Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 2x11 - Masked Ball

2008. november 21. 15:00 - Médiageci

Betty Briggs beszámol az őrsön Cooperéknek, hogy a férje már többször eltűnt, igaz a munkája miatt. Cooper nem biztos abban, hogy az őrnagy mostani eltűnése nincs a munkájával (az ufók megfigyelésével) kapcsolatban. „Épp az élet értelmét taglaltuk, én a természet parancsát követve a fák közé mentem, és mire visszatértem, ő már nem volt sehol.” A neje szerint az őrnagy állandóan a fákról beszél, így az eltűnés helyszíne, az erdő is jelentőséggel bírhat. Cooper rákérdez, hogy előfordult-e, hogy az őrnagy titkos küldetés keretében megkísérelt kapcsolatot teremteni bizonyos elemekkel, melyek az erdőben tanyáznak. Az asszony ezt elképzelhetőnek tartja, és hozzáteszi, hogy „bizony nem könnyű eligazodni rajta, de még ennél is nehezebb együtt élni vele”.

Andy és Sólyom érkezik egy nászajándékkal a Milford esküvőre. A seriff céloz rá, hogy Dougie gyakran cserélgeti az „akinek egy öregecske felesége van, annak joga van egy fiatalabbra” mondás szellemében az asszonykáit. Gordon telefonál Coopernek, aggódik a pártfogoltjáért, és biztosítja, hogy mellette áll. Reméli, hogy a kettős gyilkosságban, a kábítószer eltulajdonításában és a bordély megtámadásában valóban nem sáros Cooper. Gordon azt is tudja, hogy a DEA-től Dennis Bryson ügynök utazik Twin Peaksbe. Coopert ez megnyugtatja, dolgozott már Brysonnal, „remek pasasnak” tartja.

Coopert ismét kihallgatják a belsősök. Továbbra is Roger vezeti a nyomozást, aki jóban van Cooperrel, de ezt a nyomozás érdekében félreteszi, teljesen objektív. Cooper továbbra is azt vallja, hogy helyesen cselekedett, csak párszor tért el a szabályzattól, a bűncselekményekben ártatlan. Ezekben az ügyekben csak a bíróság előtt lesz hajlandó védekezni. Roger hangnemet vált, megdicséri Coopert, hogy kiáll az igazáért. Cooper halandzsázni kezd, hogy minden egy nagyobb játszma része, ami kapcsolatban áll a fák között susogó széllel, az állatok szívének mélyével, a riasztó sötétséggel és a sötétségen túli dolgokkal. Majd megmagyarázza, hogy ezzel arra céloz, hogy nem fél, mivel nincs befolyással az ellene folyó nyomozásra. Roger azt tanácsolja a barátjának, hogy forduljon pszichiáterhez.

Kicsengetnek az iskolában, Donna Nadine-nél érdeklődik James felől. Nadine rég nem látta a srácot, ugyanakkor kihasználja az alkalmat, hogy rákérdezzen, Donna együtt van-e még Mike-kal. Donna nemleges válaszát kitörő örömmel fogadja. Ekkor Mike elmegy mellettük, de Nadine-t köszönésre sem méltatja. Nadine ezt megerősítésnek veszi, hogy valami alakul köztük. Donna rákérdez, hogy mi a helyzet Eddel. Nadine kifejti, hogy Ed egy unalmas, otthonülő srác, úgy viselkedik, mint egy felnőtt, Mike sokkal izgalmasabb.

James még mindig az országutat járja a motorjával, nem talál nyugalmat. Betér egy útszéli kocsmába, ahol egy abszolút tipikus, elegáns ruhájú, nála jóval idősebb femme fatale szólítja le: „Azt kérdeztem, hogy éppen megy valahová, vagy fut valahonnan.” Az Evelyn Marsh-ként bemutatkozó nő flörtölni kezd vele, majd miután kiderül, hogy James ért az autókhoz, megkéri, hogy hozza rendbe a férje apróbb balesetet szenvedett járgányát.

Mivel Lucy az esküvőt készíti elő, Andy helyettesíti. Dick érkezik az őrsre az előző részben említett kissráccal, Nicky-vel, akit pótpapaként patronál. A kiskölyök igazi ördögfióka. Dick elhalmozta ruhákkal, most a bisztróba készülnek, szeretnék Lucyt is magukkal vinni. Sajnos Lucy nincs, így a falatozás is elmarad. Erre a gyerek jó nagy hisztit csap. Végül Andy azzal menti meg a helyzetet, hogy meghívja a párost a bisztróba, úgyis ebédelni készült.

A seriff aggódik Cooper ügye miatt. Cooper azonban nyugodt, hiszen „az óriás azt mondta: egyszerre csak egy követ kell lerakni, így épül meg az út”. Majd témát vált, a Fehér Barlang felől érdeklődik, amiről Briggs őrnagy akart mesélni neki az eltűnése előtt. A seriff és Sólyom összenéznek, Sólyom imígyen szóla: „Cooper, lehet, hogy maga ezen a világon nem fél semmitől, de vannak más világok is”. A helyettes felvilágosítja hősünket, hogy a népe ősidők óta az emberek és a természet felett uralkodó szellemek búvóhelyének tartja a Fehér Barlangot. Emellett a szóbeszéd szerint létezik egy Fekete Barlang is, ami a Fehér Barlang árnyékképe, és amin minden léleknek át kell mennie, hogy elérjen a teljességhez: „ez az a hely, ahol az ember a saját árnyékával szembesül, ezt az árnyalakot úgy hívják mifelénk, hogy a Küszöbön Lakó”. A Fekete Barlanghoz ugyanakkor nem szabad félelemmel közelíteni, mert az ember lelke örökre megsemmisül. Belép az emlegetett DEA-ügynök, Dennis (az akkor még ismeretlen David Duchovny alakította, az X-Akták, a Kaliforgia és sok egyéb sztárja), és rendesen meglepi Coopert, ugyanis nővé változott, és már Denise néven fut. Csak futva egyeztetnek: a Kanadai Lovasrendőrség egy tagja szerint Cooper ellopta a csali kábítószert, de Denise az ilyen vádakat nem veszi eleve készpénznek.

Nadine követi Mike-ot az edzőterembe, ahol a srác egy lábtoló gépen gyurmázik. Nadine, miután maximálisra (kábé 272 kilóra) állítja a szabad gépen a súlyt, lazán rágózva elkezdi a lábával emelgetni azt. Mike erre már felfigyel, megkérdezi Nadine-t, hogy akar-e tőle valamit. A válasz: „Ugyan Mike, ezen azért már túl vagyunk, nem?” Érkezik az edző bá’, neki is feltűnik Nadine emberfeletti ereje, rögtön meg is hívja a birkózócsapatba. Mike ettől paff lesz, mivel neki is ugyanez a sportága.

A seriff Josie-t ápolja az otthonában, többé nem halogathatja a dolgot (Cooper már a 2x03-ban kiadta neki, hogy vigye be kihallgatásra a nőt, így a 2x06-ban sem lett volna szabad engednie, hogy elhagyja a várost), megkéri Josie-t, hogy terítse ki a lapjait. A nő bevallja, hogy 16 éves korában egy hongkongi férfi, Thomas Eckhardt szedte fel az utcán. Még szerencsésnek érezhette magát, mivel a szegény családok arrafelé eladják a lányaikat. Eckhardt amellett, hogy a szeretője volt, mindenre megtanította, és bevette az „üzletbe” is. Végül Josie mégis dobbantani akart, így amikor Eckhardt egyik üzlettársa, Andrew Packard megkérte a kezét, ő igent mondott. A seriff a titokzatos ázsiai férfiról is szeretne többet tudni. Josie meg akarta ettől kímélni, de kénytelen elmondani, hogy a férfi is Eckhardt beosztottja, azért jött, hogy bármilyen eszközzel visszavigye Eckhardthoz az elcsatangolt nőjét. Josie-t végül a 2x06-ban azzal győzte meg, hogy ha nem utazik, a seriff meghal. Josie most már biztos benne, hogy a férjét is Eckhardt ölette meg, és attól retteg, hogy Eckhardt most az ő életükre tör majd. (A történetben még maradt néhány féligazság.)

Roger pitét rendel a bisztróban. Befutnak a „vadászatról” a tékozló fiúk, Hank és Ernie is. Norma rákérdez Ernie-nél, hogy: „Sikerült összeszedni valamit?” Ernie automatikus válasza: „remélem nem” (valójában a bordélyban mulattak), aztán gyorsan kapcsol, előad egy vadásztörténetet. Norma közli vele, hogy a neje, vagyis az ő anyja már hazament a nászútról, Ernie-nek is követnie kellene. Hank azonban, miután kettesben maradnak az asztalnál, ennek ellenkezőjét tanácsolja Ernie-nek, hogy maradjon, és kezdjen el telefonálgatni, mert sürgősen el kell adniuk a kokaint. Dick, Andy és a kis Nicky is a bisztróban vannak, mindenki szívat mindenkit. Dick közli, hogy Andy állja a számlát, így akármennyit költhetnek. Nicky játszik az étellel, a malátahabbal összekeni Dicket. Andy forgószékét pedig megpörgeti, így a helyettes jó nagyot zakózik.

Folytatódik James története is, ami lényegében egy spin-off, más kisvárosban, más szereplőkkel. James vizsgálgatja a régi Jaguart, szerinte nem lesz különösen problémás munka. Evelyn előadja az elhanyagolt, gazdag feleséget: a férje mindig üzleti úton van, és a régi autóját is jobban szereti, mint őt. James a motorozás élményéről tart kiselőadást, aztán megegyeznek a munkadíjban is: „kap szállást és ellátást, meg amit még ezen felül gondol”. Elég nyílt ajánlat.

Ben ismét a gyerekkoráról nosztalgiázik, mint a 2x08-ban. Könnyes szemmel, borostásan régi filmszalagokat néz. Például azt, amin az apjuk letette a szálloda alapkövét, és ő meg Jerry is besegíthettek. Magában beszél, kezd becsavarodni, a III. Richárdot szavalja. Végre befut Hank. Ben lehordja, amiért elszúrta Catherine megölését, és így a nő megszerezte tőle a Ghostwood-birtokot és a fűrészmalmot. Aztán folytatja az önsajnálkozást: az, hogy letartóztatták, nagy negatív reklám az üzletei számára, ráadásul a jogi tanácsadója is egy elmebeteg gyilkos volt. Ezt követően hosszan ecseteli a feng shui lényegét, rátör a vágy, hogy átrendezze az irodáját. Hank leállítja, és közli, hogy átvette a Félszemű Jack irányítását, Ben többet nem dirigál neki. Az egyre zavartabb Ben számára gyorsan leesik, hogy Jean Renault vette pártfogásba Hanket. Ben szerint Jean pszichopata. Hank azzal lép le, hogy Ben számára vége a játéknak, padlóra került. Ben eszelősen röhög magában, aztán a vetítőgép fényénél árnyjátékot játszik, Lynch képregényfiguráját, „a világ legdühösebb kutyáját” kelti életre.

Cooper a leveleit nézi át, megkapta a második sakklépést Earle-től: P a Q4-re. Ehhez már egy mikrokazetta is jár, amin Earle elmondja, hogy nem lepte meg Cooper válaszlépése, a néhai társa teljesen kiszámítható. Earle úgy hadar, mint Tarantino, mondandójában hosszan végigsakkozza, hogy ők ketten milyen lépéseket és válaszlépéseket tesznek majd a továbbiakban, milyen klasszikus konfrontáció felé haladnak. Earle az érzelmek jósolgatása után a sakkra is rátér, ami persze részben szimbolikus, de ténylegesen is megjelennek a bábuk a későbbi bűncselekményeiben. Feláldozza a gyalogjait és a vezérét, előre küldi a lovait, hagyja, hogy Cooper bástyái előretörjenek, így fejezi be: „célomat elérem, bármilyen ára is legyen: a királynak el kell pusztulnia”.

Dougie ismét kimondja az igent, a pap pedig hozzáadja a fiatal Lanát, akit a vörös bombázó, Robyn Lively alakít. A vén polgármester némi fészkelődés után felpattan, és tiltakozik a frigy ellen, szerinte a nő csak a bátyja vagyonára pályázik. Kicsit később Cooper betér a már nagyban folyó lagziba, Denise hívására, aki mellesleg a menyasszonyi csokrot is megkaparintotta. Denise rossz hírt közöl: Cooper kocsijában kokainmaradékot talált. Neki is gyanús a dolog, de Cooper szava nem elég a bizonyítékkal szemben, több kell. Cooperből végül kibuggyan a kérdés, hogy Dennis miért öltözött nőnek. Denise elmondja, hogy volt egy beépülős ügye, egy hangyás díler csak transzvesztitákat szolgált ki. Ő két hétig női ruhában járt, és eközben rájött, hogy ez megnyugtatja, így benne is maradt a szerepben. Mindenki mulatozik, táncol, fecseg tovább.

Josie felkeresi Catherine-t, és elmondja neki, hogy férjét, vagyis Catherine bátyját valóban megölték, Eckhardt megbízásából. Catherine számára ez nem újdonság, mindig is tisztában volt vele, és kiegészíti azzal, hogy Josie is benne volt a gyilkosságban. Josie Catherine életéért is aggódik. Catherine szerint ez nem túlságosan hihető, hiszen Josie amellett, hogy a gyilkosságban bűnrészes volt, a családi vagyonból is kiforgatta, igaz időközben fordult a kocka. Josie bevallja, hogy nem maradt senki, aki megvédhetné, Catherine-re bízza az életét, őt érzi elég erősnek ahhoz, hogy Eckhardttól megvédje. Catherine végül belemegy, de ennek megvan az ára. Josie ezentúl Catherine-nek dolgozik, szobalány lesz, soha nem mond ellent, gyakorlatilag lemegy kutyába. Amennyiben Josie bármilyen hibát vét, Catherine maga adja Eckhardt kezére. Miután Josie eloldalog, nagy meglepetésre a már egy éve halottnak hitt Andrew (a férj és báty) lép be. Catherine: „Elégedett vagy, Andrew?” Andrew: „Minden hajszálpontosan úgy megy, ahogy elterveztük. És most, kedves húgom, megvárjuk, amíg Thomas Eckhardt kutatni kezd az ő egyetlen szerelme után.” Nem pite csavar.

Címkék: twin peaks
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenda 2008.11.25. 15:40:38

Sajnos cssk most tudtam elolvasni a hv-ot :( Remekbe szabott volt, mint mindig!
süti beállítások módosítása