Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Angyalbőrben 1x09 – Frontszínház

2008. október 24. 11:00 - Sigismundus

„Legalább jól szétverték a pofájukat, őrmester?… „ Tabajdy ezredes. 

Új idők szele fúj, minisztériumok háttéremberei vitázgatnak a költségvetésről. (lásd még, Igenis miniszter úr, illetve West Wing sorozatok). A Kultúra embere mennydörög, kevesli a pénzt amit tárcája kapott, inkább honvéden spóroljanak ne színészen. A Honvédség embere tréfával próbálja elütni a dolgot, de pénzről le nem mond. Inkább felajánlja, a honvédek ingyen segítenek díszletet építeni, meg statisztásodni. A Kultúra embere közli, ez esetben Zsíros Géza rendezőt küldik rendezni. Ördögi mosolyából ítélve, a török-tatár-szovjet nem lehetett ekkora kihívás a honvédségnek….

Eligazítás valahol egy parancsnokiban. Az alakulat többfelé is fog támadni, de a tisztek csak az utolsó pillanatban tudják meg célpontjukat. Motoros futárok viszik a térképeket.  Vasbogdányban, merőben más célból szintén térképet készítenek, csak sajnos Mammutra bízták. Nevezett honvéd hejjesírása hagy némi kívánnivalót Géczi szerint, de ideje kevés, majd kijavítja, térkép a zubbonyba, és irány a város, irány a kultúrest a kocsmába! Itt kortyolgatja sörét egy Vaskörösre igyekvő motorosfutár is. Verekedés a helybéli kemény fickókkal, Tótékkal, mint egy Rejtő regényben, borul minden asztal. Mammut térképe a földön, a futáréval együtt. A motoros kapkodja a holmiját és gyorsan elfut. De futnak Urbánék is, mert Karády hangját hallják kintről. Az őrmester szakaszát keresve beront a kocsmába de csak azt tapasztalhatja, milyen olyan bábúnak lenni a sakktáblán, akire egyszerre nyolc paraszt támad.

Kardos szás. irodája, a négy verekedő kollektív szidást kap. A ki kezdte kérdésre, csak tábornokfi jelentkezik, provokál, csak tessék-tessék büntetni őt. Arcoskodásának hála, kapnak mind három nap fogdát. Majd még kettőt, mert Dezsőke elővette füzetét és beírt a századosnak három feketét.

A százados behívatja Karádyt aki igen szánalomra méltó, beszélni nem tud, lépni is alig Megesik rajt Dezsőke szíve, és kihúz az őrmestertől néhány fekete pontot….A helyi keményfiúk sem járnak jobban. Főemberüket, Tótot, ugyanis a pilóták bízták meg honvédveréssel, és elégedetlenek az eredménnyel, a harcnak ne legyen vége!

A vaskőrösi desszantosok parancsnoka gondban van. Megkapta a támadás időpontját július 28 este kilenc. Melléje Vasbogdány térképét. Csak az nincs megadva pontosan melyik részén támadják majd meg a laktanyát ? (ilyen volt egy VSZ főtiszt, ha nem kapott pontos utasítást merre hányat lépjen, akkor vége volt számára a világnak?) Helyettese szerencsére már NATO kompatibilisebben gondolkodik, majd kiküldenek egy felderítőosztagot, az meg jól kifigyeli hol készülődnek a vasbogdányiak védekezésre…. Tabajdy hívatja Kardost és Karádyt, mert itt a tanácselnök valamiért. A százados honvédeit védve, helyi-tahózva ront be, de mellélőtt, nem ezért jöttek. A Kulturális Minisztérium ide jelölte ki Zsíros Gézát, Kulturális Hét keretén belül színházazni, és kell a honvédség is ehhez…  És íme itt van Zsíros Géza, és felesége, Víg Helga színésznő. Első ránézésre tipikus elborult-egymást maró művészházaspár, Tabajdyt sikerül meglepniük a Hamletthez okvetlenül szükséges foszforeszkáló tankok igényével.

Éjszaka a fogdánál, a szakasz közli a bentiekkel a híreket. Karády oké, mert nem tud beszélni, egész megkedvelték. Rossz hír, árkot ásnak zenekarnak, a rivális stréber Sóós szakasz meg statiszta lesz, pénzért…. Másnap már a teljes szakasz várromoknál szorgoskodik, kis arcoskodás Sóósékkal, Urbánéknak sem tetszik az építőmunkásosdi. A körletben feltört tenyereiket bámulva megegyeznek, beszélni kellene a Karádyval. Csak sajnos Borus doki eltávolította Karády fejkötését. Közben elárulta neki, erre már rég nem volt szükség, szelíden kiosztotta nem úriemberhez való sakkjátékáért, no meg azért mert túl keményen bánik honvédeivel főleg az Urbánnal. Karády első szava, egy remekbe sikerült üvöltés a szakaszért....Másnap korán reggel menetelés ásókkal. Karády nótát vezényel, maga is beszáll a ’Hova lettek a tegnapi lányok’-ba. A szakasz erre – ügyelve hogy az őrmester hallótávolságon belül legyen- Karády remek hangjáról, színészi tehetségéről kezd vitát. Karády csak nem bírja tovább, az akadálypályán nyíltan megkérdi a szakaszt, miről is van szó? Itt aztán beadagolják neki, hogy szerepet kellene kérnie Zsírostól magának, őket meg statisztának.

Várrom, szakaszunk már öltözködik jelmezbe, de Karády még mindig nem kapott szerepet. Sikerült ugyan a Hamlettet játszó Helgával majdnem összejönnie. Rendezőné sem elutasító típus, tüzes Fortinbrast látja a kopaszodó őrmesterben. Csak Zsírossal nem sikerült még beszélnie, rendező őrült felfordulást csinál, betemetteti a kiásott zenekari árkot, ugráltat mindenkit, meg négyszemközti válogatást tart, az Oféliára jelentkező színészlányok közt. A szakasz már fejét ingatja, ha nem sikerül az őrmestert beszervezni, rossz vége lesz ennek. Jön Nelly újabb rossz hírrel. Tóték egy csomó boxert meg gumibotot vettek nála, ő meg eladott, mert első az üzlet. Aztán próba, a végszót gyakorolják, dzsippek és BMPk lepik el a színteret, Hamlett halódó szavát nem is érteni. Zsíros magán kívül az örömtől, ezért érdemes színházat csinálni. Szerinte.

Bogdányi étterem, Bazsó, Klammer és Pós ünnepelgetnek valamit önfeledten, közben kiürül a terem, mert beléptek mind a Tóték. Laktanya, kantin, koraeste, a szakasz nagyobbik fele vidáman sörözik és röhög Karádyn. Nevezett belép, halkan, és figyel. Majdnem tömeges lebukás lesz, Karády épp kezdené kiosztani a büntiket, mikor betámolyog a három távollevő. Néhol van rajtuk még egyenruha, meg veretlen felület. Minden szem az őrmesteren, aki telefonál. Kér a Telephely ÜTItől egy URALt, nem messze, csak ide, a városba…Késő este, a szanaszétt vert Tóték persze fogadkoznak Giricnek hogy majd legközelebb, de a pilóta már nem bízza rájuk a dolgot. Majd ő szól mikor és hol csapjanak le….A vaskőrösi felderítők meglepődve látják a bogdányi alakulat katonáit és tankjait ásni-gyakorlatozni a várromoknál. De hát jelentik, mint lehetséges célpontot, készültség, beszállás a MI8-as kopterekbe….Karády letoláson Tabajdynál. Milyen már, hogy egy hivatásos őrmester vezessen egy büntetőexpedícót, üvölti az ezredes. Majd halkabban közli, az URAL rendszámát persze cseréljék le azonnal….

Előadás kezdődik, nagyarcú művészvendégek Pestről. Igen eredeti, Zsíros agyrohamában megálmodta, hogy Hamlett apjának szellemét 4 MI24es csatakopter játssza, ami látványos, de a nagyjelenetből egy szót sem érteni persze. Aztán, megjelennek a MI8-asok és ejtőernyősök ugrálnak kifelé. Zsíros nem érti, már elájulna, a közönségnek tetszik, azt hiszik része a darabnak….

Tóték, a Bruszilt utánzó Kodálykával kiegészülve indulnak a honvédek szétverésére. Érkezik a vaskőrösi csapat nagyobb fele gépjárművön. Padon ülő nénikék igazítják útba őket, de jól meg is zavarják, mert elmondják hogy késtek ám, úton a kommandó (Tóték) elfoglalni laktanyát. Az ejtőernyősök ugyan nem értik, miért világítja ki állásait így a vasbogdányi védelem, de lopakodnak az árnyékban, ahogy kell. Tóték nem töprengenek ennyit, nekik is irány a várrom, a fények, robotpilótán.

Az előadás közben végéhez közeleg, a párbaj jelenetnél Hamlették AK47-el lövik le egymást, s a BMPkre borulnak. Ekkor ér oda a kétféle kommandó. Tóték a kapun tántorogtak be, az ejtőernyősök meg átmásztak a falon. Bunyó lesz, Urbánék eleinte csak lesnek, mi ez, majd beszállnak, persze az egyenruhások oldalán. A közönség, pesti művészarcok, bogdányi előkelőségek, Tabajdyék, csak nézik a legmagasabb művészetet.

Végszóra belovagol a sztárok sztára Karády-Fortinbras, elrúgja az útban levő Tótot, és eldübörgi végszavát. Ekkor érkezik a vaskőrösi menetoszlop, mit sem értő tisztjeikkel, de ők is kapnak a tapsból.

Minden jó ha vége van.. A laktanyában díszvacsora, közlik az Urbán szakasszal, hogy a produkciót még 11-szer megismétlik, addig felmentés a kiképzés alól, természetesen. A hazafelé tartó pesti fejesek pedig megegyeznek, Zsíros kapjon gyorsan valami díjat, csak hogy ne legyen ellenzéki.

Címkék: angyalbőr
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2008.10.24. 16:15:40

Állat rész, ebből tanultam meg a Hamlet idézeteket..:) Az egyik legjobb rész, kétséget kizáróan..:)

hottentotta 2008.10.27. 13:37:21

Karády megmutatta Tótéknak! :D

Gabba 2008.11.06. 11:22:04

Csak most néztem meg az MTV videotárából, ez tényleg talán a legjobb rész.
Hamlet atyjának szelleme négy csatakopter formájában..., ha ezt Sir Lawrence Olivier láthatta volna :)
süti beállítások módosítása