Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

CSI: New York 1x01 - Pillantás

2008. október 28. 11:06 - seadragon

New York - a város, amelyik sosem alszik. Nos, épp lemenőben nap, ami a kék szűrővel ellátott kamera miatt kissé hatásvadász elemnek tűnik, de máris jobban kedvelem, mint a franchise biznisz 2. szülöttjét, a Miami helyszínelőket. És akkor embert még nem is láttunk...

 

Mack "Mac" Taylor producer/főszereplő/szuperdetektív/helyszínelő főnök búskomoran ül a kihalt templomban, naná, hogy épp akkor csörren meg a csipogója, mikor a kamera kistotálban adja a fejét (ami egy későbbi jellegzetessége lesz a sorozatnak). Szóval már zúz is a helyszínre, biztos, ami biztos alapon a jegygyűrűje megcsillan a most már kora reggeli fényben. Tehát a főnők nős. Ez legalább új a többi CSI-hoz képest. Gumikesztyű, mint a kocsi szériatartozéka már a kezén is van, amint Flack nyomozó ismerteti a szokásos részleteket. Fehér, kaukázusi nő, senkinek semmi ötlete a kilétéről, de hát ezért hívták ugye Mac-et. Egy pillantás a hullára és már tudjuk is, hogy csak kidobták ide, nem itt halt meg. Első lecke kezdő helyszínelőknek: ha nincs a térdeden sérülés nyom, akkor nem erőszakoltak meg. Mac észreveszi a jegygyűrűt és bölcsen megállapítja, hogy valaki ott a nagy New yorki valóságban elvesztett egy feleséget. Pozitívum, hogy a készítők vették a fáradságot, hogy az új filmsorozatnak legalább az első filmkockáit eredeti helyszínen vegyék fel és nem a hollywoodi stúdiókban vagy Los Angeles utcáin. Főcím.

Lassan kezdjük megismerni a szereplőket. Stella Bonasera detektív zuhanyozás közben is a rendőrségi rádiót hallgatja, és azonnal hozzáteszi, hogy a munka sosem áll meg. Munkamániás, ezt már az elején levesszük. Danny boy pedig flörtöl. Mac már bent is van - azaz sosem ment haza. A tökéletes pár Stella mellé. A Jane Doe, vagyis az ismeretlen női áldozat halálának pontos időpontja "pár napja". Eddig nekem is menne ez a meló... Mielőtt Mac lelép, Stella még helyre teszi, hogy egy köszönés nem ártott volna. Beszólni a főnöknek csak azoknak engedélyezett, akik többek holmi alkalmazottnál. Ezt majd tartsuk észben. Mac meg amilyen úriember, nem elszontyolodik a viselkedésén? "Jó reggelt kicsit Stella, hogy aludtál? Sajnálom, hogy ma harapok, de megint nem aludtam az éjjel." Hawks doktor is egy nagyon lelkes alkalmazott lehet, mert a munkahelyén alszik (azt persze csak sejtjük, hogy nem munkaidőben). De már ugrik is, hogy bemutassa, mit talált. (és itt szeretnék elnézést kérni mindenkitől, de én nem kis hazánkban élek, vagyis nem magyarul nézem a sorozatot, tehát az orvosi kifejezések nem mindig fognak helyesen lefordulni magyarra, remélem, ez még bocsánatos bűn). A tünetek alapján agyvérzést kapott a nő, kettőt is, meg belélegzett valamit, amit a szervezete nem akart.

Stella megtalálja a nőt az eltűntek nyilvántartójában és már mennek is informálni a férjurat, aki persze tagadásba burkolózik. Sebaj, gyere el és nézd meg magad. Na ugye, hogy a te nejed fekszik itt? Közben megismerjük Aiden-t, a szexi barnahajú helyszínelőt, ami kissé meglepő, mert már van egy barna göndör hajú tündérként és szőkét vártunk.

Új snitt, Mac a szeméthegy tetején újabb áldozatot talál, és mi már sejtjük, hogy a két eset összefügg. Nagy bátorság a sorozat készítőitől rögtön egy sorozatgyilkossal kezdeni, az általában a későbbi évadokban jön elő, mikor már több háttérinfónk van a szereplőkről is. A nyomozó ismét Rachel (Jóbarátok) ex-asszisztense, és lássuk be, itt sokkal jobban néz ki, jobban is hozza a New York-i akcentust. Az egész csapat megjelenik, hogy módszeresen átrágják magukat a szemétkupacon bizonyíték után kutatva. Sajnos a két nagykutyának vissza kell menni a laborba, ezért a piszkos munka Danny-re és Aiden-re marad, ami nem meglepő, hiszen Stella és Mac harmadosztályú CSI, míg Danny és Aiden csak első fokú. A második hullának halála után törték el a nyakát, de őt sem erőszakolták meg. Érdekes. A kedvenc részem, mikor a kórboncnok elmondja, mi mindenre jött rá, de a lényeget mindig a főnök találja meg. Most például kapóra jön Mac-nek a tengerészgyalogos múltja (hoppá!), hiszen már látott ilyen és azonnal felismeri az oroszok kezét a fogászati megoldáson. Könyörgöm, még mindig itt tartunk???

Előkerül egy bábu a raktárból és Mac már tanulmányozza is, összeveti a fotókkal, persze a hanghatások és a kamerafókuszában lévő meglehetősen élethű szempár kezdi emelni az adrenalin szintemet. Ezt a sorozatot úgy haragozták be, hogy sokkal sötétebb, sokkal véresebb lesz, mint másik két testvére. Eddig jók! Aiden megtalálja a nő táskáját, Danny pedig a kamerát és láss csodát, nem digitális. Vagyis a film egy része előhívható. Nahát, emlékszünk még erre a szóra: előhívás? Sötétkamra, vörös fény, és már látjuk is az áldozatot NY látványosságaival a háttérben. Persze az a kép is előkerül, ami majd elvezeti nyomozóinkat a megoldáshoz. Stella megtalálja a lány családját, egy orosz akcentussal beszélő pár. Figyeljünk az árulkodó részletekre! Oroszok! Gyorsan a lány amcsi pasijára terelik a gyanút, akit Flack be is gyűjt az utcáról, amiért a nagyanyjára esküdözött, hogy sosem látta azt a házat a képen. Hogy találj meg egy házat egy 8 millió házas nagyvárosban? Pofon egyszerű: trigonometria. A lány magassága, plusz a háttérben lévő tornyok magassága meg a köztük lévő távolság már ki is dobja a pontos házat. Flack kezében pisztollyal berúgja az ajtót, a helyszínelők meg kis elemlámpájukat pisztolyként maguk előtt tartva követik. Persze a ház üres, de a pincében szól a zene, megy a lélegeztetőgép, amire egy majdnem halott nő van kötve, akit azonnal kórházba szállíttatnak. Érezzük, hogy valami baj van, mert Stella egyre csak azt kérdezi, mi baja Mac-nek, miért nem pihen, hiszen hullafáradt. De az élharcos állítja, hogy jól van és az áldozat az első!

A kórteremben Mac nagyon udvariasan elmagyarázza a nézőknek, hogyan is zajlik egy komplett helyszínelés: fotók, nyomok begyűjtése a körmök alól, ujjlenyomat, DNS minta. Az Olimpus cég nyílván megtámogatja a sorozatot, különben nem mutatnák olyan sokszor a fényképezőgépet munka közben. Hoppá, a nő pislog, vagyis hallotta Mac-et. Flack közben kihallgatná a ház tulaját, ki nem beszél, még akkor sem, mikor Danny DNS mintáért bejön. Közben még odaveti, hogy ne felejtse el, szombaton meccset néznek együtt (mint eddig is gondolom), vagyis munkán kívül is cimborák. Az áldozat a kórházban "be van zárva a saját testébe", de az agya ép, vagyis a gyilkos nem vált egyre durvábbá, hanem csak a módszerét tökéletesítette. A másik két kísérlet nem jött össze, ezért tűntette el őket a gyilkos. A nő látta a gyilkost, de nem tud beszélni, most mi lesz? Jajj, izgulunk, hogy Mac kitaláljon valamit. Mac kérdezgeti az áldozatot; két pislantás az igen, egy a nem. Képeket kezd mutatni neki a többi áldozatról, de semmi eredmény. A ház tulajának képénél hiperventillál a nő, pislog ezerrel és azt hisszük, ő a gyilkos, de kiderül, csak rohama volt és most agyhalott. Mac csalódott, de azért visszamegy a nőhöz, aki nem reagál rá. Az aggódó Stella persze utána megy a kórházba. Megtudjuk tőle, hogy nincs sperma nyom a ház tulajától a házban, de Mac köti az ebet a karóhoz, hogy az áldozat azonosította a tulajt. Stella gyanúsan nézegeti főnökét. "Te beszéltél egy agyhalott, néma nővel? Valóban ekkora a baj Mac???" "Na jó, beismerem, lehet, hogy beleláttam a kacsintásba azt is, ami nem volt ott". Stella bíztatja, hogy csak időleges megálló ez, csak dolgozni keményen, mint mindig és a megoldás is jönni fog. De vajon mi a gyilkos célja mindezzel?

Nosza, menjünk vissza a házba és nézzük át a műszereket még egyszer. A laborban aztán hurrá, megvan az áttörés. A lézeres vizsgálat során néhány betű láthatóvá válik. Na, milyen írásjelek azok? Hát persze! Cirill! És kit ismertünk meg ma, aki orosz? A második áldozat apját! Vagyis nevelőapját. Beviszik kihallgatásra egy sötét pincehelységbe, ahol csak egy árva lámpa pislákol, nagyon eredeti, mondhatom. Gyorsan kiderül, hogy orvos volt, Brezsnyev alatt még ült is, majd az USA-ba menekült. Mr. Ivanov kijavítja Mac-et, hogy ő doktor Ivanov. Nem, így Mac, maga egy gyilkos orvosi diplomával. Mac elmeséli, mi történt. Taxisofőrként dolgozott, így szedte az áldozatokat. Azért zárta be a nőket a testükbe, hogy megszabaduljanak a saját terheiktől és szabaddá tegye az elméjüket. Mac kijavítja, hogy nem segítésről volt szó, hanem hatalmat akart a nők felett. Mac tekintetéből kiolvassuk az ítéletet: bűnös, balra el!

Mac újra a kórteremben, beismeri, nekünk, nézőknek, hogy fáradt és múlt időben beszél a nejéről. Hoppá! Megtudjuk, hogy a szeptember 11-ei támadáskor halt meg, bár a holttest sosem került elő. A mindig morcos Mac elérzékenyülve meséli, hogy a strandlabdát megtartotta, mert anno a neje fújta fel, és az ő lélegzetét őrzi a labda. Vagyis lányok, Stella, van esély! A taxival Ground Zero-hoz viteti magát, ahol látványosan szenved még egy kicsit és az epizód végére ismét visszatérünk New Yorkba. Pilot vége. Így, az első rész után azt javaslom, adjunk még egy esélyt, hogy kibontakozzanak a karakterek meg a show jellemvonásai. (Az nagy USA-ban nemrég kezdték az 5. évadot, tehát a sorozat sikeres, ígérem, előbb utóbb mi is eljutunk oda.)

Címkék: csi new york
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2008.10.28. 15:21:45

Úgy tudom, hogy a MCSI-ben a főrendőrnek is van neje, akit csúnyán le is lőnek. BTW, a felesége az egyik alkalmazott tesója. Úgyhogy együtt mennek vérbosszúzni. Asszem 4. évad környéke.

tikobaba 2008.10.28. 15:43:31

Szerintem jó kis sorozat ez, tényleg sokkal sötétebb, sokkal durvább, mint a másik kettő - én szeretem :)

Johnny, Horationak nem a kezdet kezdetétől van felesége, hanem csak a 2-3. évadban, azt hiszem. De a többi stimmel :)

chemotox 2008.10.28. 17:42:27

Csi:ny hogyvolt, hurrá!! Régóta vártam már,szeretem ezt a sorozatot. Látványos, jó történetek, jó karakterek. Néha felröhögök egy-egy logikai bukfenc vagy kifacsart következtetés hallatán, de még így is ez a banda a kedvencem.
Köszi a hogyvoltot :)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.10.30. 08:48:15

Jaj de jó, CSI NY! Fura, de én a Miami-t is, a NY-t is szeretem, Gil Grissom történetein meg elalszom :)

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.11.02. 16:47:13

Johnny:
Pontosan, a CSI: Miami 4. évad vége felé (24. rész) veszi feleségül Horatio Eric Delko húgát - akit a bosszúálló maffia, a teljese évadon végigvonoló Mala Noche bosszúból le is lő.
Az ötödik évad pedig a bosszúállással indul.
A 2-3. évadban Yelinda volt a felesége, ő azonban eltűnt.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.11.02. 16:49:40

Hm. Most látom, hogy kicsit sok a szóismétlés a kommentemben, bocs. Remélem, a lényeg azért érthető.
süti beállítások módosítása