Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 4x06 - Kerül, amibe kerül

2008. október 02. 09:01 - candyperfumegirl

Ez a nap is a szokásos módon indul: House cseszegeti a jelöltjeit, és éppen azon szenvednek, hogy melyik esetet vállalják el, amikor House-ért jön a CIA, érdekes fordulat. Éppen csak arra van idő, hogy House bemondja a nyertes hetibeteg nevét, Foreman-re bízza az eset kivizsgálását és a csapat felügyeletét, és már szállhat is be a helikopterbe és indulhat a nagyon titkos CIA bázisra egy nagyon titkos ügy kivizsgálásához.

A kórházban maradt szerencsétlenekre egy autóversenyző lány esete marad, aki verseny közben rosszul lett, látás- és hallászavara is volt, ez a hőguta klasszikus esetének tűnik első blikkre, de mivel ebben a sorozatban szerepel, nagyon snassz lenne, ha tényleg az lenne a megoldás. Foreman próbálja ösztönözni a csapatot, hogy gondolkozzanak izgalmasabb alternatívákban, de mivel a House Survivor Show még javában tart, ők másra sem tudnak gondolni, csak arra, hogy gyűjthetnének be jó pontokat, és hogy fúrják meg egymást eközben. De szép is ez az elkötelezettség.

House még a helikopterben ül, amikor már telefonos segítséget kér tőle a csapat (House telefonja a Whatta Man-re csörög, találó), nagyon nincsenek meg apuci nélkül. Ő viszont mostantól kivonja magát az ügyből, boldoguljanak, ahogy tudnak, mialatt ő remélhetőleg Jack Bauer-szintű izgalmakba keveredik majd. A CIA-s hetibetegről annyit lehet tudni, hogy egy ügynök, aki betegen tért vissza egy szupertitkos küldetésről, de hogy ott mit csinált, az titok, csak annyit lehet tudni, hogy merényletre gyanakodnak. House-t bemutatják alkalmi munkatársainak, egy idősebb, kissé bosszantó immunológusnak (akinek a könyvét otthon zongoratámaszként hasznosítja a jó doktor), és egy CIA-s dokinéninek, aki House reakcióiból ítélve bombanő, kár, hogy vizuálisan ez nem annyira jön le.

House találkozik a CIA-s hetibeteggel, aki ránézésre nagyon rossz bőrben van, hatalmas darabokban hámlik a bőre, és annyit még elárulnak, hogy 5 napja még 95 kiló volt, most meg kb. 60 vasággyal. Ez abszolút sugárbetegségnek tűnik, tehát House szerint természetesen nem az lesz, hanem valamilyen mérgezés. Annyit még lehet tudni, hogy Bolíviában volt az ügynök, és sok gesztenyét evett, de ez nem valószínű, hogy releváns, House szerint pankreatitisze van, ez alkoholistáknál előfordul. CIA-s dokinéni azt mondja, az ügynök nem iszik soha, de hát mindenki hazudik. Ők azért sugárbetegségre fogják kezelni, House nem gyűjtött még be annyi jó pontot itt, hogy feltétel nélkül bízzanak a diagnózisában.

Foreman MD eközben rosszul áll nagyon, Foremannek abszolút semmi tekintélye a jelöltek előtt, mindenki csak a saját ötletét akarja igazolva látni, így némileg akadozik a differenciál diagnózis. Kapnak pár órát, addig lefuttathatnak annyi tesztet, amennyi jól esik, csak fogják be a szájukat (de jó is lehet ilyenkor hetibetegnek lenni a Princeton Plainsboro-ban). Ezek után érdekes eredmények vannak, mert utalhatnak két dologra is: SM-re és lupuszra. Foreman szerint SM lesz, mert SOSEM lupusz, ő ezt több mint 3 évad után már megtanulta, az újak viszont hitetlenkednek. Taub és Törtető Cafka szerint nagyon király lenne, ha lupusz lenne, meg is kérdeznek egy immunológust, mit gondol. Itt jön a képbe Cameron, aki őket igazolja, annak ellenére, hogy Foreman ellentétes véleményen van, rossz kislány vagy te, Cameron. Ez azt eredményezi, hogy Taub és Cafka partizánkodnak egyet a betegen, szteroidokat adnak neki lupuszra, a beteg meg jól lebénul. Valaki vegye el tőlük az esetet, könyörgöm, mielőtt kinyírják.

Vissza a CIA-be. House vígan fogyasztja a páciens ebédjét, mert a beteg életjelei stabilak, és csak úgy mellesleg az ő kezelésétől lett jobban, de nem ám sugárbetegségre, hanem pankreatitiszre kezelte, nagy franc ez a House. Irritáló Immunológus kollega feje mindjárt szétrobban, de CIA-s dokinéni észrevesz valami furcsát, nevezetesen hogy a beteg kómába esett. Csak nem szúrt el valamit House? Ha így is van, akkor majd jóváteszi, hiszen zseni, máris itt az újabb ötlete: vérrák. Irritáló Immunológus csakazértis a sugárbetegséget szajkózza, és szerintem már alig várja a pillanatot, amikor hazaér, és House fejét ráilleszti a darts táblájára. CIA-s dokinéni nem tűnik valami kompetensnek, mert most azt a döntést hozza, hogy kezeljék a beteget mindkettőre. Nem túl bíztató.

Ahogy az sem, ahogy Foreman MD áll ebben a pillanatban. Megy a szájkarate ezerrel, mégis miért kellett őt megkerülni, Camerontól tanácsot kérni, és szteroiddal lebénítani a beteget? Még az sem biztos, hogy ők bénították le, esetleg fel lehetne írni a paralízist a fehér táblára, mint tünetet, javasolja Kutner. Miután kicsit lenyugszanak a kedélyek, két befutó ötlet is van: botulizmus vagy polió, utóbbi nem túl gyakori a civilizált területeken, és ez Dr. Boring ötlete (akinek még mindig nem volt egy említésre méltó megnyilvánulása sem a sorozatban), de Foreman szerint ez hülyeség, és végre kijátssza a főnök kártyát. Ő azt mondta, hogy a botulizmus a valószínűbb, tehát arra kell kezelni és kész.

Foreman ezek után elbeszélget egy kicsit Cameronnal, miért is ugatott bele az esetbe, ha már nem tagja a csapatnak? És közben csak úgy mellesleg eltérítette Cameron egyik betegét, ki tudja hova. Az üzenet klasszikus kifejezéssel élve „átjön”, Cameron felfogja, hogy nem kéne Foremant így fúrni, de azért még kipanaszkodja magát Chase-nek. (sokkoló pillanat: Chase és Cameron közös jelenetben a 4. évadban) Chase viszont azt nem tudja megérteni, miért foglalkozik egyáltalán Cameron ezzel a csapattal, ennyire nem bírja elviselni, hogy már semmilyen szinten nem része House életének és munkájának? Cameron válasza erre csak annyi, hogy lefröcsköli az éppen műtéthez bemosakodott Chase-t. Általános iskola, alsó tagozat. Ott nem számított volna utoljára éretlenségnek ez a húzás.

CIA. House borzalmasan erőltetett módon próbál flörtölni CIA-s dokinénivel, és olyan kínos szövegeket adtak a szájába, amikből inkább nem idéznék semmit, mert nem válik dicsőségére az amúgy nagyon tehetséges írói csapatnak. Lényeg, hogy House-nak NAGYON bejön a nő, az agya pedig ennek eredményeképpen levándorol a nadrágjába, és fel is ajánl neki egy állást a csapatban. Persze, mert ami most hiányzik, az egy újabb ember, amúgy is kirúgnia kéne hármat, nem felvenni, de Dr. Gregory House-t mégis mikor érdekelték az ilyen apróságok? Visszatérve az orvosláshoz, ha már vérrákra kezelik a beteget, akkor konzultálni kell egy onkológussal. Szuper, mert House csak az alkalmas pillanatra várt, hogy felhívhassa országos cimboráját a CIA-től, és közölje, hogy ráállítottak egy műholdat Cuddy vaginájára. Jimmy persze csapná le a telefont a „helló, a CIA-nál vagyok, és veled mi van?” nyitómondat után, de House visszahívatja magát, és Jimmy álla a padlón koppan. House tényleg a CIA-nál van, megadja a szükséges információkat a kemóhoz, majd tátoghat tovább, hogy ezt most hogy hozta össze a haverja.

Foreman kisebb sokkot kap, amikor (miután elkezdte kezelni a hetibeteget botulizmusra) Dr. Boring beállít önelégült arccal, és a teszteredményekkel, amik azt mutatják, hogy a betegük pozitív polióra! A francba. Közben Cuddy elkapja Jimmyt, mégis hol van House ilyenkor, amikor már rendelnie kéne a klinikán? Hol lenne, a CIA-nél, mondja Jimmy, de szájalásért Főnöknéninél csúnya büntetés jár, House-nak 8 óra plusz a klinikán, Wilsonnak meg 16, mert neki ennél hihetőbb hazugsággal illene előállnia.

CIA-s hetibetegnél a kemoterápiát követően kellemetlen dolog következik be, hullik a haja. House ebből rájön, hogy ez nem rák lesz, és megint a mérgezés lesz a fő gyanú, nagyon úgy tűnik, hogy merénylet történt. És mivel jobb ötlete már senkinek nincs, House egy kísérleti kezelést javasol, kínai füvekből készült teával itatják majd, ami egész poztív eredményeket hozott eddig – majmoknál.

Foreman MD-nél sem sokkal jobb a helyzet, polióra ugyanis nincs ismert gyógyszer. Csak egy, ami –minő véletlen- kísérleti, konkrétan C-vitamin, de valami embertelen dózisban. Ez Dr. Boring ötlete, de mivel ez az EGYETLEN ötlete az egész csapatnak, nekikezdenek, több bajt már úgysem okozhatnak. Ráadásul mindenki Foremant hibáztatja, ő csak tévedett, mióta ez a beteg itt van, nagyon ki akarják golyózni.

CIA-nál megkezdik a teás kezelést, és amikor House kettesben marad a pácienssel, a betegnek őszinteségi rohama lesz, és elég érdekes dolgokat mond. Párás szemmel nosztalgiázik a karneválról, a táncoslányokról, meg a miniszter attasséjáról, akivel a karnevál csodás 40 napját töltötte, és ekkor megjelenik House feje fölött a villanykörte. Mi az, hogy 40 nap, amikor Bolíviában a karnevál csak 8 napos? (hogy ezt House honnan tudja, ne firtassuk, TUDJA, mert ő Greg House.) A helyzet az, hogy valami címeres CIA-s ökör eleve téves információkat adott meg, hetibeteg nem Bolíviában volt, hanem Brazíliában (ahol valóban 40 napos a karnevál), és ez nagyon nem mindegy, kapásból nem ugyanaz a hivatalos nyelv. És ez azért fontos, mert amit ők gesztenyének hittek –amiből a beteg bezabált- az nem gesztenye volt, hanem brazil dió, amiből a mérgezés pontosan olyan tünetekkel jár, amiket az emberünk mutat. Hát nem ez volt a sorozat legütősebb diagnózisa.

Foreman MD hetibetege is jobban van, elég meglepő, de hatott a C-vitamin. House visszatér, és a csapat jelent, de Foreman szerint itt nagyon nem stimmel valami. Ha a beteg jobban lett a C-vitamintól, akkor ez egész biztos, hogy nem polió volt. House szerint ez sokkal inkább úgy fest, mintha valaki megmérgezte volna a beteget, hogy poliónak tűnjön, hamisított volna egy tesztet, majd a C-vitaminnal meggyógyította volna a mérgezést. Van olyan ember, aki ilyet csinál? Nagyon úgy tűnik, hogy van, méghozzá az a kis sunyi Dr. Boring, aki eddig teljesen jelentéktelen karakternek tűnt, erre kiderül, hogy egy lappangó pszichopata, mert tényleg megmérgezte a beteget! Így akarta felhívni a figyelmet erre a betegségre, hogy kísérletezzenek ki egy gyógymódot a polióra, mert ő az Orvosok Hatérok Nélküllel nagyon sok ilyen esetet látott, de a civilizált világban le se szarják azokat a betegségeket, amik csak szegényeket ölnek. Ezt a szintű őrültséget már House sem méltányolja, úgyhogy most végre sikeresen megszabadulunk egy jelölttől. Maradt még 5. Egyébként valóban hőgutája volt a betegnek, akármilyen snassz diagnózis is ez, de mivel Foreman kezdetektől ezt állította, talán nem ártott volna hallgatni rá.

House távozna, de elkapja Cuddy, és számon kéri, hogy mégis hol lógott két napig, és nehogy azt mondja, hogy a CIA-nál, mert szájon vágja. Erre House előáll egy szívszorító mesével, egy beteg gazdag pasiról, akit ápolt, és ez a pont, amikor Cuddy elhiszi a CIA-t, mert annál csak egy dolog valószínűtlenebb, a jólelkű szamaritánus House. Úgyhogy most ezért nem csak a saját büntetését fogja letölteni a klinikán, hanem Wilsonét is, és ne próbáljon felvágni azzal, hogy ki tud nyírni egy embert a hüvelykujjával, mert ki nem?

House-t a kórház előtt CIA-s dokinéni várja gyanús mosollyal az arcán, rosszat sejtek. Hajlandó elfogadni House ajánlatát, na nem a szexre, hanem a munkára vonatkozót, úgyhogy hétfőn reggel 9-kor már munkába is áll. Na ezt lesz gyönyörűszép beadagolni Cuddynak és a jelölteknek.

Címkék: house
86 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2008.10.02. 09:17:08

Nekem csak annyi kérésem lenne, hogy írjuk már a dr.-t kisbetűvel...

153. A családnevek előtti doktor, idősb, ifjabb, özvegy stb. szót, illetőleg rövidítésüket csak kiemelt helyzetben (aláírásban, levélcímzésben, oszlopba rendezett névsorban stb.) és mondat elején kezdjük nagybetűvel: Dr. Mészáros Mihály, Id. Kelemen László, Ifj. Jakab Imréné; Özvegy Lukács Péterné azzal a kéréssel fordult a tanácshoz, hogy…; stb. – Mondat belsejében ugyanezek kisbetűvel írandók: Ott volt dr. Mészáros Mihály is. Szép Gergely és ifj. Lukács Péter panaszt tettek özvegy Jakab Imréné ellen. – Hasonlóan a történelmi nevek esetében: Gróf Széchenyi István; de szövegben: Miniszteri tárcát vállalt báró Eötvös József is.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.02. 09:19:36

ó, az egyik eddigi legjobb epizód volt!
a vége különösen remeklés volt: Ház zavarban: hová tegye a nőt?!?! :DDDDDDDD

(eheti baki:_ kedves Candy, 1-2 hete Te is észrevettél egy kis hibát, nos most is volt, mikor "House vígan fogyasztja a páciens ebédjét": egész csirkecombot nem adnak ágyban tehetetlenül heverő, haldokló nagybetegnek :P )

Artie 2008.10.02. 09:21:28

Ha már hibák: ha annyira embertelen sok C-vitamint kellett adni a betegnek, akkor a 6 óra alatt beadott 150 mg nem sok. Vagy a fordítás nem volt jó, vagy nem is adtak olyan embertelenül sokat.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.02. 09:26:47

ja és egy letiterjakab-blogba kívánkozó ford. hiba is volt (nekem is már szólt ezügyben): valami lódiónak (vagy lógesztenyének?) fordították a sima vadgesztenyét.. (talán horse chestnut lehetett ered.)

tygger 2008.10.02. 09:31:24

szerintem 150 GRAMM c-vitamint mondtak, ami viszont nem kevés, hanem nagyon sok.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.10.02. 09:33:50

"CIA-s hetibetegnél a kemoterápiát követően kellemetlen dolog következik be, hullik a haja. House ebből rájön, hogy ez nem rák lesz"

?? Tudtommal a kemó után hullik az ember haja, akár van rákja, akár nem.
Ha van rákja akkor tuti hullik.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.02. 09:35:20

na és 13-aska? akinek vagy egy pasi az életében volt zsaru, vagy ő maga...? :)
Amint azt a Törtető_r***c okosan észrevételezte.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.02. 09:35:59

a sok hiba ellenére is milyen remek rész volt :)

XiX 2008.10.02. 09:38:06

"House borzalmasan erőltetett módon próbál flörtölni CIA-s dokinénivel, és olyan kínos szövegeket adtak a szájába, amikből ..."
Ezt nem értem a sorozatban: Az amerikai törvények ilyen esetben úgy megfingatják a drhúzt, hogycsakna. Itt meg csirekcombot ropogtat.

"Foremannek abszolút semmi tekintélye a jelöltek előtt,"
Nem is lehet, mert "kígyó a gyilkosok között", hogy a szteroid kezelést idézzem.

"Dr. Boring beállít önelégült arccal, és a teszteredményekkel, amik azt mutatják, hogy a betegük pozitív polióra!" ..... "Dr. Boring, aki eddig teljesen jelentéktelen karakternek tűnt, erre kiderül, hogy egy lappangó pszichopata, mert tényleg megmérgezte a beteget!"
Az ilyenek miatt költ Cuddy évente 1 millió dollárt ügyvédekre. Nagyon helyes.

"Foreman MD hetibetege is jobban van, elég meglepő, de hatott a C-vitamin."
6 óra alatt 150 gram (ez a gram pozitív eset!). Nem milligram, mert az kb 2-3 tablettában van.

"Egyébként valóban hőgutája volt a betegnek, akármilyen snassz diagnózis is ez,"
Hát, a differenciál diganózis pont arra való (csak ezvel a sok jelölt-el nem esik nagyon, Foreman meg 1 maga nem hozza a recycle drhúzt), hogy kizárja többi lehetőséget.
Persze jobb lett volna Foreman-ra hallgatni, ekkor a CIA-s rész többet láttathatot volna.

don rafael 2008.10.02. 09:38:29

house szerint is hullik, csak csomókban, ezért markolászta és próbálta kitépni tőböl szerencsétlennek :)

winnie 2008.10.02. 09:39:37

"ja és egy letiterjakab-blogba kívánkozó ford. hiba is volt (nekem is már szólt ezügyben): valami lódiónak (vagy lógesztenyének?) fordították a sima vadgesztenyét.. (talán horse chestnut lehetett ered.)"

és még a poén is kijöhetett volna, hogy vadgesztenye, ami a vadból kijön vagy mi volt.

viszont ettől még kíváncsi lennék, hogy melyik melyik és milyen. netes segítség.

Lógesztenye (Aesculus X neglecta)
Japán lógesztenye (Aesculus turbinata), Vadgesztenye (Aesculus X hybrida) .

babó 2008.10.02. 09:46:11

mondjuk az elején azt mondták, hogy a lógesztenye hasonlít a szelídgesztenyére. hát a vadgesztenye azért nem igazán. jó, az alapformátum kb ugyanaz, de tök más a formája a felülete stb. tehát sztem nem olyan egyszerű összekeverni. persze pűrésítve mindegy :))

inkább az érdekelne, hogy hogy volt eredetiben, hogy House-nak üresedése van a péniszén. vagy hol. a csaj meg levette, hogy a csapatában. aha.

nekem marhára nem derült ki, hogy most akkor mi is volt az autóversenyző csaj baja. de itt a hogyvoltban valamennyire tisztázódott. kösz :))

férjem szerint is jó csaj az új dokika, sztem nem, dehát a pasik már csak tudják :))

a katona fehérben 2008.10.02. 09:49:03

Dr. Boring az általam igen nagyra becsült Huff c. sorozatban játssza Teddyt (nem is tudtam elvonatkoztatni ettől), és minő véletlen, az is zakkant egy kicsit. Azt hiszem, ezt nevezik szerepskatulyának :-)

Artie 2008.10.02. 09:50:25

Ha valóban 150 g volt, akkor elnézést, mert az tényleg nem kevés.:)

A kemóra és a hajhullásra, miután elkezdődött, azt mondta a betegnek, hogy attól ilyen gyorsan még nem hullhat. Akkor kezdtek el beszélgetni.

Én még azt is beírtam volna, hogy House a végén valami olyasmit mond az öt megmaradtnak, hogy legközelebb hallgassanak Foremanre, nem véletlenül bízta rá ezt a kócerájt.

don rafael 2008.10.02. 09:53:14

szerintem sem egy nagy szám a CIA-s dokicsaj

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.02. 09:53:25

babó, megerősítem, jó csaj az új dokika...
pedig keveset mutattak belőle :(

babó 2008.10.02. 09:58:52

na jó, nem csúnya, de valahogy nagyon megcsinált. nem is értem, hogy a férjem miért engem vett el, ha ez tetszik neki :DDD

priszcilla27 2008.10.02. 10:00:37

Nem kötekedésből, de használjuk magyarul azt, hogy "polió"? Angolban ez a poliomyelitis rövidítése, ami tudtommal magyarul gyermekbénulás.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.10.02. 10:01:24

"A kemóra és a hajhullásra, miután elkezdődött, azt mondta a betegnek, hogy attól ilyen gyorsan még nem hullhat."

Mármint a kemótól? Tehát A rákosoknak a kemótól csak később hullik a hajuk, TEHÁT ő nem lehet rákos, mert túl gyorsan hullik? :)

Akkor rossz a megfogalmazás: "CIA-s hetibetegnél a kemoterápiát követően kellemetlen dolog következik be, hullik a haja. House ebből rájön, hogy ez nem rák lesz" vagyis, NEM a kemótól hullik a haja, hanem a mérgezéstől (tehát a kemótól föggetlenül)...

---------
Szerintem egyébként Törtetőribanc is jó csaj (külsőleg). Most volt a tévében a Feketék fehéren, ebben ő játszotta az egyik szőke HP-t...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.02. 10:05:00

Cameron sem volt rossz (csak kevés, khm) a Mr és Mrs Smith-ben... :P

denamano 2008.10.02. 10:08:07

nem csúnya a cia-s dokinéni, de amit 'flörtölés' címszóval végeztek House-szal, attól majdnem sírtam.
egyébként nagyon untam ezt a részt. annyira nem kötött le, hogy még a hibák se tűntek fel. egyszer-kétszer felröhögtem House beszólásain, de ennyi. azért DS-ék ennél tudnak jobbat is.
a hogyvolt persze emeli az epizód minőségét, szóval köszi Candy.:)

Artie 2008.10.02. 10:09:24

Hoopácska, pont ezt próbálta megfogalmazni, hogy elkezdték kemózni, és szinte azonnal hullni kezdett a haja, ezért mondta Ház MD, hogy ez nem lehet _még_ a kemótól. Stimmt?

doondee 2008.10.02. 10:10:54

Az új csajt jó ideig figyelhettük a Vészhelyzetben...
Szemrevaló teremtés.

winnie 2008.10.02. 10:12:44

"Nem kötekedésből, de használjuk magyarul azt, hogy "polió"?"

Ha már itt vagyunk a neten, akkor google.

doondee 2008.10.02. 10:14:34

Viszont gyermekbénulásra azért van hatásosabb megoldás is mint a C-vitamin.
Vagy tévedek?

priszcilla27 2008.10.02. 10:17:08

Köszi, winnie! :) Meggugliztam. Nem használjuk.

Llew 2008.10.02. 10:34:22

Hát ez fergeteges rész volt. Én szarrá röhögtem magam. A CIA-s doki néni tényleg jó csaj. Remélem sokáig marad House "alatt".:)

evicska 2008.10.02. 10:37:37

Lányok, legyünk őszinték, Michael Michele gyönyörű nő, főleg, h 42 éves! De valahogy nem illik a sorozatba. Nekem mindig Benton doki csaja marad...
Kicsit túlspilázott rész volt, eléggé erőltetik mostanában, h House mekkora világhíres orvos. Szinte úgy tűnik, h az emberek direkt lesznek betegek, csak h kezelje őket. A kiscsaj is utána kiáltozott, pedig nem emlékszem, h említették volna neki House-t. Elvégre nem úgy mennek oda a páciensekhez, h "a nevem dr Foreman, de valójában dr House az ász, én csak itt asszisztálok, míg a zseni megjelenik".
Remek csavarnak tartottam viszont a begolyózott szamaritánust. Szerintem jól hozta a szerepet, mert az előző részben lehetett sejteni, h kell még számolni a csöndes palival, de azt hittem, h valami óriási felfedezést fog tenni és az év orvosának kiáltják ki. A kék szeme bizalomgerjesztő volt. :)

priszcilla27 2008.10.02. 10:39:31

doondee
Gyermekbénulásra olyan gyógyszer nem létezik, ami megszünteti, csak kezelni lehet, hogy ne súlyosbodjon. Oltás van, ami megelőzi.

Jack__Bauer 2008.10.02. 10:46:02

priszcilla: orvosi zsargonban használjuk a poliót. Mint ahogy a pankreatitiszt, pacemakert, gasztroszkópiát, stb. is - pedig mindnek van magyar megfelelője. Régen is egyszerűbb volt így (latin megnevezések), most is egyszerűbb (egyre több angolszász megnevezés).

Xabit 2008.10.02. 10:46:24

"egy CIA-s dokinéninek, aki House reakcióiból ítélve bombanő, kár, hogy vizuálisan ez nem annyira jön le."
Pedig bizony a csaj bombanő. :)

Darrick 2008.10.02. 10:47:52

Jó rész volt.
CIA-s dokinéni nem rossz, de öreg (hozzám). :P
Nekem nem tetszik Cameronnal ez a lelkizős rész...
Boring pedig megérdemelte. Hülye barom. (Nem mintha House nem lenne az, de ő a főszereplő.)

Llew 2008.10.02. 10:50:11

Darric:
egy okos ember mondta, hogy a nők nem öregszenek, hanem érnek (kivéve a ronda nőekt:)

gargoyle 2008.10.02. 10:50:47

evicska: te laptopot is a szine alapjan vasarolsz mi? :D a legtobb mely arja SS tisztnek meg szebb kek szeme volt .)))

Edward Nygma 2008.10.02. 10:54:47

"vizuálisan ez nem annyira jön le"
Bocs Candy, a tévéddel lehet valami, mert az enyémen bizony lejött :)))

szpeter 2008.10.02. 10:56:11

Mifelénk az egyetemen tudományos fokozatnál, orvosoknál Dr. jogászoknál dr....

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2008.10.02. 11:00:55

Én itt-ott fonalat vesztettem ennél az epizódnál. Pl. nem értettem, hogy miért volt barom a CIA-s pasi az új dokinéni meg ház szerint.

Ja, az új dokinéni Dr. Benton gyermekorvos barátnője a Vészhelyzetből, csak ott szebb volt, mert göndör volt a haja és eredeti a színe.
De itt sem rossz...

Michael Collins 2008.10.02. 11:01:40

A CIA-s csaj szerintem is dögös. Segítsen valaki, hol játszott a szinénsznő korábban, mert valahonnan nagyon ismerős. És sajna nem a múlt szombati bulibol. Talán a Vészhelyzetben volt?

babó 2008.10.02. 11:03:41

figyu, aki 40 fölött ilyenre érik az baromi sokat költ rá... ebből él, kell is neki. de ne ez legyen már a mérvadó. többet foglalkozik magával egy nap, mint én egy hónapban :))

Michael Collins 2008.10.02. 11:05:53

A CIA-s pasi szerintem azért volt barom, mert azt mondta hogy a beteg Boliviában volt, pedig nem is :). És nem foglakokzott a spanyol-portugál nyelv eltéréssel.

Michael Collins 2008.10.02. 11:08:48

Kedves babó! A férjed azért vett el mert egy csinos és értelmes nő vagy! De a férfi agy néha erősen hülyén viselkedik :).

Gumidomino 2008.10.02. 11:15:07

Elvihette az álcahelikopter a költségvetés jó részét és így már nem maradt a CIA-dokinéni frizurájára, az csak egy jó vizes fésűt kapott. Szerintem ezért nézett ki kevéssé dekoratívan. :)

ladybyron 2008.10.02. 11:30:39

Xix: House Amerikában is csak akkor kerülne bajba, ha az érintett feljelentené. Viszont sem a CIA-s doktornőnek sem Cuddynak nincsenek ellenére a megjegyzései. És láthatólag a többi csajnak sem. :-)) A szöveg tényleg ciki volt - írói szempontból - de tudnak ennél rosszabbat is. Mondjuk az egész részről ezt tudom mondani. Amúgy erősen közepes volt, a "House a CIA-nál" ötletben sok jó lehetőség lett volna benne, amit nem használtak ki.

Evicska: nincsen abban semmi meglepő, hogy a csaj House-t várta, mivel nyilván őt kérte fel. Volt már erre precedens, és nyilván egy menő autóversenyző csaj egy ilyen kérést csekkel is megtámogat. :-))

Sólyomszem 2008.10.02. 11:34:49

A tegnapi rész dobogós volt, visítva röhögtem időnként. (A félrefordítások ellenére is.) Az engem is érdekelne, hol volt az eredetiben üresedés, ill. milyen szóviccet nem sikerült áttenni magyarba, mert nem tudok rájönni, hogy a péniszről hogy asszociált a csaj állásajánlatra. Van vkinek ötlete?

Az egyik legszebb pillanat volt, mikor Wilson betojt, hogy House bemártja őt a CIA-nél valami kamu-heroinnal. Totál leizzadt szegény... :D

csibie 2008.10.02. 11:48:47

Én még azt is beírtam volna, hogy House a végén valami olyasmit mond az öt megmaradtnak, hogy legközelebb hallgassanak Foremanre, nem véletlenül bízta rá ezt a kócerájt.

Igen ez tök jó volt, még Foreman-nek is megnyúlt az arca, hogy akkor mégiscsak elismeri őt House.

babó 2008.10.02. 11:48:54

MC
köszi, így látatlanban. :))
szeretem én is ezt hinni magamról... :))
és persze a női agy is tud hülyén működni ugyebár... vagy nem tud, mert nem is működik??? :))

XiX 2008.10.02. 11:54:59

ladybyron 2008.10.02. 11:30:39
"House Amerikában is csak akkor kerülne bajba, ha az érintett feljelentené."
Pont ez a lényeg, Cuddy simán legyaláhatná (feltételes mód).
Ha én mondanám a munkahelyemen, hogy a péniszemen üresedés van ..... hihihi

csibie 2008.10.02. 11:48:47
"akkor mégiscsak elismeri őt House."
Az eddigi évadokból nem ez jön le.
Ha drhúz elhúz, a csapatból (Cuddy után) Foreman lesz a legokosabb, legmenőbb, leglazább, leg, leg ..... (ha ebből elismerést associál)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.02. 12:02:10

"a péniszemen üresedés van"

na, vki, hogy volt ez angolul?!

babó 2008.10.02. 12:31:09

ez az, én is ezt kérdeztem!!!

evicska 2008.10.02. 12:32:45

ladybyron, igazad lehet, csak nekem jobban tetszik (tetszett) az a vonal, h House kizárólag orvosi berkekben ismert, és a külvilág számára ő csak egy bunkó, félrokkant, guvadt szemű vén tapló. (Nekünk nézőknek pedig egy különc, bociszemű, jóvágású zseni, menő bottal és gyilkos humorral. :)
De lehet abban valami, h odaát bárkiből egy-kettőre sztár lesz, lásd menő pszichológusok, plasztikai sebészek, vagyis egy House kaliberű lángelme híre gyorsan elterjedhet... Hiszen anno még a dél-amerikai házaspár is tűzön-vízen jött hozzá, múltkor meg a pilótanő.

Mr. Zebra 2008.10.02. 12:34:11

Na kérném szépen:
GREG HOUSE: You know, I happen to have a position available on my penis.

[Terzi, who expected another innuendo-laced remark, is surprised at the direct approach. She looks at House, who realises his goof-up.]

GREG HOUSE: Wait a second, I think I screwed up that joke.

Vagyis, nem volt félrefordítás, hanem a jó dr. House direkt volt tahó, mintha elrontott volna egy viccet.

babó 2008.10.02. 12:46:50

oké, és hogy volt tovább?
simán vette a csaj a lapot, hogy ja nem, a csapatáról van szó?
ez csak nekem fura?

amúgy tetszett a beszólás :)) kellemesen konkért :))

ladybyron 2008.10.02. 12:50:49

Evicska: nem hiszem, hogy arról van szó, hogy a külvilág előtt sztár. A különféle páciensek más orvosoktól hallhatnak róla, vagy betegektől tájékozódnak. Ahogy mi is tesszük, ha valami nyavajánk van, és megpróbáljuk megtudni, hogy ki a területen a legjártasabb.

Én legalábbis így értelmezem. :-))

evicska 2008.10.02. 13:19:35

ladybyron, igen, csak ugye House annyiféle nyavalyát kezelt már, meg New Yersey és egyáltalán az ország is hatalmas, a páciensek közt pedig feltehetően semmi kapcsolat - a kiscsaj meg nagyon gyorsan szorult segítségre -, h nem nagyon látom esélyét, h lett volna lehetőségük érdeklődni.
Ezért nem láttam itt az összefüggést, de az előző részekkel összekötve meg pont az jött le, h esetleg a hírneve már megelőzte. De ez a szép ebben, h mindenki másképp értelmezheti a sorozatot és a történéseket.

Viszont úgy tűnik, h inkább az írók "screwed up that joke", de nagyon!! House azért House, mert képes a szexista vicceit is olyan árnyaltan megfogalmazni, hogy attól még az ilyen magasan képzett, vezető pozícióban levő, okos nőkből (Cuddy, Cameron, CIA-s hölgy) is kibújik a szajha (ami mint a Csinibaba óta tudjuk, minden nőben benne van) és veszik a lapot. Míg egy ilyen ostoba, lealacsonyító kijelentéstől valóban inkább az ügyvédeiket hívnák. Egyszerűen ez nem volt méltó House karakteréhez.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.02. 13:23:08

esetleg ezzel jelezték "finoman", hogy mennyire kanos már Ház, és nem csak a patikafüggősége fogja iránytani a köv. részekben?
(esk., tippelek, nem spoilerkedem!)

Squazee 2008.10.02. 13:37:13

Kis kiegészítés a szóvicchez:

GREG HOUSE: You know, I happen to have a position available on my penis.
GREG HOUSE: Wait a second, I think I screwed up that joke.

Akkor lett volna ez igaz szóvicc, ha House azt mondta volna, hogy:

"I happen to have a position available on my staff"

...mivel a staff jelenthet személyzetet, illetve botot, rudat, aminek az asszociációját azt hiszem nem kell tovább vinnem, így jó szóvicc lett volna. De mivel péniszt mondott, ezért eleve kizárta félreértés lehetőségét, ezért mondta azt utána House, hogy elrontotta a viccet.

A csaj azért is gondolt után House csapatára, mert tudta, hogy ott üresedés van valóban.

Nekem is a leizzadt Wilson tetszett. "De én nem is..."

babó 2008.10.02. 13:54:23

Squazee

köszi a magyarázatot, várható volt, hogy van ennek valami többletjelentése, csak nem tudok hozzá kellőképpen angolul. :))

eperlekvár 2008.10.02. 14:24:28

Jesszus már 61 komment!!

Nekem a Foremanes szál most nem tetszett de a többi király volt!!
House dokink olyan menő, hogy a CIA-nál besegít, ez igen !

viszont leszáll egy helikopter a kórház tetején és Cuddy nem veszi észre :)
Hajaj!!

ebilafan 2008.10.02. 16:29:12

Igen, ez a demográfiai robbanás a kommentek terén csak itt jellemző, a House HV-ban. Részben a sorozatnak, részben (jó nagy részben) a blogírónak köszönhetően. Szóval, szép volt, Candy, várjuk a többit!

Közepes rész volt, sztem, a CIA/House-ból tényleg többet is ki lehetett volna hozni, a dokinéni meg nem tűnt annyira bombázónak, h ilyen reakciókat váltson ki Gregből.(Persze mindezt mondom egy nő szemével nézve, szal lehet lehurrogni, pasik!)

A rész legjobb szövege a House-Wilson csevelyben volt:"They've got a satellite aimed directly into Cuddy's vagina. I told them the chances of invasion are slim to none, but..."

Na ettől kihaltam! XD Persze színvonalában illeszkedik a penis/staff vicc humortalanításához, de két pasi közt telón elmegy.

nadivereb 2008.10.02. 19:21:34

na, én elkezdtem olvasgatni a kommenteket, aztán egyből kiszúrtam a vadgesztenye botanikai mivoltát firtatót, éljen a szakbarbárizmus.
Szóval, winnie: A hazánkban vadgesztenyeként vagy bokrétafaként ismert fa az Aesculus hippocastanum névre hallgat. Ez egy balkáni eredetű faj. A piros virágú hússzínű vadgesztenye (Aesculus x carnea) ennek egy hibridje. Ezen kívül még viszonylag gyakori a cserjés vadgesztenye (Aesculus parviflora), pl. a margitszigeten van egy nagy folt belőle. Az általad felsorolt három növény hazánk klímáját kevésbé tűri, kastélyparkokban és dendrológiai gyűjteményekben fordulnak elő.
Egyébként nem volt valami hűdekomoly rész, de voltak jó részei. A cutthroat bitch-en nagyot röhögtem.

candyperfumegirl 2008.10.02. 21:09:59

Igen, azokkal értek egyet, akik szerint ez a péniszes vicc túl olcsó volt House-hoz, akinek ennél sokkal elmésebb humora van, és a szexista megjegyzéseit képes úgy csomagolni, hogy sokkal nagyobbat ütnek, mint egy ilyen direkt és otromba beszólás. Az írók érezhetően nagyon szenvedtek ennél a résznél, szerintem a sorozat legunalmasabb epizódja volt, nagyon kínos szövegekkel. De ízlések, és...

És Michael Michele-t én a korábbi szerepeiben nagyon is jó nőnek tartottam, de itt árnyéka korábbi önmagának, azért írtam, hogy koránt sem olyan dögös, hogy House ennyire ne bírjon magával a környezetében, kapásból Cuddy nyomába nem ér, és a többi nő sem éppen csúnya House körül. De persze megint ízlések, és... :)

mea 2008.10.02. 21:26:38

Imádom, hogy van ez a blog!! Mennyi mindenről lemaradnánk, ha csak a TV2-re hagyatkoznánk :) Kár, hogy nem sikerült vmi jó poént kitalálni erre a "botos" viccre... a film alatt csak néztem, hogy biztos rosszul értem... azaz nem értem, amit a csaj egyből levett.

fandorine 2008.10.02. 23:30:06

Klassz hogyvolt volt:-))
Azon túl, hogy nem ez volt minden idők legjobb House-epizódja, sőt, a flört erőltetett volt, a szexista megjegyzés egy House-hoz képest nulla, azért volt benne egy-két jó mozzanat. Lehet, hogy csak az én heppem, de: fekete helikopter? Én egy bazi nagy fekete helikoptert láttam, Hugh Laurie csak egy regényt írt a nagy fekete helikopterek problematikája köré... Aztán mikor közölte, hogy felhívja "az inasát", hát senki nem nézett Jeeves and Woostert (Majd a komornyik) és Fekete viperát?

Ettől függetlenül még Hugh Laurie sem bírta elhitetni, hogy bármiféle kémia lenne House és Terzi között, bár mindent megtett, de nem könnyítették meg a dolgát a forgatókönyvírók...

báró Csekonics 2008.10.03. 10:02:28

eperlekvár 2008.10.02. 14:24:28

Mert az egy _fekete helikopter_ volt :-)
(Igen fandorine - feltűnt ... ;-))

báró Csekonics 2008.10.03. 10:07:23

ja, a CIA dokinéni nem lenne rossz _amúgy_ de Cuddy, Cameron és 13 mellett...

candyperfumegirl 2008.10.03. 11:22:51

Igen, tuti, hogy Jeeves utalás. ;) Már csak Stephen Fry kéne vendégszereplőnek, és minden kívánságom valóra válna.

Fandorine: az utolsó bekezdéseddel nagyon egyetértek.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2008.10.03. 12:33:29

Nekem ez volt az a rész, amit csak azért néztem végig mert Hugh Laurie benne van...már amikor angolul néztem, akkor is a Whatta a man csengőhang teszett igazán!:D S igen, Candy leírtad a gondolatomat: A Bit of Fry and Laurie-t a House-ba, vagy Jeeves és Woostert!:D

Egyébként nem úgy volt, hogy fölkérték már egyszer Stephent, csak nem tetszett neki a szerep és nem vállalta?

candyperfumegirl 2008.10.03. 12:58:22

Szerintem az csak pletyka volt. Én nem tudok róla, hogy komoly ajánlattal megkeresték volna Stephen Fry-t. Pedig mennyire jó lenne...

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2008.10.03. 14:24:59

:((( Igaz, az utolsó évad utolsó részéig még reménykedhetünk!:D

Egyébként szerintem a flörtben - a méltatlan szövegek mellett - a doktornő kitaróan semmilyen arckifejezése volt a legrosszabb...pedig a Vészhelyzetben még tudott játszan!:)

Cirmoscica · http://www.doktorhouse.hu 2008.10.03. 15:41:52

Artienak:
Tudtommal az orvosdoktoroknak kijár a nagy D a Dr.-ban. A jogászoknak nem...

A rész történetileg tényleg nem volt a toppon, de azért a Cuddy-vagina meg egyéb CIA-s szexes poénok nagyot dobtak az epizódon. :D

kla 2008.10.03. 16:11:19

Meglepődtem, hogy itt sokaknak tetszett a rész, szerintem is nagyon unalmas volt. (És igazság szerint a kórházban játszódó részek tetszettek jobban)

ladybyron 2008.10.03. 16:46:35

XiX: lehet tippelni, hogy Cuddy és a többi csaj miért nem rohan feljelenteni. ;-))))

evicska: talán apuci felhívta a csaj orvosát, hogy kit ajánl? :-))
Nagyon igazad van abban, hogy ez az alpári stílus már nem House. Éppen az a lényeg, hogy mindig szellemesen fogalmaz, a sértegetéseiben is.

eperlekvár: ott a 10 pont. :-)) Egyébként pedig az sem hihető, hogy Cuddyval nem tudatták, hogy kölcsönveszik az egyik orvosát (hivatalból kötelező lenne, ha szakértőnek kérik ki).

Fandorine: A The Gun Seller és a Jeeves.../Vipera utalások islejöttek. De köszi, hogy megemlítetted, mivel a Jimmy reakciója a CIA-ra/Afganisztán/heroin poén mellett ezek voltkaa legjobbak. :-))

fandorine 2008.10.03. 16:47:17

Stephen Fry-t nagyon szerették az amcsik a Bones-ban, úgy hallottam... Szerintem keresik az alkalmat és a lehetőséget, hogy a House-ban is vendégszerepeltessék, és nem hiszem, hogy egy ilyen ajánlatra nemet tudna mondani, és nem a pénz miatt... Újra együtt játszhatna "országos cimborájával", és szerintem Hugh-nak sem jönne rosszul, ha végre egy, a sajátjához hasonló intellektussal állhatna újra kamera elé, akivel ráadásul szavak nélkül is értik egymást. :-)) Már csak egy megfelelő szerepet kéne találni Fry-nak, mert hetibetegként szerepeltetni snassz lenne és ráadásul csak 1 hétig tartana:-((

Visszatérve a House-Terzi flörtre, a "kémiátlanság" a végén volt a legszembeötlőbb, mikor Cuddy elkapta Greg bácsit a kórházban, ment a szokásos élcelődés, pörgött és rendben volt a jelenet, a helyükön voltak a nézések, a gesztusok, minden. Aztán a jó doktor kilépett a kapun, ott várta Terzi, és onnantól kezdve bedöglött a dinamika. Sajnos.

evicska 2008.10.03. 19:04:53

Egyetértek, talán pont azért volt annyira irritáló ez az erőltetett "flörtölés" a csajjal, mert Cuddy-val ott van minden közös másodpercben a vibrálás. Ez meg kábé oly mértékben volt figyelemfelkeltő és izgalmas, m a sarki közértben kiflit vásárló nagymama.

candyperfumegirl 2008.10.03. 19:28:40

Ámen az utolsó két hozzászólásra.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2008.10.03. 20:14:46

Stephennek valmai olyan szerep kellene, mint David Morse-é volt, mármint olyan hosszantartó, legalább.:D

KiWiSaGe 2008.10.04. 18:38:16

Szerintem CIA-s/vészhelyzetes csajjal való flörtölés azért kapott ekkora hangsúlyt mert House is biztos volt, hogy a csaj lerázza és akkor mehet haza érvelődhet Cuddyval Cameronnal meg 13-al

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.08. 14:50:15

elnézést, de ki játsza a Törtető ribit? mi a sz.nő neve?

(aki amúgy a terhesen dohányzó kismmát is játsza a Mad men-ben...)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.08. 14:52:48

" jó doktor kilépett a kapun, ott várta Terzi, és onnantól kezdve bedöglött a dinamika. Sajnos."
ordas tévedés:
soha még iylen gyámoltalan/lebénult/cikis helyzetben nem volt Ház.

candyperfumegirl 2008.10.08. 15:18:42

Törtető Cafkát Anne Dudek játssza.

A másik hozzászólásodra reagálva pedig: senki nem mondta, hogy nem volt ciki a helyzet House-nak, csak arról beszéltünk, hogy mennyire nem működik a kémia a két színész között, pedig Hugh Laurie minden tőle telhetőt megtett. Amit te mondasz, és amiről itt szó volt, az két telejsen más téma.

Darrick 2008.10.09. 15:41:20

Mikor jön a tegnapi rész?
Izgatottan várjuk. :D
süti beállítások módosítása