Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Angyalbőrben 1x01 - Military butik

2008. augusztus 29. 11:00 - Sigismundus

"Vót nálunk a faluba egy ember, az öreg Pitlák. Hát annak mániája volt a gatyalopás. Egyszer.... „ -- Mammut honvéd.

Árkos-hidas gyakorlótér, tücsök ciripel, madár dalol, majd egy rikoltásra megelevenedik a bozótos, gyakorlóruhás szerencsétlenek rohangálnak fel-s alá. Mindeme mutatványnak jelenleg legmagasabb rangú ura, Karády őrmester (vékony fickó, kis bajusszal) azonnal kiszúr egy, álcafesték nélkül is sötétebb honvédet, aki nagy óvatoskodva lépdel a sárban. Hárfaművész civilben, itt csak Pós honvéd, s orvosi igazolása van a pedálok miatt a lába kíméléséről. A jó őrmester tud gyógyító megoldást, surranó le, sárba be, helybenjár, majd Repülők üvöltésre, arccal előre, mindenki, Pós is. Négy VÁPos kísér két új honvédet Vasbogdány parancsnoka, Tabajdy ezredes elé. Büntetésből kerültek ide, Urbán, és Dezsőke, valami összetűzés feletteseikkel. Ilyesmi itt szigorúan tilos lesz, közli az ezredes. Az őrmestert pedig Kardos százados világosítja fel, az Urbánnak fociznia kell, nagy tehetség, de makacs fickó. A minisztériumból is telefonáltak miatta, szóval siker esetén még egy csillag a vállra is kinézhet.

Kinn a gyakorlón, aztán, megismerkedik a két jómadárral. Meglepő módon kiderül hogy a sportszázadból, illetve a fővárosi Petőfi laktanyából (lógósszázad és budaörsi Hilton, Karády örm. szerint) sikerült áthelyeztetniük magukat. Urbán a feletteseivel verekedett össze, Dezsőke honvéd pedig fejből fújta a Szolgálati Szabályzatot, és sok kifogása volt régi helyén. Ellene meg az volt a kifogás hogy feketepontokat írogatott egy füzetbe feljebbvalóinak. Karády jó katona, most is tudja mi a megoldás, plusz napi gyakorlat az előkelő olajbogyóknak az eddigiek mellé.

A körletben aztán, a nyakig sáros szakasz szerint is bolond az Urbán hogy ide jutott. Az új honvéd nem sértődik meg, csak mindjárt kártyapartit szervez. Gyanakvó pillantások, majd hirtelen megnő a tekintélye, mikor kiderül, az őrmesterének húzott be egyet. A kártyaparti kicsit egyoldalú, Urbán mindent visz, pénzt, majd féltett magnókazikat (68-as Elvis !) is. Újabb gyanakvó pillantások, újabb kérdések, mi is vagy te civilben? Nos Urbán papíron taxis, de fogadások, lóverseny, és mindenféle üzlet is a területe. S ha már itt tartanak, Csergő szabó, Mammut mészáros a Nyírségben, Dezsőke tábornokfi, Bazsó kalauz, Rabó pedig Rambó-imitátor.

A partinak vége, irány kajálni. A kantinos Ildikó szépasszony, csülökgulyására érdemes várni. Pár civil is idejár, környékbeli pilóták, becenevükön Szitakötők, nagy arccal. Ki is szúrják az újakat, kis balhé is lenne, de Ildikó leállítja. Jön Pós rohanva, hogy eltűnt a surranója, amit nem is viselt, de történik fontosabb, leintik. Urbán ugyanis kiszúrja a Turfban hogy indul másnap a Rizibizi. Kicsit érthetőbben, ez egy versenyló, eddig ’altatták’, de nagy esélyes. Kéne egy sürgős hívás, amit Éder honvéd (a MacGywer szakközépből) biztosít, egy használaton kívüli vonal és két tű segítségével. Első hívás Urbán egyik nőjének megy aki épp mással dug ugyan, de örömmel fogadja a tippet, hogy nyerni fog a Lórum-Bagett oda-vissza. A szakasz csak les, Urbán magyaráz, holnap délre a közkedvelt leányzó nyomán elterjed a hír és csak ők fogadnak majd Rizibizire. Második hívás az enyhén nőies Csöpi taxis rögzítőjén landol, tegye már fel a bevételét a lovira. Az öreg vonalnak lesz egy harmadik hívása, Csergő már egyedül valami Daró úrnak jelenti egy újabb surranószállítmányt, majd mielőtt elhangzana a kincset érő tipp, Urbán és Éder bontják a vonalat keményen.

Saját zsebre dolgozni csúnya dolog, kap is Dezsőkétől két feketét. Mammut segítségével pedig kis nyomást gyakorolnak a szabóra, aki bevallja, hogy surranókkal üzletel az Ecseri piac urának, hiába hát, két gyereket kell eltartani. Raktára is van egy használaton kívüli kazánházban. Pós a bakancsát felismeri nyomban, s ha már bűnbánat, legyen teljes, Csergő elmeséli hogy bizonyos butikos Nelly a szállító. Ki is ő? Urbán másnap felkeresi egy üzleti ajánlattal. Nos butikos Nelly egy vörös hajú démon, aki szereti a katonákat, és örömmel benne van Urbánnal mindenfélében. Rendeznek is egy megbeszélést édes kettesben, zárt ajtók mögött.

A nyeremény 32000 forint, szép pénz volt akkoriban, de Urbán az egészet befektette egy spéci varrógépbe. A szakasz ezt megint nem érti, így a taxis megint magyarázza az alapvető üzleti tudnivalókat, csak a befektetett pénz hoz hasznot. Military cuccokat fognak árulni nagyban, alapanyag a honvédségi sátorlap lesz, mert az jó minőségű, maguknak meg könnyebből varnak. Nelly meg is szervezett bemutatót pesti butikosokkal egy látogatásra. Előadásnak vége, mert menni kell homokzsákot pakolni. Fent a parancsnokiban Tabajdynál a környékbeli TSZ főnök aggódik, jön a Tisza, mert a Tisza az jön!

Bejött a varrógép, bejött a csereanyag. Előbbit boldogan bámulják, mint Mótelét a Hegedűs a háztetőn-ben, utóbbival gond lehet. Donaldkacsás a minta, de van megoldás, majd befestik terepszínűre. Az új árú hamar megkönnyíti a vasbogdányi szülők pénztárcáját is, minden gyerek ebben jár. Kodályka bácsi, ősz libaőr szerint, mint az ámerikaiak Vietnámban, imperiálizmus ez, látta ő ezt vidión, az igazságot. Próbálja is Jani segédet lebeszélni, hiába. A pilóták sem örülnek a dolognak, mert eddig ők látták el a gazdag Nyugat mesés kincseivel (Kindertojás, HARIBO, emlékeztek?) Nellyt, és nem szeretik a konkurenciát.. Giricz főpilóta úgy dönt, belépnek a piacra ők is.

 

Bazsó honvéd fára mászik hogy apját meglesse a vonatot vezetve. Két őrnek ez nem tetszik, és lerángatják, de jön Urbán és Dezsőke, és lecsapják őket. Tökéletes mentőakció lenne, ha nem nézné végig mindezt Karády.. Elismerően csettint a nyelvével, majd irány a fogda. Itt aztán Urbán elé rak egy nyilatkozatot, hogy az innentől részt vesz a sportéletben. Persze nem pingpongról van, szó, de a srác nem alkuszik….Fogda letöltve, a bemutató napján éppen. Minden második látogató a Csergőhöz jött, drága zakós pestiek, de köztük a pilóták is, hülye kalap és napszemüveg az álca. Tankgarázsban a bemutató, a szakasz csetlik-botlik, de tetszik a Military a vendégeknek. Közben Tabajdy hírét kapja hogy a Tisza önti el a környéket, riadó mindenkinek ! Rohannának Urbánék is az alakulóra, de valaki ellopta a rendes katonaruhákat előadás közben. Nincs mit tenni mennek military göncben. Csak Csergőn van rendes gyakorló, őt éri a kétes kitüntetés hogy az Uralt vezetheti Karády mellet. Repülősök elégedettek a nappal, ők szedték össze a gyakorlókat, és övék a ruhapiac, innentől….Árad a Tisza, de azokban a boldogemlékű nyolcvanas években még volt sokezer sorkatona, meg TSZ tag akik, ha vezényelték őket, mentek testületileg menteni a Dolgozó Nép vagyonát. A libatelepen Kodályka bácsi vidiót szerzett be, és Jani segédnek mutatja az eksőn-filmet, hogy ugranak le az ámerikai ördögök a kocsikról a vízbe! Aztán elönti a szobát a víz, futnak kifelé, és kint mint a filmben, kocsiról katonák ugrálnak le terepszínűben.

Urbánék érkeztek menteni az exportlibákat. Karády GÉPJÁRMŰRÖL-t vezényel, majd a leszálló szakasz láttán neki az álla ér földet. De erre nincs idő ugye, őrmester bajtárs, inkább mentik a vízből, ami menthető. Libamentés sikeres, és hogy nyaktól felfelé is teljes legyen a bőrig ázás, az eső is nekieredt. Jön Tabajdy és Kardos, nagyon örülnek és gratulálnak, a zuhéj jótékonyan elrejti a sátorverő szakasz ruháit. Reggel aztán Karády halk suttogására ébred a környék….

Kihallgatás Kardosnál, csak akkor ússzák meg a dolgot, ha a szakasz és persze Urbán a szomszéd szovjet laktanyával kiáll egy barátságosra, és nyer! Százados és őrmestere örülnek, a taxis a markukban….Edzésen azonban a labda kerüli Urbánt, és fordítva, mindenesetre a kantinban nekitámad a szakasz, együtt kezdték a balhét, ne húzza ki magát, most sem. Felmerül a vád is, hogy csak a legjobb ajánlatra vár Vasbogdányban. Így hát a taxis elmeséli a miértet. Gyerekkori jó haverja, akivel együtt kezdték a focit, a Honvédban, majd a barát átment a Vasashoz, de a barátság megmarad. Egy egymás elleni meccsen, Urbán olyan szerencsétlenül lökte meg hogy a másik srác kómában van azóta is. A taxis pedig megfogadta, míg lábra nem áll, ő sem focizik. Megható történet, de nem alkuszik. Viszont van mentőötlete. Hamarosan szovjet-magyar kiskatonai tárgyalások kezdődnek Nellynél, kelendő nyugati cuccokért cserébe Ivánék eladják a meccset.

Karády mit sem sejtve magyarázza a taktikát, majd pályára mennének. Urbán ekkor, lábára ejti a legnagyobb súlyzót, de az őrmesternek kételye sincs hogy szándékos volt. A tribün tele van tábornokokkal, akik jó meccsért jöttek le, Tabajdy és Kardos elégedetten ülnek. A szakasz ügyeskedik, folyton Karádyt hozzák helyzetbe, aki be is rúg kettőt, hát a Don kanyarnál ment volna így.  Félidő után a gyanakvó Kardos lemegy az öltözőbe, de csak Urbán üldögél ott gipszben. A százados korrekten elismeri, túljártak az eszén, hisz győz a csapat. S ha már így alakult, kérne soron kívül a fiának is egy military ruhát, ha van még valahol? Sátorlap ellenőrzés, éjjel a körletben. Vezeti a gyanakvó Tabajdy ezredes, de megvan mind a 32. Pont elég ahhoz hogy eltakarják Urbánék következő árúit a nem kívánt tekintetek elől…

Címkék: angyalbőr
25 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kraut 2008.08.29. 11:24:30

Láttam már többszor index címlapon ezt a blogajánlót, de sose kattintottam rá.
Most az van, hogy leírod (képekkel illusztrálva) hogy mi történt egy-egy epizódban??
Miért jó ez?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.29. 11:31:44

kraut: "Sorozatepizódok zanzásítva, viccesen, akár gúnyosan. Ha lekéstél a tegnapi Született feleségekről, vagy már nem érted, miről szól a Lost."

Ott van fent a jobbfelső sarokban...

Ez meg a retróverzió, nosztalgiázáshoz.


Amúgy pár évvel később pont ott voltam katona a forgatási helyszínen, Budaörsön, a Vasváriban...

notbuddhistprslave 2008.08.29. 11:31:55

Hagyjuk is hogy MIÉRT... de EZT a sorozatot...?

hottentotta 2008.08.29. 11:33:30

Ez kb olyan, mintha egy dohányostól azt kérdeznéd, hogy miért jó karcinogén levelek büdös füstjét a hörgőibe eregetni, havi 20.000-ért, vagy miért jó egy szalonspiccesnek felhígitott idegmérget juttatnia a szervezetébe? :D

Én pl. sok sorozatot, amit már egyszer láttam, itt újra elolvasom, és röhögök a sorokon.

hottentotta 2008.08.29. 11:35:52

Angyalbőrben egy jó sorozat volt. Sőt, több, mint egy sorozat. Ekkor kezdett el hazánkba beáramlani a gaz impériálizmus :D
( csepp Kadett taxi, 190D mergák, mikor a kockaladát még megnézték a kissrácok? :D )

dpeti · http://www.ninapartmentsphuket.com 2008.08.29. 11:58:10

akkoriban kívülről tudtam az összes részt :)

branyik 2008.08.29. 12:06:38

Amikor először láttam, még nem értetttem mit jelent a "ciciket csak a fotókon láthatsz ". Mára megértettem:))

winnie 2008.08.29. 12:16:54

"Én pl. sok sorozatot, amit már egyszer láttam, itt újra elolvasom, és röhögök a sorokon."

én meg amit nem nézek, azt itt bepótolom. gyorsabb és képben maradok. sőt, még általában mosolygok is sokat.

(hmm, pedig azt hittem a blog célja egyértelmű. nem értem a kollega, hogyhogy nem jött rá magától?)

Gabba 2008.08.29. 12:38:12

Ez nekem eddig kimaradt, de most látom, hogy holnaptól újra kezdi adni az M1 szombatonként. Lehet pótolni.

sixx · http://comment.blog.hu 2008.08.29. 12:46:11

eszem megáll a sok trollon, aki idejön.

kajánkodó 2008.08.29. 12:57:27

nem járok túl gyakran erre, a Tűzvonalban-t szoktam böngészni, feltehetőleg "az én készülékemben van a hiba", de könyörgöm, melyik csatornán adják??? a port.hu-n nem találtam. akkorezmostigyhogy? Elmagyargárdásodása óta nem igazán csipem usztics mátyást, de anno szerettem a sorozatot, belenéznék. de hol keressem??????

kajánkodó 2008.08.29. 12:58:38

a képernyőn jobbra az áll, hogy aug. 29., 15 óra. uffff

Llew 2008.08.29. 13:13:48

Ott van felette, hogy hogyvót naptár. Vagyis nem TV műsor. Csak az egyes hogyvoltok kikerülésének a körülbelüli időpontja.

mitize (törölt) 2008.08.29. 13:16:18

szombat aug.30. M1 17:55

Dr. Brain 2008.08.29. 13:27:16

Kraut: Ez egy közösségi blog, sokan szerkesztik.

Igen, lényegében képekkel illusztrálva egy-egy sorozatepizód leírása szerepel itt. Ami nyilván nagyon sok embert hidegen hagy (olyat is, aki szeret egy adott sorozatot, nézi, képben van), ugyanakkor, mint azt a blog (és a hasonló külföldi blogok) népszerűsége is mutatja, van rá igény. Plusz sokan szívesen szerkesztik lelkesedésből.

A "miért jó ez?" kérdésre sok válasz van. Ahogy Hottentotta is írta, sokan vannak úgy, hogy amit megnéztek, azt utána szívesen el is olvassák. Aztán a posztok jó vitaindítók is: kinek ki a kedvence az adott részből, vélemények, a misztikus sorozatoknál pedig teóriák ütköztethetők satöbbi. Ahogy az öndefinícióban olvasható, a blog arra is jó, hogy ha valaki lemaradt egy epizódról, nem tudja pótolni a kiesést, de rajta van a sorozaton, itt felveheti a szálat. Meg egyébként sem haszontalan egy ilyen log a sorozatokról. A PORT-on és a DVD dobozokon is leírják a filmek cselekményét (persze tömören, kevésbé spoileresen, csak egy pontig), hasonló célt is szolgál ez a blog a sorozatepizódokkal kapcsolatban. Vagy mondjuk évek múltán felmerül egy vita során egy sorozat egy jelenete, akkor is irány a Hogyvót.

lvl · http://roguelike.blog.hu 2008.08.29. 13:30:42

troll kell? nesze, itt van még egy:

azt a jámbor jégkorszaki növényevőt b.e. ('bevásárlóközpont előtt') és b.u. ('bevásárlóközpont után') egyaránt minimális mennyiségű 'm'-mel írjuk, így: 'mamut', esetleg: 'Mamut'
főleg, ha retróba takarózunk

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.08.29. 13:40:27

Kraut: én, ha egy sorozatról tudni akarok valamit, itt olvasok bele a hogyvoltjába, és eldöntöm, akarom-e nézni. Mennyi fordulat van benne, milyenek a díszletek, a szereplők, milyen a képi világa. Ez mind kiderül egy hogyvoltból. Pl. a Dr. House-ra itt kattantam rá, az Oz-t tuti nem nézném (nem tetszik a témája, nem a hogyvoltjával van baj).

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2008.08.29. 14:26:27

level.up

" azt a jámbor jégkorszaki növényevőt b.e. ('bevásárlóközpont előtt') és b.u. ('bevásárlóközpont után') egyaránt minimális mennyiségű 'm'-mel írjuk, így: 'mamut', esetleg: 'Mamut'
főleg, ha retróba takarózunk "

Kösz a kiigazítást, de én a Szurdi Miklós-Gát György stb-stb féle könyv alapján írom a neveket és ott két eMM...

Dr. Stein (törölt) 2008.08.29. 15:04:49

Magáról a filmről, sok mindent lehet rá mondani, de a maga idejében elment. Viszont msot szembesülök vele, mekkora kalácsfeje volt a butikoscsajnak! Bár csecsben kortárs betonprinces.

ovits 2008.08.29. 15:20:23

Nem túl rég valahol Szerednyei nyilatkozta, hogy a forgatáson még elvtársoztak, de az utószinkronban már bajtárs lett belőle. Nem sokkal ezután került hozzám a sorozat, figyeltem, és tényleg: le lehet a szájukról olvasni. :)

Flankerr 2008.08.29. 22:42:49

ÉN imádtam és imádom ,a hónap pozitív meglepetése eza hogyvolt, köszözönöm szépen..:) Öcsémre (tulajdonképp indokolatlanul, alsós volt a sorozat veteítésekor) szűk körben azóta is ráragadt az olajbogyó becenév.
Én itt olyan hogyvoltokat olvasok (House, Firefly, Lost, ez, Big Bang Theory) amiket már láttam, mert így fel tudom idézni a dolgokat, jobban röhögök a poénokon. Na jó, a Rock of Love-t csak a röhögés és a nők miatt olvasom..:D

hottentotta 2008.09.03. 11:04:41

Halihó,

amikor vége az epizódnak, és jönnek a szereplők, sokuk polgári neve után áll az fh. is.

Pl. Kálid Artúr fh Bede-Fazekas Szabolcs fh.

Ezek mind katonatisztek lennének??? Főhadnagy?? Lerohad rólam a gatya, ha igen :D

Engel 2008.09.03. 13:55:47

Az fh= FŐISKOLAI HALLGATÓ. A színészek a színművészeti akkor még főiskolán tanultak a sorozat alatt, ezért írták a nevük mellé, hogy fh.

hottentotta 2008.09.04. 10:44:40

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh.

értem, köszi.

tök másre gondoltam, szakaszvezető elv... öööö akarom mondani bajtárs :D
süti beállítások módosítása