Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Odaát 2x08 - Alku a démonnal

2009. január 04. 14:30 - Deana W.

1938-ban vagyunk, Greenwood-ban. Egy útszéli fogadóban tehetséges fiatalember gitározik, de játékát hirtelen abbahagyja, mert különös hangokat hall, mintha vad, vicsorgó kutyák járnának a fogadó körül. A közönség nem igazán érti, mi történik, úgy tűnik, csak hősünknek van ez a fura látomása (vagy hallomása?). Menekülőre fogja, azonban a kutyákat nem tudja lerázni, hiába is zárkózik be házába, a dögök veszettül döngetik az ajtót – nem csoda, hogy Robert iszonyatosan retteg. Később aggódó barátai rátörik az ajtót, de a gitárost a földön fekve találják, rángatózva, amint egyre csak azt hajtogatja: fekete kutyák. Hiába rohannak orvosért, Robertnek ezek az utolsó szavai…

Visszatérve napjainkba, Sammy és Dean egy étteremben böngészi a rendőrségi adatbázist (helyesebben Sammy böngész, míg Dean sültkrumplit zabál). Mostantól óvatosabbnak kell lenniük, mert Dean-nek már igencsak hosszú a bűnlajstroma: nem elég, hogy St. Louis-ban körözik, de már a szövetségi adatbázisba is bekerült. Ő persze úgy gondolja, hogy ez menő, sőt, szerinte Sammy még féltékeny is, amiért őt még csak bűnrészességgel sem vádolják. Na mindegy, azért a munkát csak folytatni kell, Sam fel is vázolja az eheti esetet.

Sean Boyden, egy elismert építész lezuhant az általa épített toronyház tetejéről. Eddig semmi különös nincs az esetben, ám halála előtt két nappal azzal hívta az állatbefogókat, hogy veszett, vad, fekete kutyák üldözik. Persze a hatóságok nem találtak semmit, és más sem látta az említett lényeket rajta kívül. Márpedig ilyen kísérteties fekete kutyákról sok legenda szól. Egyes kultúrákban az elhunyt állatok szellemeinek gondolják, máshol pedig halál előtti előjeleknek tartják őket. Mindenesetre nagyok és veszélyesek, jobb lesz utána járni a dolognak.

A nyomozást Sean üzlettársánál kezdik, az építészeti magazin újságíróinak kiadva magukat. A férfi nincs feldobva a hírtől, hogy Sean még a halála után is elismerésben részesül. Elvégre öngyilkos lett, itt hagyta a feleségét, az üzletét, és mégis ő az, akit kitűntetnek. Nem is érti, miért tette ezt, hiszen irigylésre méltó élete volt. Zseniális építész volt, bár mint megtudjuk, nem volt ez mindig így. Az üzlettárs szerint 10 évvel ezelőtt még egy kutyaólat sem tudott volna megtervezni, csaposként dolgozott egy Lloyd’s nevű bárban. Aztán egy éjszaka kapott egy óriási megbízást, és elkezdett tervezni – olyan figyelemreméltó épületeket, amiket korábban még nem láttak. De vajon miért lesz valaki öngyilkos, aki ilyen zseniális tehetséggel van megáldva?

Az állatvédőknél Dean puhatolózik tovább. Rövidesen meg is szerzi az összes eheti bejelentést – nem volt nehéz dolga, miután a titkárnő egy 23 éves csaj, aki a bizalmas információk mellett még a myspace címét is felírta Dean-nek (nem mintha tudná mi az :)). 19 panaszt kell lenyomozniuk, ami elég uncsi, de végül rálelnek egy újabb nyomra. Dr. Sylvia Perlman két napja jelentette a vad kutyákat, majd összecsomagolt és ismeretlen helyre utazott. A szobalánya persze nem látott vagy hallott semmilyen kutyát, de hát a doktornő nem volt az a képzelgős fajta. Vezető sebész volt a kórházban – 10 éve nevezték ki erre a pozícióra, amit soha ilyen fiatal orvos még nem kapott meg előtte. Persze lehet, hogy csak véletlen a hasonlóság az építész szerencsés életútjával, de Dean talál egy fényképet, amin a doktornő látható két barátnője társaságában, egy bárban – mely a hátulján lévő felirat szerint éppen 10 éve készült a Lloyd’s-ban.

Ideje megnézni ezt a Llyod’s Bar-t. A kis fatákolmány egy útkereszteződésnél áll. A kereszteződés négy sarkában, a rengeteg gyom között szép sárga virágok nőnek – mintha csak odaültették volna őket. Dean szerint ezt a cickafarkkórót megidéző szertartásokhoz használják, amivel Sammy is egyet ért, ezért ásni kezdenek a kereszteződés közepén. Találnak is egy dobozkát, benne temetői földdel, fekete macska csontjával – a déli hoodoo varázslás kellékeivel, amiket démonidézésre használnak. Mivel mindez egy útkereszteződésben történik, ahol tudvalevőleg az alkuk köttetnek, áldozataink jó eséllyel alkut kötöttek a megidézett gonosszal. És bizony ezeknek az alkuknak soha nincs jó végük: a fekete kutyák, amiket látni vélnek, a pokol kutyái, azaz a démon visszatért, hogy begyűjtse „ügyfeleit”.

Az építész után a doktornőt is. A hölgy egy hotelszobában van, szemmel láthatóan igen rossz idegállapotban. Az ajtaján a portás dörömböl, hogy vagy fizessen ki még egy éjszakát, vagy húzzon el a szobából. Sylvia egy marék pénzt nyom a kezébe, mikor újabb látomás tör rá: a fiatalember rémarcúvá válik. Hamarosan újra rátámadnak a pokolkutyák is, és nem tud tovább menekülni: a láthatatlan lények elkapják és szétszaggatják.

Egy rövid időre visszatérünk a múltba, Robert-hez. Látjuk, ahogy az ekkor még tehetségtelen fiatalember elássa a szertartás kellékeit egy útkereszteződésnél, mire megjelenik egy csinos nő, démoni vörös szemekkel. A kérése egyszerű: ő akar lenni a világ legjobb zenésze. A démon azonnal teljesíti kérését és az alkut csókkal pecsételik meg. Így „született meg” a legendás blues zenész, Robert Johnson.

Dean szerint Robert Johnson legendája igaz történet, hiszen a történet folytatása szerint saját vérében fulladt meg, miközben nagy fekete kutyákról hallucinált – éppen ahogy most is történik áldozatainkkal. Sam ki akarja deríteni, hogy az építészen és a doktornőn kívül mások is kötöttek-e alkut, hátha tudnak rajtuk segíteni. Dean-nek nincs ínyére ez a munka, szerinte ha voltak olyan hülyék, hogy alkut kötöttek egy démonnal, akkor maguknak keresték a bajt, megérdemlik a sorsukat. De Sam jó lelke győz, úgyhogy a dobozban talált fénykép alapján folytatják a nyomozást.

A Lloyd’s-ban ismerik a fényképen lévő fickót, a neve George Darrow. Hát akkor látogassunk el hozzá. George ajtaja előtt valami furcsa por van kiszórva, és nem nagyon örül látogatóinak. De ad nekik öt percet, hogy előadják, mit akarnak. Először is megtudjuk, hogy a por az ajtó előtt goofer dust – egy hoodoo varázskeverék, amely kint tartja a démonokat. Kapnak is a fiúk egy zacskóval, hátha még hasznukra válik. Na de térjünk a lényegre. George már beletörődött a sorsába és nem kér a segítségből, már csak pár napot akar nyerni magának, míg befejezi az utolsó festményét. Ő volt az, aki 10 évvel ezelőtt megidézte a démont. Tehetségre és hírnévre vágyott, ehelyett szegény és magányos maradt egy csomó eladatlan (és kissé rémisztő) festménnyel. Sajnos nem az ő balul sikerült élete a legrosszabb, ami a lelkét nyomja, a többiek is miatta vannak most bajban: a démon ugyanis nem tűnt el az alkujuk után, hanem ott maradt egy hétig a bárban és további alkukat kötött. Ő próbálta figyelmeztetni az embereket, de senki nem hallgatott rá. Az építészen és a doktornőn kívül még egy fickóra emlékszik, akit megbabonázott a démon: Evan Hudson. De nem tudja, ő mit kérhetett, mert a másik kettővel ellentétben nem lett híres.

És igen, már Evan is hallja a pokol kutyáit. Otthon van szép nagy házában és szép feleségével, akit épp nyaralni küld nővéréhez. Mivel tudja, örökre búcsúzik, szerelmet vall az asszonynak, aki kicsit meglepődik ezen az érzelmi kitörésen, de persze azért viszonozza a kedves szavakat – mindeközben Evan rémpofának látja a nőt, és ez, a doktornő óta tudjuk, nem jó jel.

Hamarosan befut Sam és Dean is, akiktől Evan először frászt kap, de miután rájön, hogy nem démonok, akik érte jöttek, hanem segíteni próbálnak rajta, elmeséli a sztoriját: ő a feleségét kérte a démontól. Dean persze rögtön gúnyolódni kezd rajta, hogy nem tudott magának összeszedni rendesen egy nőt, ezért kell most a pokolba mennie, de Evan közbevág. Nem tagadja, ő kötötte az alkut, és ma is újra megtenné. Ugyanis a felesége, Julie haldoklott. Rákos volt és már csak napjai voltak hátra, tehát az alkut azért kötötte, hogy őt megmentse. Dean-nek kicsit meglágyul a szíve, de ha lehet, még dühösebb mint korábban volt. Szerinte Evan nem a feleségéért, hanem magáért vállalta a pokoli szerződést, hiszen nem akart Julie nélkül élni. Azzal persze nem számolt, hogy most a nőnek kell majd nélküle élnie, és ha véletlenül megtudja, hogy végeredményben miatta halt meg a férje, rohadtul fogja magát érezni.

Sam gyorsan leállítja a dühöngő bátyját, akinek már van is egy zseniális ötlete. Sammy-t itt hagyja Evan-nal, hogy megpróbálja a goofer dust segítségével távol tartani tőle a pokolkutyákat, ő meg addig elmegy a kereszteződéshez és megidézi a démont. Csapdába akarja csalni, kiűzni, vissza a pokol fenekére, hogy ezzel időt nyerjenek, amíg kitalálják, hogy lehet megtörni a démoni alkut. Persze Sam ebbe nem akar belemenni, jól tudja, csak azért csinálja ezt az egészet Dean, mert szerinte Apa is egy ilyen alkut kötött a fia életéért cserében, és most meg akar róla bizonyosodni. De nincs idő a lelkizésre, Evan megint hallja a kutyákat.

Így végül marad Dean nagyszerű terve: Sam körbeszórja a szobát és Evan-t a hoodoo varázsporral, míg ő maga a kereszteződéshez megy megidézni a démont. Ez sikerül is neki, hirtelen megjelenik a Vörös Szemű Démon, ezúttal egy szép fekete hajú lány képében. A démon hallott már a legendásan jóképű Dean-ről, úgyhogy simán beleegyezik, hogy az alku részleteit a Kocsiban egyeztessék. Útközben Dean elrebegi a kérését: törölje el Evan Hudson alkuját, és cserébe felajánlja saját magát. Zseniális. A démon persze nem lepődik meg ezen a nagylelkűségen, az alma nem esett messze a fájától. Tehát igaz: Apa tényleg eladta a lelkét a fiáért cserében.

Mielőtt beszállnának a Kocsiba megbeszélni a részleteket, a Vörös Szemű kiszúrja, hogy az Impala alá egy ördögcsapdát rajzoltak. Ezen persze jól felhúzza magát, de ahelyett, hogy azonnal élve nyúzná meg Dean-t, inkább lelkileg terrorizálja. Azzal húzza, hogy miatta halt meg az apja, és pontosan tudja, hogy ezt Dean milyen nehezen viseli. De ő megadhatja, amire vágyik: visszahozza Apát a halálból, hogy szép, hosszú életet élhessen. Cserébe viszont 10 év múlva Dean kerül a pokolra, de addig is vígan élhetnének újra együtt, a három Winchester fiú. A démon elég türelmetlen, már épp készülne otthagyni az önmagával viaskodó szépfiút, de úgy tűnik, végül ő győz, Dean hajlik az alkura. És ha lehet, a 10 év mellé kérne még egy garnitúra kést is – mi a f***?!

Ez aztán jó húzás volt! Miközben Apáról és a késgarnitúráról alkudoztak, Dean egy útmenti víztorony állványzata alá csalta a Vörös Szeműt, ahova korábban már felfestett egy másik ördögcsapdát. Most, hogy a démon tényleg fogságban van, nincs más hátra, mint megkötni az alkut, amiért eredetileg is jött: vagy feloldja Evan Hudson szerződését, hogy szép, hosszú életet élhessen a feleségével, vagy démonunk megy vissza a pokol fenekére. Dean már kezdi is az ördögűzést. Épp ideje, mert Evan és Sam már nagyon szorult helyzetben van, már a varázspor sem tartja vissza a kutyákat.

Pár sor ördögűző varázsige után rájön a démon, hogy ezúttal ő húzta a rövidebbet, úgyhogy rááll az alkura, visszahívja a pokolkutyákat, Evan szerződését eltörli, az utolsó áldozat így sikeresen megmenekül. Az alkut csókkal pecsételi meg Dean-nel, aki kivételesen nem örül a szép hölgy tüzességének. Mégiscsak egy démon. Sőt, még az ördögűzést is folytatná, de ezt nem lehet. Ha megszegi az alku szabályait, és visszaküldi a démont a pokolra, az előbb-utóbb úgyis újra kijut onnan, és ígérete szerint amint visszatér, első dolga lesz megnyúzni Evan-t. Így ezúttal szabadon távozhat a hetigonosz. Mielőtt azonban elhagyná a kölcsönvett testet, megforgatja a kést Dean szívében: jobban tette volna, ha megköti az alkut Apáról, mert elképzelni sem tudja, milyen borzalmas sorsa van a pokolban.

Az ügy lezártával újra úton van a két Winchester fiú. Sam szerint a démonok mindig hazudnak, így biztos Apáról sem mondott igazat. Dean meg továbbra is azon mérgelődik, hogy tehette ezt John, hogy élhet most azzal a tudattal tovább, hogy apja érte adta el a lelkét. Ahelyett, hogy végzett volna a Sárgaszeművel, alkut kötött vele. Ez lenne hát a nagy John Winchester hagyatéka? Sam persze megmondja a frankót: Apa hagyatéka az, hogy folytassák a vadászatot és embereket mentsenek meg. És bízik benne, Dean egy percig sem gondolta komolyan, hogy megköti az alkut a démonnal. Ó, Sammy, ha tudnád …

Címkék: odaát
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deku82 2011.02.28. 21:35:26

Ijesztőek voltak a rémpofák. :S A 2x07 rész hogyvoltja eltűnt? :(
süti beállítások módosítása