Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 2x17 - Wounds and Scars

2009. január 02. 16:00 - Médiageci

A seriff whiskybe fojtja gyászát, a Josie-val töltött legszebb pillanatait idézi fel. Sólyom ételt hoz neki Normától. Eközben egy helyes fiatal nő lép a bisztróba, új szereplő, Heather Graham alakítja. Kiderül, hogy ő Annie, Norma ex-apáca húga. Megtudjuk, hogy az anyjuk vele is bunkó, így csak a nővérére számíthat. Fontos számára, hogy megdolgozzon a pénzéért (ami egyébként az ő életében újdonság), a kosztért és a kvártélyért, tehát ő is a bisztróban fog robotolni. Briggs őrnagy vagy a pitét dicséri, vagy Shellynek bókol, amikor annyit mond: „ellenállhatatlan”. Tuskó Lady ekkor megérinti az őrnagy nyakán a sebhelyet, és leül mellé.

Sólyom jelenti a seriff irodájában ülő, rangidős Coopernek, hogy a seriff kiütötte magát, és nem eszik, így bizonytalan, hogy mikor lesz munkaképes. A két fickó nehezen igazodik el a sok új papír között, ugye Eckhardt és Josie is az előző rész végén halt meg. A férfi esetében a helyzet egyértelmű, de a nő halálának okára Hayward doki nem jött rá, ráadásul a holttest csak 29 kilót nyomott. Annyira nem volt vézna, viszont Cooper is látta, hogy valami kiszállt belőle, talán a lelke, ami eszerint kivételesen 21 grammnál nehezebb volt.

Earle légzőgyakorlatokat végez az erdei kunyhóban, a vidéki életet dicséri. Leo kiszolgálja papuccsal, pipával, újsággal. Earle elolvassa a hirdetések között a válaszlépést, beállítja a sakktáblán az aktuális állást, és rájön, hogy Cooper segítséget hívott, patthelyzetre törekszik. Ettől nagyon begurul, ahogy a seriff is előre jósolta, a fuvolájával Leót kezdi ütni. Közben a szállodában divatbemutatót szerveznek a nyestvédő kampány keretében. Audrey végigmegy a kifutón, Dick két modellt magasztal: „mindkettőjükben elbűvölően testesül meg a természet szentsége”. Érkezik egy fickó egy kitömött nyesttel, ő fog előadást tartani. Audrey és John is összefutnak, kölcsönösen elnézést kérnek egymástól az enyhén kínos vacsora miatt, aztán randit beszélnek meg. Dick rámutat a nyestes fickónál arra, hogy ha egy kitömött állat bemutatásával áll ki az állat védelme mellett, az meglehetősen abszurd.

Cooper felkeresi a seriffet, Josie bűnlajstromával próbálja kirángatni a depresszióból: lássa be, hogy a nő nem érdemli meg a könnyeket. Josie amellett, hogy megölte Eckhardtot és Jonathant, továbbá megpróbált végezni Cooperrel (és a Hank által felvetett, Andrew ellen elkövetett merénylet még szóba sem kerül), Hongkongban is követett el bűncselekményeket, ott is körözték, ráadásul többször letartóztatták prostitúció miatt. A seriff ez utóbbitól már azért kiakad, kiabálni kezd a barátjával. Eközben Catherine tervrajzokat búj, és váratlanul beállít hozzá az elhunyt Eckhardt asszisztensnője. Josie-ról és Eckhardtról kezdenek üres diskurzusba, végül Catherine fegyvert ránt, és a nő jövetelének valódi okairól érdeklődik, ezúttal már némi nyomatékkal. A nő Eckhardt búcsúajándékát nyújtja át, egy lakkozott fekete dobozt.

Earle önmagát ódivatú, ősz, bajuszos fickónak álcázva keresi fel Haywardéket. Donna nyit ajtót, egyedül van otthon. Earle az apja volt iskolatársaként, szintén orvosként mutatkozik be, azt állítja, hogy a környéken tart előadást, és ha már erre járt, gondolta beugrik a régi barátjához, a dokihoz. Donna beinvitálja, az öreg bókol neki, sztorizgat. Nem marad sokat, nem várja meg a dokit, csak hagy számára egy ajándékot a diplomaosztójuk évfordulójára, és meghagyja a címet, ahol megszállt.

Pete az őrsön sakklépéseket próbálgat, minden asztalon sakktáblák hevernek. Beszámol Coopernek arról, hogy sajnos sem a könyvekben, sem az általa ismert, kevésbé neves játszmákban nem fordult elő úgy patthelyzet, hogy néhány gyalogot nem vesztettek a játékosok. Pete szerint, ha mindent elkövet, akkor is legalább hat bábut veszít, ami (eszerint időközben Cooper beavatta) hat emberéletet jelent. Cooper hozzáteszi, hogy Earle zsenialitása gonosz mohósággal párosul, valószínűleg nem gyalogokra hajt, ezt felhasználhatják. A királyt és a királynőt kell védelmezniük, így sarokba szoríthatják Earle-t. Lucy és Andy is sakkoznak, Pete tanítgatja őket. Andy hibásan lép, Pete kijavítja, Lucy pedig sakkot ad neki. Ekkor lép be Briggs őrnagy és Tuskó Lady. Kiderül, hogy a nő miért figyelt fel a férfi nyakán a sebhelyre: neki is van egy hasonló a lábán. Kiskorában elment az erdőbe sétálni, és amikor hazaért, megtudta, hogy egy napig keresték, ami kiesett számára. Csak egy fényre emlékezett, és a két hegyre emlékeztető sebhely volt újdonság rajta. Cooper felrajzolja egy táblára mindkét jelet. A fényre és a bagolyhuhogásra mindhárman emlékeznek, Tuskó Lady mindezt még egyszer érzékelte, amikor a férje meghalt a tűzben.

John és Audrey a tóparton piknikeznek, John valami country dalt dúdol. A lány megdicséri, és elmondja, hogy ő még nem kapott szerenádot, valamiért félnek tőle a fiúk, senki nem ismeri őt igazán. John érdeklődik, hogy Audreynak van-e fiúja. A lány bevallja, hogy volt valaki, de már nincs, valószínűleg a Cooper iránt érzett egyoldalú szerelmére utal. Cowboyos vicceken derülnek, egymást etetik, boldogok.

Donna szülei hazaérnek, vásárolni voltak. A lány beszámol a különös látogatóról, és átadja az apjának a cetlit és az ajándékot. A dokit meglepi a dolog, a nejét nem kevésbé, Donna hozzáteszi, hogy a férfi mindent tudott róla, ezért is bízott meg benne. A doki elmondja, hogy az illető valóban a szobatársa volt, de tutajbalesetben régen meghalt, ő próbálta meg kimenteni. A telefonszámról pedig kiderül, hogy egy temető száma. A doki kinyitja az ajándékot, egy kis dobozt, és egy sakkbábut, egy fekete lovat talál benne, egy címkével: „KN a KB3-ra”. A doki figyelmezteti a lányát, hogy a fickó veszélyes, és rögtön indul az őrsre a bábuval.

Ed az otthonában, Jacoby doktor segítségével megpróbálja elmagyarázni Nadine-nek, hogy bár mindketten mást szeretnek, a szakításban is megegyeztek, azért ez nem olyan egyszerű dolog (mert ugye házasok, vannak közösen szerzett javaik satöbbi). Nadine-nek nem esik le a tantusz, a dokinak sincsenek trükkök a tarsolyában, szerinte a nő akkor ébred csak rá a helyzetre, ha ismét a régi önmaga lesz. Nadine egy dolgot nem szeretne, hogy Ed és Mike miatta veszekedjenek, aztán hozzáteszi kuncogva, hogy azért egy bunyót engedélyez. Ed bedobja a törölközőt. Jacoby egyszerű dologgal próbálkozik, nyilván nem először: közli Nadine-nel, hogy ő és Ed el fognak válni. Ez hoz némi eredményt, de keveset, Nadine-ben ekkor tudatosul ismét, hogy a fél szemére vak.

Újabb vendég érkezik a Hayward házba, Donna tolószékes anyja, Eileen nyit ajtót, Donna leselkedik a lépcső tetejéről. Kis hatásszünet után látjuk meg Bent az ajtóban, aki megfogja a nő kezét, és valamit a fülébe súg – régi bizalmasoknak tűnnek, talán volt szeretőknek. Eközben Norma egy Miss Twin Peaks szórólapot mutat Shellynek, megpróbálja rábeszélni a csinos fiatalasszonyt, hogy nevezzen be, egy komolyabb összeg mellett egy ösztöndíjat is nyerhetne, amivel még vihetné valamire. Shelly bohóckodni kezd egy kanállal (mint mikrofonnal), hogy milyen beszédet tartana a világbékéről: „én összehívnám a világ összes vezetőjét, körbeállnának és megfognák egymás kezét; mert ha fogják egymás kezét, nem tudnak bunyózni”. Earle a következő vendég, ezúttal egy hosszúhajú, szakállas, bajuszos, fejpántos hippinek maszkírozta magát, ő is bátorítja Shellyt, hogy nevezzen be a versenyre. Cooper is beül a pulthoz, de nem veszi észre Earle-t, nagyon elmerült egy könyvben. Őt Annie szolgálja ki, akinek a látványától Cooper szava kicsit eláll. Aztán fülig érő mosollyal csajozó üzemmódba vált, ráhajt a lányra, üdvözli, bemutatkozik, és rendel egy kávét. A szimpátia kölcsönös. Amikor Annie kitölti a feketét, Cooper észreveszi, hogy a lánynak szabályos vágások vannak a csuklóján, vagyis próbálkozott öngyilkossággal. Ügynökünk nem először játssza el azt a rituálét, hogy felteszi a bal kezét (ezzel nem engedi el a pincérnőt), amíg kortyol párat a kávéból, és így, ha ízlik neki, rögtön ki is tudja fejezni a dicséretét. Ezúttal: „épp olyan lett, ahogy szeretem” – hát, bedobhatott volna valami ütősebb bókot is. Ekkor Sólyom lép Cooperhez, és közli, hogy: „volt egy kis problémánk a Könyvesháznál”.

Kicsit később megérkezik a páros az említett helyre, és Andy beszámol nekik arról, hogy a seriff megőrült, minden bútort összetör. A seriff valami kupacon trónol, az egyik kezében whiskysüveggel, a másikban pisztollyal dülöngél. Cooper megpróbálja lefegyverezni mézesmázos modorban. A seriff tombol, aztán magát okolja, hogy nem vitte el Josie-t időben, végül bőgni kezd. Cooper átöleli, a pisztoly a földre esik. Kis idő elteltével a félkómás seriffet ágyba teszik. Cooper meghagyja Sólyomnak, hogy valaki őrizze a főnököt, reggelre talán rendbe jön. Mondanak pár bölcsességet is egymásnak a helyzetről, például: „az olyan férfi, aki nehezen szeret, nagyon tud szeretni”.

Nadine és Mike álruhában (hogy Mike is felnőttnek nézzen ki) kivesznek egy szobát a szállodában, átutazó házaspárnak adják ki magukat. Mike számára elég kínos a szitu, ráadásul két helyi tinilány is felismeri. A recepciós elbambul kicsit a jeleneten, de Nadine olyan határozottan csap rá a csengőre, hogy ki is lapítja azt, így megkapják a szobát. A nagyteremben Ben sok vendégnek tart beszédet a környezetvédelemről, az Állítsátok meg Ghostwoodot kampányról, az amerikai nyestről, és ezekből levezetve az egész emberi faj fennmaradásának kérdéséről. Utána Dick következik, ő konferálja fel a divatbemutatót, mellesleg a modellek között vannak helyi önkéntesek is: Lucy és Andy. Catherine gúnyos hangon, „nicsak, a nagy természetvédő, a cédrusfenyők nagy barátja” szöveggel szólítja meg Bent. Noha Catherine jól ismeri, átlát rajta, Ben köti az ebet a karóhoz, hogy ő bizony megváltozott, és komolyan gondolja a természetvédelmet, nincsenek hátsó szándékai. Ekkor lép színpadra a nevetséges nyestes fickó, aki megfogadta Dick tanácsát, a kitömött helyett egy ketrecbe zárt, élő nyestet hozott magával, amit elő is vesz. Bár elmondja, hogy a Dick iránt felettébb érdeklődő állat barátságos az emberekkel, mellesleg vonzódik a csillogó tárgyak és az olcsó kölni iránt is, a nyest orron harapja Dicket, és jó ideig nem is ereszti el. Miután Dick valahogy mégis ledobja magáról, a nyest a vendégeket kezdi riogatni, össze-vissza szaladgál, mire teljes pánik tör ki, mindenki menekül, ahogy tud. Az este tehát nem sikerült valami jól.

A Könyvesházban egy kéz leüti az őrt (nem tudtam azonosítani, valószínűleg valamelyik motoros, határozottan nem Sólyom), aztán egy pisztolyt helyez el a sok whisky által kiütött seriff mellé. Ekkor a kéz tulajdonosa számunkra fel is fedi magát, ő Ms. Jones, Eckhardt jobbkeze. A nő meglepő módon hálóingre vetkőzik, és befekszik a seriff mellé az ágyba. (Ez bizony ritka lapos töltelékepizód volt.)

Címkék: twin peaks
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenda 2009.01.03. 19:01:58

Ismételten köszönöm! Kár, hogy emlékeztem szerint már nincs túl sok hátra...

bryan 2009.01.30. 15:45:11

hát azért a vérengző nyest éjszakája vagy mi azért elég kemény volt. :)

Celtic 2013.05.20. 16:47:35

@bryan: +1. Az az eloadas (es Lucy divatbemutatoja) nagyon a topon van :)

Nameg Nadine es Mike :) Ah, lehetne ecsetelni, hany hatalmas jelenet van ebben is :)

Lehet, hoyg a tortenetet nem vitte elore, de nagyon jo kis jelenetek vannak benne.
süti beállítások módosítása