Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Kemény Zsaruk 2x09 - Kezdeti nehézségek

2008. október 29. 10:00 - Dr. Stein (törölt)

14 hónappal korábban. Mackey és Shane talpas nyomozók még. Barna (!) öltöny, háromszögbe kötött nyakkendő. Épp helyszínelnek, mikor Gilroy érkezik. Nehézségek támadtak közös projectjükben - Mackey kommandós-parancsnokká emelésében - közli. Nem makulátlanságukról híresek Shane pajtással egyetemben. Kérleli Gilroy-t, hadd kapjon még egy lehetőséget.

Vágás után felesége biztosítja támogatásáról, nem gond, ha kevesebbet érsz rá, lényeg, hogy sikerüljön. Aceveda sétál be a leselejtezett templom csarnokába, néhány munkás épp az oltárt bontja. Dobozt cipel és reménykedve tekint leendő kapitányságára. Vic érkezik „Mackey nyomozó vagyok, a kommandó vezetője” Aceveda: „Még tart a felvétel erre a posztra”. A hangsúlyok, Gilroy erőlködése nem a legjobb kezdetet sugallják a két (három) férfi kapcsolatában.

Aceveda bemutatkozását figyeljük épp az állomány előtt. Buzdító mondatok hangzanak el az ő és Gilroy köszöntőjéből, minden fontosabb epizód-szereplő felsorakozik körben, tehát együtt kezdett a csapat. A kommandó is most ismerkedik egymással és az új stílussal. Nem sok idejük van melegedni, a százados érkezik cetlivel kezében. Autós lövöldözés, bandastílus, egy halott prostituált, tiétek az ügy.

Ringo, kisstílű strici a szemtanú, pontosabban szemtelen nemtanú. Nem akaródzik indítékot keresni a gyilkossághoz. A gyökér graffitisek embermagasságig beszórták tagekkel a falakat, köztük egy művészien kivitelezett oroszlán jelzi, valaki magáénak tekinti a területet. Mackey kiszúrja a jelképet és elküldi Shane-t egy ismerős falfirkáshoz azonosításra. Danny Julien kopaszt okítja. Kávéznak és hiába a ház ajándéka, Julien szerint a szabály, az szabály, kifizeti. Danny csak nevet, majd nem, ahogy egy meztelen lány esik ki a szomszédos, földszinti ablakból. Sírva felpattan és futni kezd. Sokkban van, véres is. Danny csitítgatja a besokkolt nőt.

Connie (azóta elhalálozott nőismerős) házánál kopogtat Mackey. Ringo-ról és a gyilkosságról kérdez. A nő feldobja a környék drogcsempészének nevét (Lionel), aki újabban belekóstolt a lányfuttatás verítékes hétköznapjaiba és megtetszett neki a könnyű meló. Ringo berzenkedésére gyorsan reagált, mint látjuk. Folyománya a fülesnek, ahogy féltucatnyi nehézfiú - Lionel emberei - támaszkodik a falnak kutyapózban, Shane szövegelését hallgatva. Egyikük leköpi Lem-et. Tökönrúgás következik mint az új zsaru-polgár viszony fémjele. Mackey csitítja, figyelnek páran, majd felkerül a listánkra, ne csináld a fesztivált. Az akkor még aktív kismenő, manapság passzív (azaz halott) nagymenő, Randall Robinson is ott figyel a faltámasztók között.

Wagenbach költözik be a kapitányságra, „Két órát késett” - üdvözli Aceveda, itt hétkor kezdenek. Aki késik lemarad, egyetlen asztal közül válogathat, a konyha és a női mosdó között. Ne is üljön le, van egy nemi erőszak eset a maga számára. A Danny-ék szeme láttára elmenekült nőről van szó. Mint egy Poirot krimi: „A Danny-ék szeme láttára elmenekült nő esete”.  Kiváló alkalom találkozni Claudette nyomozóval. Claudette, még nem hallottam önről - kezdi  Wagenbach. Most csodálkozunk csak, ilyen bemutatkozás után hogy alakult ki harmonikus kapcsolat közöttük. Egy elrabolt salvadori nőt erőszakoltak meg, kicsit túlreagálva, hogy késett a váltságdíj. Leléptek és a megkötözött nő is kiszabadult valahogy. Mackey kapcsolatot épít a ketrecbe zárt előzetesesekkel, ki köp ma? Dögölj meg! - hangzik a válasz. Kicsit arrébb Dutch már elméleteket gyárt. Nem hiszi, hogy tipikus nemi erőszak volt - magyarázza Claudette alkalmi társának, Tom-nak.

Sok itt a nemi erőszak a bevándorlók sérelmére, csak épp nem dicsekednek el vele - állítja Claudette. Már tanút is kerített a páros, sőt, töredékrendszám is van. Aceveda még nem párosította a dolgozókat - mármint, hehe - nem osztotta őket párokba, Wagenbach az idősebb, nevesebb nyomozóra hajt társként. Csak mi látjuk a zavarral kevert tartózkodást Tom szemében? „Valami Dutch” - írja le Mackey-nek, régi ismerősének, ahogy meglátogatja az épp berendezkedő kommandót. Eldugtam a székét,  mutatja a zavart nyomozót, tehát ő kezdte el a hosszúra nyúló szívatás-menetet. Mesél is. Wagenbach felesége piált, ő bedugta egy elvonóra, ahol viszont az ápoló dugta be. Claudette ront be kopogás nélkül, aminek hiányát Vic szóvá is teszi. Nocsak, talán innen az ellenszenv gyökere? Kihallgatásra hívja és Wagenbach-nak kívül tágasabb jelzést adnak. Egy olyan zugügyvédszerűséget hallgatnak meg, aki illegális bevándorlók ügyeivel foglalkozik. Nem mondanak azok (a nő hozzátartozói) semmit - jósolja a férfi - mert félnek.

Hát, Mackey ügyfelei sem fognak, mert Aceveda elengedte őket, mind egy szálig. Egy másik összecsapást is megfigyelhetünk, ahogy kérdőre vonja a századost. Nem voltak hasznos tanúk - érvel Aceveda, az emelt hangú kérdésekre válaszul kioktatja nyomozóját. Szedd össze magad, vagy keresek mást, hűha, látjuk már, ki volt az erősebb kutya - legalábbis kezdetben. Aceveda megemlíti Gilroy-nak, hogy a szerinte gyengélkedő kommandó (ne feledjük, ez az első közös napjuk) feljavítására van pótterve.  Egyelőre tagként bebújtatja a kommandóba saját emberét, és ha Mackey megbukna, zökkenőmentes lesz a váltás. Hiába a pedálozás, „Itt én döntök a munkaerő ügyében” - jelzi Gilroy. Mackey marad és bizonyíthat, Aceveda elhűlten néz. Nem így kezdődnek életre szóló barátságok. Négyszemközt Gilroy is kifejezi türelmetlenségét a lövöldözéssel kapcsolatban és úgy általában is Vic-nek.

Claudette váddal illeti a zugügyvédet, lehet akár kapcsolata is az emberrablókkal, akik állítólag mexikóiak. Ő csak közvetítő, aki tárgyal és megóvja az áldozatok életét. Megtagadja, hogy bővebb információt adjon. A ketrecben folytatódik napi programja és továbbra sem működik együtt. Csak a köz érdekében teszem. És a jutalékért. Ezt a Lionel gyereket már mindenki megpróbálta elkapni, hetek kellenének, hogy csapdába csalják - mesélik a kommandó tagjai, akik jól ismerik a férfit. Mackey közben a sarokban csevegő Gilroy - Aceveda párost figyeli, akik valószínűleg rajta vitáznak. Most azonnal el kell kapnunk, hiszen már most szét akarják verni a csapatot - jelenti ki. Ajtó becsuk, terv fogan és a régi posztjukra nem szívesen visszakívánkozó Shane, Lem és Ronnie fejet hajtanak Mackey „leegyszerűsített” vádemelési terve előtt. Megvetjük a lábunkat és aztán folytathatjuk szabályosan - győzködi a berzenkedő Lem-et.

Folyományként Randall mestert látjuk, miközben a kommandó kicsit „kocsikáztatja”. Ti csak zsaruk vagytok, de itt Lionel a törvény - állítja az, hiába mutatják neki a friss graffitit: „Új király van az utcán” és egy stilizált királykobra takarja Lionel oroszlánját. Robinson próbálgatja a nagydumás helyi gangsta szerepét. Nem jött össze a stílusgyakorlat, beviszik a kapitányságra. Kábszert kéne eldugni a kéróra - javasolja Shane, miután Randall vallomása egyelőre késlekedik. Túl nagy a forgalom, csak egy lány tudná megcsinálni. Danny és Julien egy boltban. Az eladó jéggel borogatja arcát. Kutyaharapást szőrével, hiszen egy zacskó jéggel ütötte le az ismert elkövető. Nem volt pénze fizetni, a tulaj felesége nem hitelezett és ettől berágott. Utána jött a jeges beborogatás. Egy rakás gyerek, segélyen tengődő házaspár várja a kiszálló rendőröket. A nagydarab férfi sajnálkozik, reméli nem ütött nagyot. Sajnos őt is kirabolták, elvitték az étkezési jegyeit a postaládából - magyarázza, miközben elviszik. Danny tapasztalt rendőr. Bekopog az étkezési jegy-lopással megvádolt lakóhoz és közli két perc séta után legyen a lépcsőn az ellopott cucc, vagy többen jönnek vissza. A priuszos, börtöntetkókkal teli tag ezen elgondolkodik. Mire visszatérnek, lépcsőn hever a segélyke, lesz mit enni a lurkóknak.

Connie lesz, aki elrejti a crack-et Lionel lakásán. Bemegy, közli, hogy jött védelmi pénzt fizetni és a fürdőszobában elrejti az anyagot, így szól a terv. Jelszó „Gringo” és a bemikrofonozott Connie segélyhívására beözönlik majd a kommandó. Connie első részletét természetben kell lerónia, ez szűrődik ki a rádióból. Connie hiába menne ki a mosdóba előtte, Lionel gyorsan lezavarja a bemutatkozást. Mackey már menne kimenteni prosti barátnőjét, de Shane lebeszéli, csak egy esélyük van. Lionel egy mocsokláda és keményen szereti, mutatja Connie bevert arca. Mackey-t ismét le kell fogni. Connie sikerrel járt a kommandó ügyében is, anyag a mosdó alatt hever.

Bizalmas beszélgetés közben találjuk Aceveda-t. Gilroy protezsáltjairól mesél éééés igen! Bal sarokban Terry nyomozó, yeah. Terry a rablásiaknál van jelenleg és esze ágában sincs becsatlakozni a kommandóba. Aceveda buzdítja, Mackey megbukik nemsokára és ő lehet a főnök. Ez már jobban hangzik. Randall is nagy nyomás alatt van. Lionel megbukik, öccse, az a kérdés vele buksz-e? - kérdi Vic. Pillanatok múlva már Aceveda irodájában látjuk viszont, ahol vádalkut kötne. Felnyomja Lionel havert és ez kellő jogalap házkutatást tartani. Aceveda első szava a dicséreté, második a gyanakvásé. Rávetted, hogy marihuánás cigi miatt dobja fel a bandavezért? - kétkedik. Mackey szerint Randall hülye, ennyi. Aceveda az első sorokban kíván részt venni az akcióban. Julien, szegény, ártatlan Julien találja meg az anyagot a házkutatás során. Lionel persze tiltakozik, de hát ott a fél kapitányság, és tagadni a vádlott jussa amúgy is. Közben Lem rábukkan a gyilkos fegyverre, nahát, nem is kellett volna a kábszer…

A közvetítő mélyen elgondolkodott Claudette érvelésén és kilátásba helyezett vádeljáráson. Most találkára indul az emberrablókkal. Aceveda fog beszélni a sajtótájékoztatón, de hívja Mackey-t is. Másik meghívás Claudette nyomozótól szól segíteni a pénzátadó randevúra. Közvetítő Zugügyvéd nagy táska, kiscímletű pénzt helyez el egy sikátorban, majd elhajt. Kisvártatva megérkezik az emberrablók küldötte, elcsípik. Esti torna keretében Vic utánaered a megpattanó és visszahúzza a drótkerítés alatt furakodó fickót. Wagenbach és Dutch jelentőségteljesen néznek, hűbazmeg, rendőri brutalitás. Miközben beviszik a mexikóit, Tom tanúja ráismer a kapitányságon. A jó öreg veterán most beégett lassúcska tempójával. Győzött a teoretikus elvek és pszichológiai zsarolás keveréke…és így lett egy pár Claudette Wagenbach-al. Gilroy fut be, elismerő szavai simogatják a sikeres Vic-et. Aceveda csapatmunkáról beszél és  tamáskodik a drótkerítés ejtette sebek miatt. A feszültség nem csökken kettejük között, hiába is próbálkozik Gilroy.

További események: elromlik a férfi klotyó, eldugják Wagenbach székét. Julien paphoz irányítja a jéggelverő segélyezettet, hátha akad munka. Danny: Menj szociális munkásnak, ha kötődni akarsz a bűnözőkhöz. Julien saját módszerrel próbálkozna és megbámulja Lem fenekét a zuhanyzóban. Végül Terry leendő kommandóst látjuk, ahogy a csapat jókedvű üdvözlésétől övezve belép irodájukba. Ez egy szép barátság kezdete lehet.

Címkék: kemény zsaruk
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2008.10.29. 12:21:45

" Wagenbach és Dutch jelentőségteljesen néznek, hűbazmeg, rendőri brutalitás. "

:-) Vic és Mackey közösen követték el a brutalitást ?

Amúgy jó a hogyvoltod, csak így tovább !

Johnny336 2008.10.29. 17:43:21

Erre én is felkaptam a fejem. Dácsi öcsi, ahogy a szinkronban mondja Vic. :)

De Julien nem ratyi. Vagy csak visszatér a "helyes" ösvényre? :D

Dr. Stein (törölt) 2008.10.29. 17:43:38

Hehe, tényleg, szerintem Aceveda vagy Claudette volt a másik.
Másrészt Wagenbach tutira skizofrén, így is meg tudnám magyarázni.

A macska mesélhetne róla... jelentőségteljes pillantás.
süti beállítások módosítása