoránál vetődött fel (lásd még pl. House, Numb3rs).

A dokit játszó Zeljko Ivaneket már rengeteg sorozatban láttam epizódszereplőként, asszem mindig negatív figurát játszott. Hiába, ezzel az arcberendezéssel :-)

Vicces volt látni, hogy Steven Culp (Bree első férje a SzülFelből), miközben az egyik adón lelőtték, mint vérfertőző pedofilt, a másikon meg ezzel egyidőben egy szintén nem túl szimpatikus tengerésztiszt szerepében tűnt fel (az NCIS-t később néztem meg, felvételről).

tóparti látomás 2009.02.03. 10:24:25

Szia TorrenteXP!
Szerintem jó a poszt, a hossza megfelelő és jók a poénok is. Csak így tovább ;)
A sorozat amúgy tényleg jobb az átlagnál, nekem bejön. Várom a következőt ;)

gonoszpok · http://gonoszpok.blog.hu 2009.02.03. 11:01:34

Nekem nem tetszett. A post jó. De a sorozateddig. Sajnálom. Ha előre tudom milyen lesz, meg sem nézem. De nem vagyok mentalista. CSerébe a GonoszPók megmondja a jövőmet!

Vámpír\\\'08 2009.02.03. 11:10:05

Jó a poszt! Amúgy a sorozat első része is tetszett, remélem marad a színvonal.

fallen 2009.02.03. 11:15:35

Jó poszt, folytasd bátran, sok ilyet kérek még: "Rákot esznek alulfizetett rendőreink"
Szóval visszajárok majd ide.

De a korrektség jegyében talán kerüld a "mert a fickó buzi" kifejezéseket, maradj inkább a melegnél. Végül is Jane sem ezt a szót használta, így akik csak olvassák, de nem látták, azok félreérthetik.
Összességében gratula.

Thomas Dantes 2009.02.03. 11:21:56

Az írás jó csak nekem a sorozat nem tetszik. Azt hittem valami misztikus dolog lesz, hogy tényleg látnok.

Erre csak sima nyomozó... jó nem egyszerű nyomozó mert k*rva okos meg minden... csak én nem ezt vártam tőle, pedig nem lenne rossz

Nem hiszem hogy rajongója leszek

Ronald 2009.02.03. 11:36:51


Jó lesz ez így ahogy megírtad. Tudod kinek hasznos az írás?

A "kapcsolgatósoknak"...akik úgy a 18-adik percben állnak meg egy pillanatra a mozinál...és sikerül nekik pont egy érdekesebb jelenetet kifogniuk....hát ottragadnak.

Igenám, de hiányzik nekik az első 18 perc...például nekem az hiányzott, hogy "ki is ez a fickó valójában? Rendőr? Külső rendőrségi-benfentes...vagy ki?"

Jó lesz ez így, nekem teccik ahogy csinálod - és írd hozzá a véleményedet nyugodtan - ne törödj semmivel.

Elvégre nem rendőrségi jegyzőkönyvet írsz, nem igaz?

sulyokit 2009.02.03. 12:09:00

Tetszett a hogyvolt - egy újabb sorozat került fel a "megnézni" listámra. Várom a következőt. :)

GOrsi (törölt) 2009.02.03. 12:15:42

Néztem, és az jutott eszembe, hogy Patrick Jane tisztára olyan, mint Shawn Spencer, csak kevésbé teátrálisan.

Egyébként a hogyvolt, jó, és a hosszával sincs baj.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.02.03. 12:25:37

Jó a sorozat, csak az örökös fölényes mosolygás idegesít.

Bár hozza a mai sorozatok kliséjét, de azt jól hozza. Eléggé egyediek és megjegyezhetők a szereplők. (Nem úgy mint a New York helyszínelők).

Ja mai sorozatok kliséje: egy főfigura valami speckó képességgel, és egy fájó múlttal. A fájó múlt (személyes ügy) az egyes részeken áthidaló, a nézőt a következő részre kiváncsivá tevő elem.

Plusz persze az adott epizód erejéig érvényes történések. Már csillagkapu és DrHouse óta így dolgoznak.

A Heroes ott bukott el többek közt, hogy nem ilyen szerkezetű volt, nem volt epizód eleje és vége, hanem volt a rétestészta egyben, és a műsoridőnek megfelelően vagdosták részekre. Meg ez a túlzásba vitt ki-kivel van játék. (nálam ezért bukott el) Az epizódonkénti történés azt a követelményt is magával vonzza, hogy több kreativitás kell hozzá, epizódról epizódra teljesíteni kell. Csillagkapunál ezt úgy oldották meg, hogy mindig voltak töltelék részek (a főszáltól eltérő) melyeket érezhetően csak összecsaptak, vagy nem a fő kreativoknak adtak ki.

Ma este Terminátor sorozat jön.

sunball 2009.02.03. 12:30:43

a "hogyvolt" tényleg jó, mert most már tudom, mi volt a papírbéka előtt. sikeresen belecsöngettek az utolsó 5 percbe és lemaradtam a lényegről...)

Csak egy komment a szinkronokra: ennyire élettelen, kifejezéstelen női hangot már rég hallottam sorozatban, mint amit a Robin Tunney szinkronjaként produkált vki.

the black ball 2009.02.03. 13:11:06

Heh, ebbe bele se kezdtem, a Psych bőven elég nekem. Majd nyáron.

@HalivudEstevez: "csak összecsaptak, vagy nem a fő kreativoknak adtak ki"
Na ne már... Inkább az Atlantisban. Az SG-1 sokkal kevesebb gyenge epizóddal rendelkezik.

TorrenteXY 2009.02.03. 17:21:55

Köszi az észrevételeket, fiúk-lányok. Szerintem hasznos lesz, picit átírom akkor a második részt, mert az már kész lenne amúgy.

missparker: ennél kapcsolódóbb képeket nem sikerült összekaparnom, de igyekezek majd

Llew: na azért a kizárólag önös érdekből kezdtem hogyvoltot írni, hogy javuljon a fogalmazókészségem. úgyhogy kösz

fallen: próbálok majd figyelni az ilyenekre, csak angolul "gay" volt, és nem tűnt erősnek a kifejezés.

EasyFriend 2009.02.03. 20:53:11

Jó a hogyvolt, a sorozat is jónak ígérkezik, bár a pilotot a castinggal erősen hazavágták... Komolyan, tegye fel a kezét, akit meglepett, hogy Zeljko Ivanek a gyilkos. :-)

Slidy 2009.02.04. 13:53:28

@sunball: Robin Tunneynak szinte egy az egyben ugyanilyen kifejezéstelen hangja van eredetileg is,úgyhogy ilyen szempontból Ruttkay Laura telitalálat volt:-)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.02.04. 16:48:08

TorrentXY: lehet, hogy triviális, amit írok, de hátha mégis segít: a képeket a lejátszó pillanatkép feature-ével akkor készítem, mikor nagyon megtetszik valamelyik jelenet. Nem vadászgatok, mert lehetetlen lenne. FastStone Photo Resizer-rel teszem megfelelő méretűvé, ez egy ingyenes progi, még sixx ajánlotta, mikor hogyvoltozni kezdtem.

TorrenteXY 2009.02.05. 16:38:29

missparker: igazad van, csak még első alkalommal külön csináltam a szöveget meg a képeket.

Amúgy sokkal gyorsabb a képmentés, ha például kmplayert használsz. Videót beállítod 490 pixel szélesre kis méretben. Nagy méretben nézed, kikeresed mi kell, leveszed kis méretre. Ctrl+Alt+E és már le is mentetted megfelelő méretben.
Nekem gyorsabb, de köszi a segítséget, lehet ezt a módszert is kipróbálom. :)

Gladia Delmarre 2009.02.10. 20:44:25

Nekem tetszett az epizód, Jane egy személyben egy egész profilozó csapat:) Kicsit hihetetlen, de az az érdekes benne, hogy az apró jelekből tényleg összeállhat egy kép, ami meghatároza egy ember jellemrajzát (legalábbis nagy vonalakban).

a hogyvolt is jó! Kellően részletes, de nem túl hosszú, tényleg középút:) Így tovább!

Viktóriá 2009.04.14. 08:16:40

Jaj nagyon tetszik ez az oldal!!! Imádom ezt a sorozatot!!
süti beállítások módosítása