Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 2x07 - Lonely Souls

2008. október 24. 10:00 - Médiageci

Bár a félkarú cipőárusba költözött szellem indirekt célzása a való világban nem ösztönözné ilyen lépésre a rend derék őreit, Twin Peaks legjobbjai Cooperrel, a dokival és a még mindig Mike által irányított Gerarddal kiegészülve Bob-vadászatra indulnak a szállodába. Ugyan a személyleírás (negyven éve egy sokszobás faépületben él) Benre vagy az öccsére, Jerryre illik, a zsaruk nem hozzájuk fordulnak először, hanem a szálló összes vendégét és dolgozóját Mike elé citálják. Ben tajtékzik a dühtől, amikor megtudja, hogy a rendőrök milyen felfordulást okoztak. Elindul, hogy kérdőre vonja őket, és amikor a hallba ér, Mike rohamot kap. Emiatt Ben még gyanúsabbá válik.

Sólyom eközben Haroldhoz száll ki. Cooper felvilágosította, hogy Donna szerint a fickónál van Laura titkos naplója, amiből a tett színhelyén is találtak kitépett lapokat, így Harold akár veszélyes is lehet. Harold ajtaja nyitva áll, Sólymot nagy kupi fogadja: felborított bútorok, széttépett füzetek, kiborított virágok. Harold hullája a kis üvegházban himbálózik, a tag felkötötte magát. Rövidesen befutnak a többiek is. Cooper egy búcsúlevelet bányászik ki Harold mellényéből, ez áll rajta: „J'ai suis une âme solitaire.” azaz „Magányos lélek vagyok.” – erre Mrs. Tremond unokája már a 2x02-ben utalt. Sólyom közben megtalálja Laura naplóját, nagyrészt épségben.

Leland és Sarah újságot olvasnak, reggeli után lehetnek. A kávézó Maddy csatlakozik hozzájuk, és nekik is elmondja, hogy másnap hazamegy. Elérkezett az idő, hogy visszatérjen az élete a régi kerékvágásba, várja a munkája és a lakása. Lelandék nem marasztalják, csak biztosítják róla, hogy szeretik. Maddy megígéri, hogy gyakrabban jön látogatóba. Közben Leo házában Shelly a megélhetése miatt aggódik. Még mindig dühös Bobbyra a Leós ötlete miatt, ugyanis a számlák befizetése után havi 42 dollárja marad csak a biztosításból. Bobby is cserbenhagyja. Közli, hogy lassan visszaköltözik a szüleihez, mert nem fogják elhinni, hogy ilyen hosszú ideig Mike haverjánál lóg. Ugyanakkor szerinte Leónak valószínűleg van valahol dugipénze, hiszen annyi balhéban volt benne. A nyálát csorgató Leo ekkor visít egyet, mint egy malac, és azt kezdi ismételgetni, hogy „új cipők”. A fiatalok nagyot ugranak ijedtükben, majd azt sütik ki, hogy Leo éppen cipésznél levő csizmái talán elvezetnek a pénzhez.

Ben kínos perceket él át, amikor a már felépült Audrey az irodájában szembesíti mindazzal, amit megtudott róla. Hogy Blackie és Emory neki dolgoztak, övé a Félszemű Jack, az áruházán keresztül szervezték be prostinak Ronette-et és Laurát, sőt Audrey azt is elmondja, hogy ő volt a maszkos új lány, aki Bent lerázta. Ben ebből már nem tudja kidumálni magát, de állítása szerint Laurának csak az áruházban szerzett munkát, nem tudta, hogy Emory őt is beszervezte. Aztán jön a legkínosabb kérdés, hogy Ben lefeküdt-e Laurával, aki a két család barátsága kapcsán szinte keresztlánya volt, és akinek a fényképe most is az asztalán áll. A válasz hosszú hallgatás után egy szégyenteljes igen – mellesleg a kapcsolódó könyvben éveken keresztül követhető a Lolitát idéző kapcsolatuk, kezdve a hátsó szándékkal ajándékozott pónilóval. Audrey arra is rákérdez, hogy az apja ölte-e meg Laurát. Ben erre csak annyit mond könnyek között, hogy ő szerette Laurát, ami csak egy lájtosabb nem, a nézőt még simán kétségek közt hagyja.

Shelly szintén könnyezve közli Normával, hogy kénytelen otthagyni a bisztrót, amit ráadásul nagyon meg is szeretett. Norma megérti, hogy Shellynek egész nap ápolnia kell a férjét. Anyáskodva biztosítja róla, hogy nem lesz gond, Hankkel is elviszik a bizniszt, és ha Shelly ismét munkába tud állni, várják vissza. Ölelés. Aztán felkapják a fejüket, amikor felcsendül a Dr. Stein által felettébb kedvelt rockabilly, és két fura vendéget fúj be a szél. A magát még mindig 18 évesnek képzelő Nadine és a barátjának hitt férje, Ed libben be. Nadine Normát is felismeri, ugyanakkor nem csak a saját korával nincs tisztában, de másokét sem tudja megsaccolni. Mivel Normával is egy suliba járt, Normát is 18-nak hiszi. Norma nem tud Nadine betegségéről, a kérdésére közli, hogy 20 éve viszi már a bisztrót. Nadine azt hiszi, hogy viccel, Ed pedig „kijavítja”, és jelez Normának, hogy Nadine-re rá kell hagyni a hülyeségeit. A forgószéken hintázó Nadine csokiturmixot rendel. Mellesleg az a téveszméje, hogy Európában nyaralt a szüleivel (akik ott is maradtak), nemrég ért haza, ezért változott meg számára sok dolog. Állítása szerint a szülei azt is megengedték, hogy összeköltözzön Eddel, bár ezen a ponton elbizonytalanodik, fogalma sincs, hogy a ház melyik családé. Kényesebb témák is előkerülnek. Nadine szerint Ed elmondta neki, hogy szakított Normával, így Nadine biztos benne, hogy Norma nem haragszik, hogy ők ketten összejöttek. Ez persze Norma számára fájó pont, egyrészt a régmúltból, másrészt a kép azt tükrözi, hogy Ed most tényleg megint igazán együtt van a feleségével, az mellékes, hogy csak szánalomból. Nadine véletlenül (az emberfeletti erejével) összeroppantja a vastag poharat, aztán Eddel kezd el csókolózni, olyan hévvel, hogy Ed fejét is majdnem kilapítja.

Bobby és rég nem látott Mike cimborája elhozták a cipésztől Leo csizmáját. Shelly az utolsó munkanapját tölti, Leo egyedül van otthon. Mike is ijesztőnek találja, hogy köpköd, mozgatja a fejét, és azt ismételgeti, hogy „új cipő”. A két srác oda lyukad ki, hogy Leo talán a csizmába rejtette a pénzét, vagy valamit, ami a pénzéhez vezet, ezért olyan fontos számára, hogy még most is ezen jár a Hank által hazavágott agya. Szétverik a csizma sarkát, és bingó, Leo valamit tényleg belevarratott a cipésszel: egy mikrokazettát.

Cooper az őrsön Laura titkos naplóját és az abból kitépett lapokat bújja, a megfigyeléseit szokása szerint diktafonra mondja. A napló a félkarú férfi koncepcióját erősíti meg. Egy titokzatos, Bob nevű alak már kiskora óta molesztálta és bántalmazta Laurát. A napló szerint Bob Leland egyik barátja, ami szintén azt a körvonalazódó elméletet erősíti, hogy Bob Benbe költözve ölte meg a lányt. Sőt akad is egy erre utaló bejegyzés: „eljön majd a napja, hogy világgá kiáltom Ben Horne titkát, akkor majd mindenki megtudja, ki ő valójában”. Audrey érkezik, és ő is kipakol az apjáról, hogy az övé a Félszemű Jack, és viszony folytatott Laurával. A lány rákérdez, hogy letartóztatják-e az apját. Cooper hazaküldi, és azt kéri tőle, hogy az elmondottak maradjanak köztük. Audrey távozik, a seriff érkezik. Cooper ismét az óriást idézi a 2x01-ből: „nem kell a szer, anélkül is rámutat”. Végre összerakta, hogy ez arra utalt, hogy Gerard a szer nélkül, Mike-ként tudja azonosítani a Bob által megszállt személyt, és a Ben feltűnésekor bekövetkezett rosszulléte volt a „rámutatás”. Cooper úgy dönt, hogy a hivatalos végzés beszerzése után letartóztatják Bent.

Ben Tojamurával tárgyal, elmondja, hogy a fivére leellenőrizte az általa képviselt cégeket, mindent rendben talált, örömmel üdvözli Tojamurát a Ghostwood Tervezetben. Feltehetően az ajánlat jóval magasabb volt, mint az izlandiaké, ezért nem kellett az időt húzni. Készülnek aláírni a szerződést. Ekkor vonul be a seriff a két helyettesével és Cooperrel. A seriff most különösen hivatalos, hiszen a város legfontosabb, leggazdagabb és legkorruptabb emberéhez beszél, nem hibázhat: „előzetes letartóztatásba helyezem, a vád: Laura Palmer meggyilkolása”. Még hozzáteszi (számunkra vicces, Ben számára nem), hogy reméli, az előírás szerint fogalmazott. Ben magyarázkodik, elsősorban Tojamurának, hogy ez csak valami félreértés lehet. Csapdában van, de emelt fővel nem adná meg magát, hátrál a rejtekajtó felé, közli, hogy kiugrik egy sajtos szendvicsért. Sólyom és Andy még időben elkapják, és megbilincselik. Kicsit később, az őrsön leviszik a zárkába, az ott várakozó Tuskó Lady pedig megszólítja Coopert azzal, hogy „a baglyok összegyűltek az országúti fogadónál”. Mindketten egyetértenek abban, hogy „valami hamarosan történni fog”.

Este van, Pete vacsorát készít magának a sötétben. Valaki bejön a házba, de ő nem veszi észre. Aztán egyszer csak Tojamura terem előtte, széttárja a karját, megöleli és lesmárolja. Pete megretten, hogy egy homoszexuális (hogy továbbra is PC-n fogalmazzak) hajtott rá. Tojamura játszik kicsit a hangjával (Tojamuraként mély, rekedt), aztán leleplezi magát, hogy ő Catherine, elmaszkírozva. Pete örömkönnyekben tör ki. Bár sokáig volt rideg a házasságuk, a végén ismét összejöttek, így az 1x08-ban rosszul viselte a felesége elvesztését.

A kamera Palmerék házát mutatja be, Lynch stílusában (ő rendezte ezt az epizódot is) hosszan időzik a giccses tárgyakon. A Leland által sokat használt lemezjátszó ezúttal lejárva, kattogva forog. Sarah nehézkesen kúszik le a lépcsőn, nincs magánál, mintha sok altató lenne a szervezetében, valószínűleg Leland csempészte az ételébe vagy italába. Végül kiterül, a kamera pedig hosszan mutatja (a sorozatban nem először) a ventilátor-csillárt. Később folytatódik a jelenet, Sarah felébred, tovább kúszik a nappaliban, a szoba közepén pedig megjelenik egy fehér ló, ami többször kacsint neki. Sarah ismét elájul. Ekkor látjuk meg az ijesztően nyugodt Lelandet, aki egy tükörben nézegeti magát, igazgatja a nyakkendőjét.

A diszkóban (általában így szoktak rá hivatkozni, angolul meg roadhouse-ként, de ez azonos a Bang Bang Barral, és azzal, amit az imént országúti fogadóként említettek) James és Donna megbeszélik a Harolddal történteket. Nem okolják különösebben magukat, James megállapítja, hogy a fickó nem volt normális. Donna szerint valami nagy fájdalom érte, de nem tudta kideríteni, hogy mi. Szóba kerül még Maddy elutazása is. Cooper, Tuskó Lady és a seriff egyszerre érkeznek, leülnek a színpad elé, ahol ismét Julee Cruise lép fel (két számot is lenyom, ilyen epizódok után mindig többen kérték kölcsön az soundtrack kazimat). Söröznek, földimogyorót rágcsálnak, egyszer csak eltűnik az énekesnő, és megjelenik a helyén az óriás. Kétszer ismétli, hogy „ami volt, ismét megtörténik”. Egyébként az átváltozás előtt alaposan körbejár a teremben a kamera, láthatjuk a vén éjszakai pincért is a 2x01-ből. Bár úgy rémlik, ez nem tisztázódik, de szerintem egyértelmű, hogy az óriás az ő beköltöző szelleme lehet.

Ismét Palmerék házát vágják be, Leland még mindig magát nézegeti a tükörben, és azt is megláthatjuk, hogy ő hogyan látja magát: Bobként. Tehát nem Ben, hanem ő volt a lánya gyilkosa, pontosabban a benne lakozó szellem. A legerősebb elszólása még a 2x03-ban a Gyöngy-tavas volt. (Mellesleg Lynch nem akarta leleplezni, a kisváros kollektív bűneinek mélyfúrását akarta elvégezni, de Frost ragaszkodott az ügy megoldásához. Mivel kiderült a titok, innen el is kezdett esni a nézettség, csökkent az alkotók befolyása, és laposodott a sztori.) Leland gumikesztyűt húz, aztán a lépcsőn lejövő Maddyre támad, aki velünk együtt néha Bobként, néha Lelandként látja. Kergeti, lökdösi, ütlegeli, főleg a fejét, hogy meg ne sántuljon. Egy rövid időre visszatér az elején megismert, lányát sirató, félőrült Leland, akkor magához öleli a vérétől fuldokló Maddyt, táncol vele, Laurának szólítja. Végük a falba veri Maddy fejét, amibe a lány belehal. Leland a rituáléját követve egy újabb betűt tuszkol Maddy körme alá.

Cooper és az óriás hosszan nézik egymást, de nem szólnak. Cooper ellenőrzi az ujját, hogy visszakerült-e a gyűrűje, amit a 2x01-ben az óriás addig vett el zálogként, amíg az állításait Cooper igaznak nem találja. Visszatér a zene és az énekesnő. Végül a The World Spins című számot többen megkönnyezik, Bobby és Donna is. Olyan hangulat fut át a termen, mintha a világ e percekben vesztette volna el az ártatlanságát.

Címkék: twin peaks
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nicu71 2017.04.25. 00:42:17

ez a rész....erre nincsenek szavak,hogy mennyire zseniális.
süti beállítások módosítása