Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Angyalbőrben 1x08 – Komputer manőver

2008. október 17. 11:00 - Sigismundus

„Ugyan, minek ez a sok marhaság. Odamegyünk, leverjük őket torzsáig és elhozzuk a lét...” Rabó honvéd.

Kardos szás. odahaza kommandíroz, fiát hajtja el edzésre. Közben, otthoni rohamsisakjában telefonos-levelezős távstratégiás játékba merül el kissé. Ifjabb Kardos útja azonban az Urbán féle játékterembe vezetett, ahol Vasbogdány népe veszíti el pénzét és óráját nap mint nap. Csilla és Lilla, két üzletvezető, kemény kapitalista elveket vall, nem hatódnak meg a veszteseken, a szerencse forgandó, de nem kötelező. Nagybajszú Gumicsizmás vendég azonban kitartó, fogadkozik, egyszer megveri a gépet.

Gyakorlótér, Urbánéknak rossz a kedve, nem elég a gyakorlatosdi, jönnek a szitakötők és jól le… trágyázzák őket. Karády nincs elragadtatva a sok mesterlövésztől, eget és földet azt eltaláltak, de céltáblát azt nem. Legkevésbé hozzáértő Pós honvéd, aki próbál ugyan magyarázkodni, hogyan, miért, de az őrmester leinti. Neki sajnos felforrt az agyvize mindettől, és kéri Pós kulacsát. Következő manőver, a tartalmával Karády lehűti, szegény, felforrt fejét. Honvédkínzás ez, ebben a melegben, de hazafelé masírozva édes a bosszú. A kulacsban ugyanis, mézes teát tartott Pós, torkát védendő. Karádyn kívül tudta ezt az egész szakasz, és most már tudják az egyre növekvő számú méhek is….

Körlet, punnyadás. Pós plátói szerelméhez, Ildikóhoz szaval verset, Dezsőke videózza. Majd hamar visszarántja a földre tábornokfi a művészt, amikor közli a legújabbat, Ildikó itt hagyja a laktanyát hamarosan,, költözik mert nem bírja idegekkel lakásának ex-vasutas társbérlőjét. Összeül a szakasz, kéne vagy 300 lepedő, gyorsan….Újabb Karády-móka, Urbán, Mammut, Csergő, Éder, krumplit pucol. Jó őrmester előrelátó őrmester, ismerve a tempójukat, a holnapi ebédre készítteti az anyagot. Persze megunják a srácok, és jön Éder az ötlettel, betonkeverőben, gyöngykaviccsal csiszoltatják le a héját. Neki is látnak, eleinte kicsit sokat szed le a kavics, de majd hamarabb megállítják. Ehhez elég két ember, Urbán és Géczi dobbantanak, Lilla és Csilla körmére nézni. Éder egy perc múlva követi őket, imádott gépeihez, majd Mammut sem akar egyedül maradni, hamarosan csak a betonkeverő marad, a kavicsok, meg a krumpli.

Játékterem, késő este, Lilla és Csilla még most sem zártak, be, Urbán ideges, nem erre szól az engedély. Nagybajszú Gumicsizma megszólíttya, hogymertő munkásembőr, vesztett itten négyezret, engeggyék mán neki a százas tételekben jáccást, visszanyerné. Urbán nemet mond, Nagybajszú szitkozódva el, de a honvéd elgondolkozik, hol látta már a fickót?...Kardos helytörténetesdivel múlatja idejét, régi idők nagy tanúja, Kodályka bácsi mesél egy rendhagyó világháborús csatáról. Nyugatról jöttek a muszkák, keletről védekeztek a németek, középütt meg ő remegett a disznaival. Ildikó Urbánnal vitázik, furcsamód nem akarja hogy segítsenek neki. Laktanya, ebédlő, Éder nézeget maga körül, és úgy dönt, nem kér krumplilevest, inkább a kantinban ebédeljen a szakasz.

Kardos a térképen rendezgeti a harcdisznókat, mikor benyit Éder hogy ő most takarítani jött,. Sikeresen felborítja a térképet, de a százados is zavarban, elkezdi magyarázni a csatát milyen bonyolult is ez. Édernek persze erre is a technika a válasza, számítógép, az ami segít a századoson. Így aztán, Karády nagy bosszúságára, hol gyakorlatról, hol búza-betakarításról vezénylik el a honvédet. Üröm az örömben, éjjelente sem alhat, míg programoz…. A derék Borus dokit is megfertőzte a számítógép, stikában játszik a rendelőben, de véletlenül megáztatja az akváriumban a drága masinát...Urbán a játékteremben, változások lesznek, a gyanúsan ismerős Nagybajszú Gumicsizma játszhat százasokban, és Csilla és Lilla ezentúl a nettó bevétel felét tegyék félre, a ’Vasutas-alapba’. A lányok érteni vélik, a főnök most saját zsebre fog dolgozni..

Tabajdyhoz látogató érkezik, Urbán kísértő szelleme, a minisztériumi ezredes. Most nem a focista honvéd, hanem a kedvenc századparancsnok, Kardos miatt. Gyanús lett hogy a világ sok helyéről kap levelet, amelyekben katonai témákat tárgyalgat, szóval mi is ez ? ( Hát egy ritka buta egy jelenet, annó egy főtiszt külfölddel csak komoly ellenőrzés és cenzúra után levelezhetett, csak, ha pedig kémkedett volna, nem így teszi. De hát ez film….) Tabajdy is jót nevet, hívja Kardost, a következő jelenetben, pedig a minisztériumi főokos, és a százados lelkesen tárgyalják a borogyinói csatát. Borus doki Édert kéri meg a vizes számítógép megjavítására, ezermester honvéd már kicsit kétségbeesett, unja.

Alakulótér, díszlépés gyakorlása. Karády kedvenc fekete olajbogyója, Pós persze hogy elvéti a jobraátt-ot. Jó őrmester tud megoldást, jobbkéz megmerít a trágyásvödörben, na ez a jobb, Pós, most már tudja? Honvédünk tudásvágya kimeríthetetlen, bár a szakasz pisszeg hogy ne, Ne, NE !, ő mégis kérdez. Honnan tudja gázálarcban melyik a jobb? Na, akkor ezt ki kell próbálni, de mindenkinek! Karády hozzáteszi, Éder helyett is csinálják Közben vonatkürt szól, Bazsó tudja, nincs még itt a menetrend szerinti, úgyhogy ez a Csilláék vészjelzése lehet…..Éder Tabajdynak és Kardosnak mutogatja a harciprogramot. Maximum az egri ostromra elég, sajnálkozik hogy a rendelkezésre álló csipekből, csak ennyit tudott összehozni. Ezredese megkérdi, mi kellene még?...Urbán és Géczi dobbantanak, a játékteremben a rossz hír, Nagybajszú, immár öltönyben és százasokban játszik, és nyer… Csak most 14000-et kaszált. Urbán, már tudja honnan ismeri a fickót. A pesti éjszakából, Telep Béla ő, az automatakirály. S hogy került ide? Hát repülőn hozták a szitakötők, Giricz és társai elégedetten vigyorognak a honvédekre.

Karády közben, külön alakizásra rendeli Édert. Persze innen is elhivatják a honvédet, őrmester utána lopózik hallgatózni. Tabajdy hívatta, aki előbb mérgesen kérdőre vonja Édert mi ez a gyakorló rajta, miért nem programoz? Ezermester gondol egyet, és nem él a jó alkalommal, azt válaszolja, csak pihentetésül vette fel. Na mindegy, parancsnok szerzett valahonnan egy IC-t (vagy mit?), amivel csak jobb programot lehet írni? Ilyet típust Éder még nem látott, de kipróbálja, lelép. Kifelé aztán megállítja Karády, aki azért tudja mit követel ilyenkor a betyárbecsület. És hamarosan az egész laktanya nem mindennapi dolgot láthat. A legkeményebb őrmester veri a díszlépést, döbbenten bámuló honvédjének.

Urbánt közben a szakasz kérdőre vonja a vasutas-alap miatt. A főnök közli, nem saját zsebre ment, hanem Ildikónak lakásra. De most hogy elúszik a játékterem, valami zavaros részvényesdivel próbálkoznak. Ez utóbbiba Karády is beszáll némi pénzzel, elvégre a fiúk leszerelnek egyszer, de ő marad. Kantinos meghatódik, de nem látja értelmét. Aztán újabb riasztás Lilláéktól. Megy az egész szakasz, Dezsőke kamerájával veszik Nagybajszút, főleg a kezeit.

A kiértékeléshez idő kell, azt meg Karádytól kell szerezni. Az őrsmester szívét meglágyítandó Nelly is velük megy. Karády egy bisztróban épp akrobatát alakít, fejreállva iszik meg egy korsó sört. Majdnem félremegy a mutatvány, mikor megjelenik szakasza, kimenőpapír nélkül, de megbeszélik a dolgot és isznak is rá. Aztán kissé zavaros jelenet jön. Reggel a szakasz támolyog be másnaposság utáni menetgyakorlatról a körletbe, ahol a meztelen Nellyt találják csak. Butikoscsaj sem emlékszik hogy került ide, sok idő nincs dumára, mert jön Karády, aki az ivászat és menetelés ellenére fitt, kiküld mindenkit. Majd Nellyhez lopózna, bizonyítandó hogy mennyire férfi ő a talpán… de Kardos jelenik meg és elhívja. Így Nelly egyedül marad, álmai helyszínén a laktanyában.

Éder bütyköli az új csippel a gépet, és egy gombnyomásra bejön az USAF rakétavezérlésének a központja pár szovjet célponttal. Ezermester örül, de aztán rohan mert közben a körletben megkezdődik a videóelemzés. Nelly a szakértő, valamiért kitalálták hogy ő ért a játékgépekhez, és magyarázza hogy Nagybajszú csak a számlálót figyeli, nem is a képernyőt. Éder már vágja is a megoldást, távolról majd rádióval belebütyköl a programba. Helyzet van, Csilláék jelzik, megjött Nagybajszú és kezdi a játékot. Gyorsan, a körlet átalakul rádióstúdióvá, és az új csip segítségével elkezdik honvédeink a játék irányítását. Eleinte még csak nyer, nyereget, a szitakötők bámulják áhítattal.

Közben a világban szerteszét kezd történni egy-két apróság. Bizonyos radarokon, megjelennek jelek, bunkerek mélyén lepecsételt borítékok bontatnak fel, és sokak kezdenek futni repülőik felé….A körletben elunják a nyerést és kezdődik a vesztes játszma. Nagybajszú repülője egyre gyakrabban robban és zuhan le, végül gyanús lesz ez neki. De nem segít sem az újraindítás, sem az oldalba rugdalás, sem a pilóták immár fenyegető megjegyzései, csak fogy a pénz. A kantinban békesség, nyugalom, Karády bablevesezik, Tabajdy pedig örömmel közli Ildikóval, kapott valamilyen minisztériumi kölcsönt, nem kell költöznie, maradhat.

Majd telefonhoz hívják az ezredest, aki parancsot nyugtáz és elkomorul. Végigtekint katonáin, akik már néma csendben őt nézik. Méltóságteljes nyugalommal (végül is, erre a helyzetre készült ő az elmúlt 30 évben) kiadja az éles riadó parancsát…

A szakasznak ez csak egy újabb gyakorlatnak tűnik. Game Over, had fusson az eddigi nyereséggel, mindenesetre elküldik utolsó üzenetüket, had tudja Nagybajszú (aki már a gépet veri, őt meg a pilóták) honnan is az áldás. Betoppan Karády üvölt mint egy ember, hogy ez nem gyakorlat ! Rohanás lélekszakadva. Közben szerte a világban eltűnnek a közeledő rakéták jelei a képernyőkről, helyüket egy nemzetközi jelzés veszi át, nehezen kiejthető kísérőszöveggel.…

Karády kissé elégedetlen, riadónak vége. De nem a történetnek. Karády éjjel kilopja a videoszalagot a körletből és a sötét kantinban, a videón nézegeti a felvetteket. Kiderül, hogy ezek a nyavalyás bokorugrók, felvették fejenállva ivós trükkjét, na ezt szeretné törölni. Nem megy, törlésgátló miatt, de nincs is rá lehetőség. Villany gyúl, itt az egész szakasz a kantinban, plusz Tabajdy, Ildikót ünneplik, aki maradhat. Majd eloltják a lámpákat mert jönnek valakik. A szitakötők azok, akikről kiderül, egész jó srácok. Azért hozták Nagybajszút nyerni, hogy besegítsenek Ildikónak, hiszen ők sem tudnak babgulyása nélkül élni. Végül közös buli indul, Tabajdy megkéri Urbánt zárják be a játéktermet, és visszakéri Édertől a csipet, mert nagyon hiányzik valahonnan, Volt valami gond a világban, de nekik ehhez ugye semmi közük?... 

 

Címkék: angyalbőr
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2008.10.17. 11:52:04

Ez mekkora rész volt..:) azok a szemüvegek..:9

hottentotta 2008.10.22. 14:21:59

Kurvajó ez is :)

A grafika, a bejátszások a 60-as évek dokumentumfilmjeiből... Kihagyhatatlan :)
Riszpekt!
süti beállítások módosítása