Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 4x01 - Egyedül

2008. augusztus 28. 09:00 - candyperfumegirl

House egyedül maradt. Miután sikeresen leépítette csapatát az előző évadzáróban, nem maradt más mellette, mint a szerencsétlen haverja és szexi főnöknője. Ebben az epizódban nem is lesznek többen, de hiányérzete senkinek sem lehet, mert igazán remek nyitóepizódot kapott a negyedik évad, ami akár „A sánta, a bombanő meg a terrorista” alcímen is futhatna, mert csapatnak híre-hamva nincs. Még. És ami azt illeti, ez az állapot idegesíti is Cuddyt rendesen, mert mióta House sikeresen megszabadult tanítványaitól nem nagyon csinált mást, mint hogy sikeresen elsajátította Eddie Van Halen gitármozdulatait, amik nagyon impresszívek, de életet nem mentenek. Úgyhogy ennek itt és most véget kell vetni, fel kell venni egy új csapatot, már csattog is az ostor Cuddy kezében.

Annál is inkább, mert eset is van. Egy ház rászakadt egy nőre, akinek az egyértelmű tünetei mellett (csonttörések, roncsolódások, égési sérülések), láza is van, ami sehogy sem akar lemenni. House-nak eddig sem volt kicsi az arca, de a nyár folyamán még nagyobbra növesztette, és azt állítja, hogy lazán megoldja ő ezt egyedül is, méghozzá a nap végére, nem kellenek neki mindenféle nyafogó, bénázó, lelkiző hátráltató tényezők. OK, de ha nem oldja meg, muszáj lesz felvennie valakit, mondja Cuddy. OK, de ha egyedül megoldja, Cuddy leszáll róla egy hétig, mondja ő erre. Áll az alku, indulhat is a buli.

Kezdődik a differenciál, House írja a tüneteket szorgalmasan a fehér táblára, és kérdez, csak éppen az üres terem nem tud válaszolni neki. De semmi baj, éppen erre jár egy takarító, aki beszáll, és meglepő módon kifejezetten hasznos ötletekkel áll elő, House szemléletes hasonlatának köszönhetően („mit csinál, ha rászakad a ház a kedvenc porszívójára?"). Újabb dolgok kerülnek fel a táblára, de a csúcs az, amikor a takarító bedobja, hogy akár lehet lupusz is. House arca mindent elmond, köszönjük a kiszólást kedves David Shore, ez tízpontos volt. De ahhoz, hogy a lupusz egyáltalán szóba jöhessen, kórtörténet kell, de House ezt a részt világéletében rühellte, úgyhogy a takarítót küldi kérdezgetni a hozzátartozókat. Beöltözteti fehér köpenybe, sztetoszkópot akaszt a nyakába (ami azt illeti, inkább néz ki orvosnak, mint House eddig bármikor a sorozat folyamán), és Dr. Zanussi néven futtatja, erre születni kell.

A hetibeteg vőlegényétől és anyjától nem sikerül mindent megtudni, de mi már tudjuk, ilyenkor mi a következő lépés, természetesen a betöréses házkutatás. Azért Dr. Zanussit sem ejtették a fejére, közli, hogy ő 50 dolláros honorárium alatt hallani sem akar betörésről. House meg nem az a pazarlós típus, akkor már inkább elintézi ő maga, de Jimmyt is magával viszi, mert úgy sokkal vidámabb. Jimmy meg, az a drága ártatlan ember azt hiszi, ebédelni viszi országos cimborája, eszem a szívét. House nem olyan szakértő a dologban, mint Foreman, vagy a youtube-os „Betörés for dummies” videó nem volt elég hatékony, mindenesetre inkább a botjával veri ki az ajtó üvegét, és már bent is vannak. Amíg Jimmy baktériumokat keres, House a hálószobát veszi célba, és meg is találja a beteg naplóját, végre valami, ami használható. Abban az az érdekes, hogy hónapokig csak nyavalyog benne, „olyan depi vagyok, hogy mindjárt öngyi leszek” –stílben, majd egyik napról a másikra radikális változás áll be, és az összes bejegyzés arról szól, hogy az élet szép, az ég kék, a madarak énekelnek. Itt valami hangulatjavító lesz a dologban, az pedig okozhatja a lázat.

Vissza a kórházba, Dr. Zanussi egész konkrétan rákérdez a családtagoknál, hogy tudnak-e arról, hogy a hetibeteg pszichiáterhez járt, vagy antidepresszánsokat szedett, ők pedig egész konkrétan elküldik a vérbe. Dr. Zanussi részéről itt megáll a tudomány, kibújik a szög a zsákból, felháborodott családtagok mennek is sírni anyucihoz. Cuddy a rend kedvéért leordítja House-t, muszáj adni a látszatra, de elmondja a családtagoknak, hogy ami azt illeti House-nak igaza van. Ki kell deríteni, szedett-e antidepresszánsokat a beteg, ahhoz pedig dialízis kell, egyezzenek bele, ha jót akarnak. A hetibeteg pasija teljesen meg van semmisülve, hogy nem is vette észre, hogy a barátnője depressziós, és House még idéz a naplóból is, hogy lehetőleg még szarabbul érezze magát.

House arra tér vissza az irodájába, hogy a csúcsszuper gitárja nincs sehol, van helyette viszont egy klasszikus zsarolólevél, újságból kivágott betűkkel, majd csörög a telefon, jaj, de izgi. A vonal másik végén Jimmy beszél olyan elváltoztatott hangon, amit egy félsüket is könnyűszerrel felismerne, Greg már tépi is rá az ajtót. Jimmy megtiltja, hogy értesítse a hivatalos szerveket, az FBI-t, vagy Cuddyt, de amúgy köze nincs a gitár elrablásához, sőt azt se tudja, miről beszél a haverja. Jimmy szerint a gitárrabló terrorista azt akarja, amit minden gitárrabló terrorista akar, hogy House interjúztasson és vegyen fel egy csapatot, majd tökéletesen hiteltelen ma született bárány ábrázattal hátradől, és elmerül a kissé megnyirbált újságában. House önuralmát pedig csak tisztelni lehet, hogy ebben a pillanatban nem hajította keresztül haverját az irodán.

A hetibeteg magához tér, nagyon ramaty állapotban van szegény, gyakorlatilag egy emberi roncs, kommunikációra is csak olyan szinten képes, hogy pislogni tud. Cuddy kérdezi, hogy járt-e pszichiáterhez, a válasz egy pislogás, vagyis igen. 1:0 House-nak. Következő kérdés, hogy szedett-e antidepresszánsokat, válasz szintén igen, 2:0 House-nak. Családtagok gyötrődnek a háttérben nagyon, hogy lehet, hogy ők erről semmit sem tudtak, hetibeteg pedig iszonyú ideges lesz, olyannyira, hogy rohamot is kap, de kifejezni nem tudja, mi baja van.

Másnap House-t Cuddy várja az irodájában, House tökéletes magabiztossággal vonul be, hiszen megoldotta az esetet, de nem, mert csak a láz okát találta meg, és szívprobléma is van, ami sehogy sem illik az antidepresszánsokhoz. Az asztalon egy újabb levél van a gitárrablótól, jelzi, hogy a gitár még életben van, Jimmy magához képest is túl sokat unatkozik mostanában. House megy is, hogy leapplikálja a fejét a nyakáról, de a látszat kedvéért még elkéri az önéletrajzokat. Nem lesz az ilyen egyszerű, a terrorista csak akkor szolgáltatja vissza a gitárt, ha már fel is vett egy csapatot Greg bácsi, lehet még izzadni. House füstölgő fejjel tér vissza az irodájába, Cuddy szexi pózban ül az asztalon, de semmi értelmeset nem tudott kitalálni a szívproblémára, az egyetlen használható ötlet a crush szindróma lenne, de az nem ennyivel a baleset után jelentkezne, hanem sokkal hamarabb. De ha már jobb ötletük nincs, csináljanak egy szív-ultrahangot.

Az eredmény meglepő, a szív teljesen jónak tűnik, de a láz visszatért, most mi van? House már tudja mi van, de testi épségét féltve nem hajlandó a családtagok előtt kibökni, ezért javasolja, hogy vonuljanak be Cuddy irodájába, ahol ő majd Főnöknéni szoknyája mögé bújhat. A betegnek ugyanis elvonási tünetei vannak, és jól sejtette ő, hogy a vőlegény nem lesz a plafonon az örömtől, ha kiderül, hogy még azt sem tudta a barátnőjéről, hogy alkoholista. House intravénás alkoholt akar neki adni, anyuci és vőlegény sápad, de belemennek, mert más választásuk nem nagyon van.

House-nak meg nagyon hiányozhat a pöpec gitárja, mert felemeli a telefont, és tárcsázza az első embert, akinek az önéletrajza a kezébe akad. A vonal másik végén levő orvospalánta olyan szinten sokkot kap attól, hogy maga a nagy Gregory House hívta be állásinterjúra, hogy átmegy visítozó rajongólányba, House kezéből meg úgy esik ki a kagyló, mintha lépfene baktériummal lenne beterítve.

Jimmyre rácsipogtak az éjszaka közepén. Jellegzetes „nemá anyu, nem akarok iskolába menni” –fejszerkezettel tántorog be a kórházba, ahol a pofátlan éjszakás recepciós képes vigyorogva közölni vele, hogy ők ugyan rá nem csipogtak. Márpedig Jimmyre valaki igenis rácsipogott, és ez az a pont, amikor teljesen felébred, mert felfogja, mi van. House már félig feltúrta a lakását ezalatt, de a gitárt nem találta. Megtalálta viszont a TIVO távirányítóját, és telefonon közli Jimmyvel, hogy búcsúzzon el szépen a dél-amerikai szappanoperájától, aminek egy teljes évadja van rögzítve nála, és amiért egy életen át cikizni fogja. Ó nem, azok csak spanyol nyelvtanulás céljából kellenek neki, és csak az évadzárót le ne törölje House, de késő. Greg House nem tárgyal terroristákkal, adios. Márpedig a terroristák, ha nem tárgyalnak velük, terrorizálnak, úgyhogy innentől vér fog folyni, öveket becsatolni.

Hetibeteggel másnap reggelre érdekes fejlemények vannak. Az intravénás alkohol helyrehozta a lázát, szívével sincs baj, még be is vallotta, hogy alkoholista (családtagok megsemmisültek), éppen csak az a furcsa, hogy némán sikít, amikor magánál van. House ötletelni akar, de Cuddy semmire sem reagál, márpedig neki visszajelzés kell, az egyoldalú kommunikáció az őrületbe kergeti, úgyhogy ha nincs más, jön a magic 8 ball. Ezen a ponton Cuddy már nem bírja tovább, és elmondja, hogy szerinte pankreatitisz lesz, kéne csinálni egy MR-t. És melelsleg ő azt el nem tudja képzelni, hogy egy olyan párnál, akik együtt élnek, az egyik félnek ne tűnjön fel, hogy a partnere keményen piál. House erre csak félig tudott odafigyelni, mert eközben kifeszített gitárhúrt talált az asztalán, széttépett plüssmacikat és leszakított testrészeket vizionálok a következő jelenetben. Tény és való, hogy ha pillantással ölni lehetne, Jimmy már nem lenne az élők soréban, mert ahogy ezek után House néz rá, abban nincs kímélet. De Jimmy még így sem törik meg, csak olajat önt a tűzre, előadja, milyen hangja van egy gitár sikolyénak, ki nem néztem volna belőle ezt a mélyről fakadó szadizmust.

House is inkább elmegy MR-t csinálni a betegen, de Jimmy még oda is követi. Sőt, most belekezd a szokásos lelki szónoklatába, valahol lehetett sejteni, hogy ez jön, ha egyszer Dr. Wilson beveti a nehéztüzérséget. És csak mondja és mondja, szerinte haverja azért nem akar felvenni csapatot, mert kötődne hozzájuk, majd el kéne engedni őket. Aha, persze, de ha nem bánod Jimmy, a betegem éppen a szájából és a végbeléből vérzik, mondja Greg, és ez most nem csak kifogás. Aztakurva, ezt meg hogy?

Úgy, hogy belső vérzése volt eddig, kapják is szét a műtőben azonnal. House megtudja Cuddytól, hogy a betegnek valóban pankreatitisze van, amit a belső vérzés okozott, kérdés, hogy azt mi okozta? De igazából nem is ez az érdekes, hanem amit House a monitoron lát, nevezetesen, hogy a beteg méhe nagyobb a kelleténél. Márpedig ez azt jelenti, hogy nemrég terhes volt és abortusza is volt, de hát ez sem tűnt fel a vőlegényének? Főleg úgy, hogy gyereket akartak és próbálkoztak egy ideje? Jó lesz beszélni vele.

Hetibeteg vőlegénye egy másik, nagyon elkettyent pasival várakozik az előtérben, kiderül, hogy nagyon elkettyent pasi barátnője éppen most halt meg. A mi emberünknek sem tud House túl jó hírekkel szolgálni, a depresszió, a bogyók és a pia még szódával elmegy, na de az abortusz? Az már végképp betesz neki.

House ezek után elég egyedi módon vág vissza Jimmynek, elrabolja egy betegét. Méghozzá egy rákos papát, akit annyira nem is kell győzködni,, hogy tartson vele, átviszi egy másik kórterembe, ahol nagyobb a tévé és dögösebbek a nővérek, mindenki nyer. A hetibeteg bajának kiderítéséhez pedig muszáj lesz kommunikálnia valakivel, ezért lemegy a balesetire és elkiáltja magát, hogy van itt valahol orvos? Van, nem is egy, csak éppen mindegyik levegőnek nézi. A Hatodik érzék-jellegű élményt az okozza, hogy Cuddy kiküldött egy memót, miszerint senki ne merjen szóba állni House-zal, milyen előrelátó. Naná, hogy azért van ez fiatal dokinéni, aki máris olvad Greg bácsi férfias botjától, és segít neki az ötletelésben. Szerinte az egyetlen reális magyarázat a hetibeteg minden bajára az lehet, hogy ARDS-e ÉS crush szindrómája is van egyszerre, de ez így nagyon nem jó, mert ha ez igaz, akkor nincs mit tenni. Na, ez tiszta Cameron, küldjön is egy önéletrajzot, majd rádobja House arra a kupacra, amire sosem néz rá, hehe.

Ő pedig megy a beteghez, akinek van egy furcsa dudor a karján. Csomók vannak benne, allergiás, de ez már őrület, hogy léphet fel most allergiás reakció, amikor elvileg nem allergiás semmire? House vissza az irodájába, fehér tábla már teljesen tele van, és a dolog csak nem akar összeállni. Érkezik Jimmy és tüzet okád, mert nem találja a betegét. (Én még mindig nem tértem magamhoz a sokktól, hogy Jimmy egyszer az életben a munkáját akarta végezni.) Most kicsit sincs vicces kedvében, mert ki tudja, House hova vitte szegény bácsit, nővérek nem tudják ki ő, még rossz gyógyszert adnak neki véletlenül. Miközben ezt mondja, House-nál megjelenik a jellegzetes távolba révedő, majd hirtelen fókuszálódó tekintet, az epifánia félreismerhetetlen tünetei, igen, ő már tudja, rohan is a beteghez.

Ébreszti, és a vőlegény (aki azért csak nem bírta itt hagyni), és az anyuka a szívükhöz kapnak, mégis mit akar még House csinálni vele ezek után? Hát mondjuk megkérdezni a nevét. A szomorú igazság ugyanis az, hogy a hetibeteg nem az, akinek egész idő alatt hitték, hanem annak egy munkatársa, aki külsőre nagyon hasonlít rá, barna haj, ugyanolyan testmagasság és alkat, és amennyire megroncsolódott, nehéz volt beazonosítani. Az ilyen esetekben pedig a kórház nem vonja kétségbe a családtagok azonosítását. A hetibeteg ébred, és House-t igazolja, az ő neve Liz, és nem Megan, ahogy eddig 40 percen keresztül hitte mindenki, ez mennyire durva. Kérdés, hogy akkor hol van Megan? Sajnos ő az, aki belehalt a sérüléseibe, és nagyon elkettyent pasi őt siratta, miközben House itt próbálta menteni a barátnőjét az egész epizód alatt.

House ezek után Cuddyt várja az irodájában, kérdés, hogy akkor most ki nyert? Természetesen Cuddy, mert hivatali fölényét kihasználva az ő fogadásaik első számú szabálya az, hogy mindig Cuddy nyer. Számára ez az eset azt bizonyította, hogy House-nak igenis szüksége van egy csapatra, mert ha itt lett volna a nyerő hármas, már a huszadik percben megoldották volna az esetet, és mehetett volna mindenki haza tévézni. Jön az utolsó jelenet, House ül a kórház előadótermében, elmondja, hogy ami mostantól 6 héten át lesz itt, az se nem lesz fair, se nem lesz törvényes, de ha a jelenlevők neki akarnak dolgozni, mindezt el kell fogadniuk, és hamarosan sokkal kevesebben lesznek. Egy kis pengetés az immár visszakapott gitáron, majd a kamera megmutatja nekünk, hogy olyan 40 ember egész biztosan van a teremben, kezdődhet a túlélő-show House módra, csak három maradhat.

Címkék: house
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2008.08.28. 09:06:52

Dr. Zanussi fergeteges volt, széjjel röhögtem magam. Egyébként Housenak nem kell igazi csapat, csak három ember akik bólogatnak, meg ellenkeznek.Hisz annó már a repülőn is jól működött a helyettesítés.

Vince Larkin 2008.08.28. 09:38:13

Ütős kis évadkezdés, rég röhögtem ennyit! Dr. Zanussi nálam is dobogós poén! Meg a "miért érzem, hogy velem forgatják a Hatodik érzéket". És még sorolhatnám. candy, kösz a részletes és fölöttébb élvezetes hogyvótot!

Edward Nygma 2008.08.28. 10:06:43

Szia Candy!
Hát, ez volt a legjobb epizód! Cuddy gyönyörű, Greg poénos, Wilson meg... ő szégyellje magát, gitárral nem ér zsarolni :)
De az elején, amint a takarító benyögte, hogy "Talán lupus?", én kiestem a fotelből :D:D

2008.08.28. 10:07:06

A fejem vertem a falba, hogy nem kaptam szagot a megoldáshoz akkor, mikor a folyosón mutatták a másik hapit, akinek pont meghalt a menyasszonya, pedig, épp eleget emlegetjük mindig a csehovi puskát, aminek el kell sülnie, és ez a jelenet nem vihetett sehová máshová, csak ahhoz, hogy itt szerepe lesz a két menyasszonynak.

Nagyon nagy volt, ahogy House harcolt a team ellen, csak azt nem értettem, hogy ha valóban kell egy csapat, az biztos, hogy megéri-e a kórháznak is. Mert ugye egy vélhetőleg elég jól fizetett House mellé még kell alkalmaznia három nem nagyon rosszul fizetett kisdokit + eltűrni House egyéb allűrjeit, ahelyett, hogy alkalmazna egy hiper-szuper agyat -mondjuk a négy ember összfizujának feléért, aki egyedül is megment mindenkit, mert olyan típus...
Sőt, gyanítom, hogy irl még az sem lenne fontos, ha ez a magányos farkas típus nem lenne akkora zseni, mint House, és mondjuk negyedévente két beteggel többet veszítene, de jóval kevesebbe kerülne, mint anyagilag, mint hisztiileg...
De persze, ez hülyeség, mert akkor nem lenne nekünk House-unk ;-)))

Anak 2008.08.28. 10:27:35

Az eredetiben is dr. Zanussinak keresztelték el a takarítót, vagy ez csak a fordítók ötletes magyarított változata?

Savafan 2008.08.28. 10:36:23

a hogyvolt is kiválóra sikeredett DE a rész zseniális volt!!!
nagyon kellett egy ilyen ház-as rész. rég röhögtem ennyit egy house epizódon. dr. zanussi nagy ötlet volt!! nem tudom az eredetiben is ezt mondták, vagy ott egy amerikában jobban futó cikkel helyettesítették. ha ott is ez volt, mennyibe fájt ez a cégnek? ekkora reklámot:))
igen ütős évkezdet volt. én attól féltem, hogy majd megy a nyávogás az elment dokik miatt. de ezzel szemben kedvenc dokink odavágott mindenkinek. és mennyit változott az évadok közt. már sima akusztikus gitár nem is jó neki:) metált a népnek!!!!!!
remélem ezt a szintet hozzák a többi részben és akkor a legtutibb évad lesz

Savafan 2008.08.28. 10:37:58

ja, és Cuddy tényleg dögös volt! amikor vette le a kabátját és elvették a képet dokinkra azt hittem valami epés megjegyzést kapunk. nem bánom ha nincs csapat csak cuddy szerepljen többet:)

Vowel 2008.08.28. 10:40:46

ez micsoda rész volt!!!!!!!!!!! :D:D:D
imádtam minden pillanatát!!!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.28. 10:41:04

"De az elején, amint a takarító benyögte, hogy "Talán lupus?", én kiestem a fotelből :D:D "

Dettó! Dr. Zanussi nagyon ott volt...

No meg Wilson... "Mintha hallottam volna egy panaszos riffet a kanapé felől..." :))))

mrssolis 2008.08.28. 10:49:04

Ezt a részt nem láttam eredetiben, de lefogadom, hogy Dr. Hoover volt az a Dr. Zanussi. Candy majd kijavít, ha nem. Amerikában a Hoover márkanév még sokkal jobban egyet jelent a porszívóval, mint itthon a Zanussi.

mrssolis 2008.08.28. 10:50:54

Ja, és minden második mondat óriás poén volt ebben a részben, nálam Wilson vitte a pálmát ezzel a gitárrablással.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.28. 10:51:42

Ha ez a sorozat orosz lenne, Dr. Dom biztos Dr. Raketa-nak szólította volna a takarítót :-)

candyperfumegirl 2008.08.28. 11:12:54

Eredetiben Dr. Buffer, de én is majd kiestem a székből a Dr. Zanussi fordítástól, zseniális volt.

ACM 2008.08.28. 11:48:35

Remek epizód volt! House, Wilson, Cuddy - nekem nem is kell több. ;)
A takarító (eredetiben valóban Dr Buffer) doki nagyon nagy volt, ahogy a gitáros-terroristás vonal is. Én egyébként arra voltam kíváncsi, hogyan magyarítják a gitárra vonatkozó "she"-t, de jól megoldották.
Jimmy meg kicsit le lehetett lassulva (még mindig szedi a pirulákat?), ha nem találta gyanúsnak az ebédmeghívást.

Ja, és biztos elkívántok már a búsba, de újra meg kell jegyeznem: nem jó Wilson szinkronja (becs szó, utoljára hoztam fel). Egyrészt a hangszín nem illik RSL-hez. Másrészt meg olyan, mintha előtte nem hallgatták volna meg az eredetit. Ott van pl. az a jelenet, amikor Wilson beront House-hoz, hogy hová lett a betege. RSL szinte kiabál mérgében, nálunk nem is emelte fel a hangját.
Annak idején a voldemortos párbeszéd is sokat vesztett a szinkronnal.

winnie 2008.08.28. 11:55:26

"nem jó Wilson szinkronja (becs szó, utoljára hoztam fel)"

a 3. évadban nekem is kétséges volt a váltás, de itt, talán a szünet miatt is, már nulla gondom volt vele. (oké, az eredeti nélkül.)

JohnnyB 2008.08.28. 11:55:53

Igen, rájöttem, mi hiányzott egész nyáron. Candy hogyvoltja House-ról.
Jó rész volt tényleg, az eredetiben jobban elváltoztatja Wilson telefonálás közben a hangját, de amikor belép House "és két kólát, köszönöm" ütött így is. :)

(off: már nagyon várom az 5. évadot a foxon.)

ChatNoir 2008.08.28. 12:04:52

Biztos én vagyok nehézfejű, de:
ha azt hitték, ő Megan, és Megan lakásába mentek, akkor Megan IS depressziós volt, ő IS utálta a pasiját 3 hónappal azelőtt???

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.08.28. 12:12:56

"Biztos én vagyok nehézfejű, de:
ha azt hitték, ő Megan, és Megan lakásába mentek, akkor Megan IS depressziós volt, ő IS utálta a pasiját 3 hónappal azelőtt???"

Hát nyilván Megan a naplójával oldotta a keserveit, a kolléganője meg részben alkohollal, részben antidepresszánssal...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.08.28. 12:14:25

Egyébként: a lány anyja és pasija nem kérdezett vissza, hogy ejnye, hogyan is szerezték meg a lányom/csajom titkos naplóját...!

Sancho 2008.08.28. 12:14:47

Abban azért sántít a dolog, hogy még egy vércsoportot sem néztek, amikor nyolcvannyolc májenzim meg miegyéb vizsgálatra elvitték..

Ettől függetlenül szerintem a második legjobb rész volt.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.08.28. 12:19:16

Azért az még Házi szájából is érdekes, hogy "ha megtalálom ma estig az okot, akkor egy hétig nem dolgozom az égvilágon semmit, csak itt ácsorgok az üvegfalú irodámban, és pengetek 2000 watton" - egy kórházban...

candyperfumegirl 2008.08.28. 12:21:09

Akármennyire is sántít a dolog, ez a hetibeteg-szál megtörtént eseten alapul. Volt erről jópár cikk tavaly, ha megtalálom valamelyiket, belinkelem ide, gyakorlatilag ugyanez megtörtént 2 buszbalesetes nőnél.

winnie 2008.08.28. 12:30:57

szerintem is abszolút hihető a dolog - durva...

itt kivételesen hasznos lett volna amúgy a betegről egy kép:)

KiWiSaGe 2008.08.28. 12:37:38

a kép sem segített volna mert a két lány nagyon hasonlított egymásra. Amúgy ugyan ezt a poént ellőtték a New York-i helyszínelőkben is

candyperfumegirl 2008.08.28. 12:40:37

Itt is van a cikk arról az esetről, ami ezt az epizódot ihlette:
www.usatoday.com/news/nation/2006-06-01-vanryn-cerak-cover_x.htm

Szerintem itt a lényeg az, hogy nem végeztek DNS tesztet a nők azonosítására, mert beérték a családok azonosításával, és ha ugyanaz a vércsoportjuk, akkor tényleg elképzelhető, hogy fel sem merült senkiben, hogy összecserélték őket.

winnie 2008.08.28. 12:40:40

mármint arra gondolok, hogy a hogyvoltban a sorozatot nemnézők számára egy kép, hogy lássák, milyen sérülései voltak annak, akit összekevertek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.28. 12:43:35

"Akármennyire is sántít a dolog, ez a hetibeteg-szál megtörtént eseten alapul. Volt erről jópár cikk tavaly, ha megtalálom valamelyiket, belinkelem ide, gyakorlatilag ugyanez megtörtént 2 buszbalesetes nőnél."

És akkor még a magyar elcserélt beteges eseteket nem is ismerték...

páva vagyok hagyjatok repülni 2008.08.28. 12:49:00

szerintem a 4. évad további epizódjai is állatok. :D

sélli_ 2008.08.28. 12:50:04

Fedor: És akkor még a magyar elcserélt beteges eseteket nem is ismerték... LOL!!!
Kösz Candy, jó kis évadnyitány volt ez a javából! Wilson úgy látszik a nyarat valami humor farmon töltötte, mert az elmúlt 3 etapban összesen nem volt ilyen vicces, mint most 1 részben!

kariking · http://ralialfa.blogspot.com 2008.08.28. 13:01:24

Szinte egyszerre kérdeztem House-al , hogy minek van ott a folyosón a srác haverja, akinek - úgy hitték - meghalt a menyasszonya. Válasz semmi... el is felejtettük - House-al együtt :)

zsoci 2008.08.28. 13:07:26

Csak két apróság:

A vércsoport teszt nem biztos hogy segít, ha nem vizsgálják a rokon(ok)ét is, erre pedig nincs okuk. De ha megtennék se lenne biztos, legflejebb kizáró.Azt meg hogy valakinek mi a vércsoportja, nem biztos hogy tudja bárki. ( nekem fogalmam sincs a sajátomról)

A másik, nem gitárhúrt kapot House a dobozban, hanem hangszedőt, kivágva a gitárból, csúnyán. most akkor az miből volt ?

Üdv Zsoci

birdito 2008.08.28. 13:23:28

HalloHallo!

1x8 után 4x1 jön? És a többi? Bocsi, de nekem kimaradt az egész 3. évad, és képbe szeretnék kerülni, hogy hova tűnt a zsaru, meg a 3 segítő? (Legalább egy S03 all in one-t plíííííz!

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2008.08.28. 13:25:05

Ez egy ütős kezdet... de nem gyengén ütős az évadzáró rész sem. És a kettő között... szóval mindenkinek csak ajánlani tudom a negyedik évadot.

mrssolis 2008.08.28. 13:27:18

Ebben a részben nekem is nagyon durván elvált Wilson magyar hangja a szereplőtől, és nagyon visszafogottnak is éreztem. Tényleg nem jó a hangszín, ennél azért találhattak volna jobbat szegény Selmeczi pótlására, aki viszont szuper volt.

nickita 2008.08.28. 13:28:12

minden szerda estém foglalt :))))

nickita 2008.08.28. 13:29:31

meg másnap 10 perc, amíg elolvasom a hogyvolt-ot :)

birdito 2008.08.28. 13:30:26

JohnnyB 2008.08.28. 11:55:53

Hol/hogyan lehet szert tenni a FOX-ra? (Anélkül, hogy kivándorolnék)

kfeco 2008.08.28. 13:30:45

Ez mennyire király egy rész volt! Nem gondoltam volna, hogy feltöltik Wilson pucáját annyi vérrel, hogy elrabolja House gitárját, és minden körülmény között kitartson a végsőkig, míg el nem éri a célját, és közben agyba főbe szívassa House-t. Az a megviselt kartondoboz az asztalon, ahogy kotorászik benne, és megtalálja AZT, amit csak egy jó hosszú hatásszünet után tekinthetünk meg (de addig is szarrá röhöghetjük magunkat kedvenc doktorunk arckifejezésén). És az ahogy utána Wilson megmutatja a túlfeszített húr hangját, na az már house-i gonoszság volt! Amúgy meg ne tessék leszólni Wilson-t, mert ő is dolgozik, csak éppen nem az a sorozat címe, hogy Dr. Addison, izé bocs, Dr. Wilson, vagyis az ő munkája nyilván nem olyan érdekes, mint Greg bácsié. A hogyvoltot köszönnyük!

candyperfumegirl 2008.08.28. 13:44:24

birtdito: kattints a House cimkére a post tetején, akkor ki fogja hozni az összes House hogyvoltot, én a 2. évad utoló előtti részétől 4x01-ig végig írtam, nyáron meg elkezdtem az első évadot. Megvan a teljes harmadik évad, jó olvasgatást. :)

royaljerry · http://royaljerry.wordpress.com/ 2008.08.28. 13:46:02

birdito: Candy végig megírta az S03-at (annyira jól, hogy lementettem mind), tessék megbecsülni és utánakeresni. :) Segítség: hogyvolt.blog.hu/tags/house - ha lemászol az 1x1 alá, ott kandikál a teljes évad.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.28. 13:47:17

birdito, ha az oldal tetején a house címkére kattintasz, akkor láthatod, hogy ott vannak a régi részek is a második évad végétől. Az első évad részei csak a nyári szünetre való tekintettel kerültek ki, pótlandó az elmaradást...

royaljerry · http://royaljerry.wordpress.com/ 2008.08.28. 13:49:02

(Off: szegény birdito... egy életre meg fogja jegyezni... :)

Desperatefan14 2008.08.28. 13:51:12

birdito
Candy addig irta az 1.évadot, amig nem voltak új részek. Majd biztosan folytatja ha vége lesz a 4.évadnak. egyébként a 3.évad hogyvoltjai már rég fennt vannak.

Desperatefan14 2008.08.28. 13:52:48

Bocsi nem akartam már 100adszor is leirni csak még nem láttam hogy többen is reagáltatok.

Adabsurdum 2008.08.28. 13:54:51

Embergyűlölő orvos, brutális zsaru, intrikus ügyvédnő, sorozatgyilkos orvosszakértő – ők a tévésztárok

zona.hu/article/520/milliok-vihognak-dr-house-bunko-beszolasain.html

birdito 2008.08.28. 13:57:49

Köszi!Köszi!Köszi!

Lusta voltam, és nem görgettem tovább a nyári részek után! Megvan! Olvasom! Köszi!

candyperfumegirl 2008.08.28. 13:58:46

Akkor érdemes volt négyszer is leírni. :) Jó olvasást!

winston01 2008.08.28. 14:02:12

"Talán lupus?" - az évad poénja (látatlanban is).

Dr Kangörény 2008.08.28. 14:22:38

Jó volt a rész is, meg a hogyvolt is, csak a tv2 rohadjon meg, hogy a reklámjával kitakarja fél képernyőt!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.28. 14:30:05

Ó, a párhuzamos kommentek varázsa :-)

Vince Larkin 2008.08.28. 14:34:16

attól én is rohamot kaptam, mert nem elég h a bal felső sarokban visszaszámolnak már kb "fél éve" az új gigafrászig, még bebuborékozzák a fél képernyőre is közben...idióta tv2!

JohnnyB 2008.08.28. 15:06:24

birdito: torrentezni kell, a piratebay-en mondjuk. Ha nem megy, emailezz.

johevi 2008.08.28. 15:18:27

A két legnagyobb pillanat:
A zsarolótól polaroid kép a gitárról, felirattal, hogy "Még élek" és amikor megkérdezi H, hogy vele forgatják újra a Hatodik Érzéket? :-)))))
A sorozat évadzárót letörölni meg maga a legnagyobb kegyetlenség. "Hozzátok a pihepuha párnát"

VMajor 2008.08.28. 15:21:07

Dr Zanussi??????????
Jéééééééééézusom, ezt meg ki a fene fordította ennyire pocsékra?
Szörnyű, Dr Padlós sokkal jobb, szóval no more szinkronizált House, csak az eredeti!
Ráadásul nemsokára már az ötödik éved jön...:P

birdito 2008.08.28. 16:06:59

JohnnyB

Köszi. Azt hittem, hogy valamilyen titkos csatornán keresztül lehet nézni a neten a FOX-ot. (Esetleg műholdon)
Amúgy jogos a felvetés. Az amcsi sugárzás másnapján már le lehet szedni...

birdito 2008.08.28. 16:18:52

JohnnyB

Köszi. Azt hittem, hogy valamilyen titkos csatornán keresztül lehet nézni a neten a FOX-ot. (Esetleg műholdon)
Amúgy jogos a felvetés. Az amcsi sugárzás másnapján már le lehet szedni...

OmegA404 (törölt) 2008.08.28. 16:28:01

szemétség, hogy nem láttam... Nincs ismétlés, csak évek múlva?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.28. 16:28:24

VMajor, a többségnek bejött ez a magyarított poén, abszolút illet oda, szóval ízlések és pofonok...

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.08.28. 16:33:07

VMajor, én ugyan láttam az eredetit, és nem emlékszem benne Dr. Padlós névre. Ja, hogy sufnifelirattal tetszik bámulni? Akkor inkább ne is szóljon, mert kiröhögik.

A rész amúgy még mindig zseniális, ilyen évadkezdést nem láttunk még. A hogyvoltot meg minek dicsérjem az egekig, elegen megtették már ezt helyettem az elmúlt 1,5 évad alatt. Továbbra is stabilan kitűnő színvonal. :-P

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.28. 16:53:42

Hagyjad Bruzsy, ha neki a Dr. Bufferre nagyobb poén a Dr. Padlós, akkor legyen :-) Bár én se értem amúgy, hisz hisz ha még tükörfordítás lenne a Padlós, de nem...

miezitt (törölt) 2008.08.28. 16:54:06

"A másik, nem gitárhúrt kapot House a dobozban, hanem hangszedőt, kivágva a gitárból, csúnyán. most akkor az miből volt?"

Annem egy pickup volt, hanem a hurlab a tremoloval. Es frankon ki volt fureszelve a gityobol.
De vajon melyikbol?

r1pp3r.j4ck · http://csakmegverlek.wordpress.com 2008.08.28. 18:16:06

Dr Padlos? Hm... gondolom azzal a felirattal nezted, ahol a gegecsovet tubusnak forditottak... Igen, tenyleg sokkal jobb, mint a szinkron :) En angolul neztem (felirattal is, es az nelkul is - azert orvosi dolgokat nehez felfogni angolul, szoval alt. megnezem egyszer felirattal is - lehet kovezni).

Az eredeti hang viszont tenyleg sokkal jobb, mint a szinkronizalt. A szinkronhibak, amiket talaltam: amikor a csaj Liz sikitozott, siman sohajtozott, pedig pont azert nem jott ki hang a szajan, mert nem a szajan jon ki a levego. A ventillatoros hangtorzitast meg sem probaltak leutanozni, igy eleg hulyen jott ki oda az a ventillator. Eredetiben viszont nagyon jo. Eredetiben vagy 5 percen rohogtem: "Any attempt to contact the FBI or other law enforcement agencies, or... CUDDY, will be met with..." Hat ez nagyon nagy volt :D

Ja igen, es a hibak meg: amikor a gitar hangjat utanozza, sokkal jobb volt eredetiben, es hosszabban is csinalta. Magyarul csak hulye kepet vagott az elejen. Ja es a kidnap-steal poent nem tudtak jol megcsinalni. Jobb lett volna, ha azt mondja, hogy: elloptad a betegemet - elraboltad a gitaromat.

Ja es nem hiszem, hogy a '67-es Flying V-bol vagta ki a Floyd Rose-os hurlabat. Legalabbis igazibol biztos nem :D Egyebkent most tudatositottam, hogy House gitarja dragabb, mint a motorja. Wilson mondja, hogy $12,000 az a gitar, es Egy Honda CBR1000RR 2008 pedig $11,500 korul van.

r1pp3r.j4ck · http://csakmegverlek.wordpress.com 2008.08.28. 18:59:27

Egyebkent meg az, hogy 20 perc reklamot tesznek, meg benyomjak fel kepernyore a Megaszart... tisztara amerikai feeling, mintha a FOX-on neznenk :D

johevi 2008.08.28. 23:00:51

Dr. Zanussit én inkább Dr. Rakétának fordítottam volna, egyrészt mert takarító, másrészt a "sebessége" miatt.

Dettike 2008.08.29. 00:00:00

Hát Candy, megint kitettél magadért! :))
Imádom a GG-seket is, meg a Házidokisakat is, már muszáj volt regisztrálnom, hogy kommentelhessek! Pussz

Dettike 2008.08.29. 00:01:09

És milyen jókor tudok hsz-t küldeni!!! :-D
Jeee! 00:00:00 :P

ChPh 2008.08.29. 08:19:45

Nagyon zsír volt ez a HV.
Eskü ezt várom, és lesz még mit írjál, szóval kíváncsi leszek a továbbiakra is.

Jó kis házfanklubalakult itt ki :D

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.29. 09:58:38

Én befostam ezen a részen. Először a "Talán lupus?" dumánál, meg Ház arckifejezésénél, utána a Dr. Zanussinál, majd a gitárrablásnál...
Összefoglalva: fosós egy este volt :-)))
És nem utolsósorban: Cuddy még mindig igen jó nő :-))))

madz 2008.08.29. 11:36:34

annyira hülye picsa vagyok...
elfelejtettem, hogy szerda este House...
most szedhetem le valahonnan, mert ezt bezzeg nem ismétlik...

winnie 2008.08.29. 12:19:58

"most szedhetem le valahonnan, mert ezt bezzeg nem ismétlik..."

1. már hogyne ismételnék, majd fogjál.
2. "bezzeg ezt" - mutass egy sorozatot, amit ismételnek. egyet.

Strix 2008.08.29. 15:51:41

Bocs már Candyperfumegirl, (már ha olvasod a kommenteket) de én most már nem bírom megállni, hogy be ne szóljak neked, pedig nagyra értékelem a hogyvoltjaidat, stb... de ez az epifánia... erről nem akarsz leszokni? Csak azért kéne esetleg, mert ennek a szónak a magyar nyelvben nincs olyan jelentése (legalábbis eddig nem volt), amilyen értelemben te rendszeresen használod, ez egy "hamis barát", és nem tehetek róla, de engem rettentően idegest, és mivel nem én vagyok az első, aki emiatt nyünnyög, gondolom másokat is. Szerintem ez a folytatólagosan elkövetett leiterjakab rontja a posztjaid egyébként remek színvonalát...

madz 2008.08.29. 17:44:24

winnie, pl a viasaton mindent kb 54-szer ismételnek...

candyperfumegirl 2008.08.29. 20:32:59

Szálljatok már le az epifániámról. :P Leírtam már egyszer (vagy kétszer?), de megint leírom, hogy azért használom, mert a House fandomban bevett kifejezés a "bazzeg, megvan!" -pillanara, nem én találom ki. (egyébként hirtelen felismerést, megvilágosodást jelent magyarul is, tehát igen, magyarul is ez a jelentése) Minden House-os fórumon előfordul, készítők részéről is elhangzott már, sőt olyan szinten elterjedt, hogy a sorozatba is bekerült (!), a negyedik évad második felében pont House-tól hangzik el egy epizódban (és pont ilyen értelemben). Szóval bocs, hogy emiatt úgy érzem, hogy legitimitása van a szónak hogyvoltban is, nem fogom elhagyni ezután sem.

(egyébként persze, hogy olvasom a kommenteket, szeintem nincs olyan hogyvolt-író, aki nem)

winnie 2008.08.29. 20:49:13

"winnie, pl a viasaton mindent kb 54-szer ismételnek..."

ó, istenem, de a house a tv2-n megy. a viasat sorozatcsatorna és 1. nincs annyi műsora, hogy minden órában újat adjon 2. csak a délutáni műsort ismétli délelőtt. ami premier, azt dettó nem ismétli, csak mjd. 3. nem 57-szer, hanem adott, kevés alkalommal.

sorozatot leadása után szinte alig (talán nem is) ismételnek.

Lascaux 2008.08.29. 21:33:41

Candyperfumegirl...új vagyok itt-bár már nagyon régóta olvasom a hogyvoltokat...És én is csak azt tudom mondani,hogy majdnem annyira élvezem ezk olvasgatását,mint az epizódokat!;) Imádom a stílusod...:)Ezentúl a kommenteknél is számíthattok Rám!

Egyébként rekmek rész volt,hát még a többi...!A karakterek fejlődése ebben az évadban is figyelemre méltó teljesítményt mutat...Egyszerűen nem tudok betelni vele...

denamano 2008.08.30. 20:03:04

na ez hiányzott az életemből.:) az epizód zseniális, a hogyvolt isteni, mint mindig.
kövezzetek meg, de nekem egyáltalán nem hiányzott a csapat. Laurie, Edelstein és Leonard olyan jól elvitték az egész epizódot, hogy órákig elnéztem volna még.:)
Wilson tényleg különösen vicces volt, de szerintem voltak a 3 évad során is jó pillanatai - pölö amikor istent játszik House MR-je alatt (ha jól emlékszem 2. évad, Skin Deep), és a felejthetetlen 'I'm on speeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeed!'(+jazzkéz) :P
a konklúzióm: több Cuddy-t és Wilsont!:)

r1pp3r.j4ck · http://csakmegverlek.wordpress.com 2008.08.30. 23:11:46

Wilson nekem is az egyik kedvenc karakterem. Amikor House amfetamint adott be neki, az volt a legnagyobb :D

Strix 2008.08.31. 21:53:21

Ehh, látom, nem jött át neked a mondanivalóm lényege. _Angolul_ valóban azt (is) jelenti az epiphany, amit írsz, ezt nem is vitattam egy percig sem, de _magyarul_ az epifániának nincs ilyen jelentése, csak szerinted. Vagy ha kevésbé kategorikusan fogalmazok: a te posztjaidon kívül nem találtam olyan forrást (se webest, se verbálisat, se nyomtatottat, beleértve a két legnagyobb idegen szavak szótárát, a Bakost és az Osirisét is), ami ismerné ezt a jelentését a szónak, mindenhol csak vallási kontextusban értelmezik/használják az epifániát. Ha van ennek ellentmondó magyar nyelvű forrásod, elő vele, mindig szívesen tanulok.
Ezért írtam, hogy hamis barát szópárról van szó, illetve végső soron leiterjakab a használata, ami persze szíved joga, mint ahogy a magam fajta okoskodónak szíve joga a berzenkedés.

candyperfumegirl 2008.08.31. 22:52:27

Hát akkor nyelvújítsunk. :)
Egyébként értem én, amit mondasz, és ha érdekel, milyen magyar nyelvű szövegkörnyezetben találkoztam vele ilyen értelemben, akkor a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök magyar fordításában. Ott konkrétan így használják, ez persze lehet hiba is a fordító részéről, engem mindenesetre ott sem zavart.
És igen, tudom, egy előfurdulás még nem győz meg senkit, de gondoltam House témakörbe átemelhető lesz így ebben a formában, végül is szinte transzcententális az a pillanat, amikor Gregnek beugrik a megoldás. :) Használhatnám a "megvilágosodás" szót is, de nem véletlen nem teszem, azt akarom, hogy annak a pillantnak súlya legyen a szövegben is, ahogy az epizódokban is súlya van, ez a szó pedig adta magát az angol fandomból.
Már csak arra leszek kíváncsi, hogy fordítják majd abban a bizonyos epizódban, amire utaltam.

KCs 2008.09.01. 00:13:31

Strix: hallottál már arról, hogy metafora? Ha már úgyis kéznél vannak a remek forrásaid, csapd fel őket.

(Aztán nehogy azzal vágj vissza, hogy a "felcsap" szónak nem találtad sehol azt a jelentését, hogy könyvet kinyit.)

Strix 2008.09.01. 10:23:04

KCs, igen, "hallottam már arról, hogy metafora", sőt, (úgy tűnik, veled ellentétben) azt is tudom, mit jelent a szó.
Mindegy, befejeztem a szőrszálhasogatást, Candy, köszönöm türelmedet, majd meglátjuk, mivel áll elő a fordító.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.01. 13:13:09

"de a house a tv2-n megy"

Meg az AXN-nen a régebbi évadok, még óriásplakáton is hirdetik...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.01. 23:15:42


Strix !!

nemrég a scrubs (dokik) sorozatban, a tetővécés epizodban, epifánikus vécének nevezte el a takarító, a tetővécéjét. mert aki odajárt végezni a dolgát, mindenkinek "megvilágosodási élménye" volt. az epizódban, vagy tízszer elhangzott az "epifánikus" szó!!

Darrick 2008.09.03. 15:22:23

Hatalmas évadkezdés a megszokott House stílusban, és a megszokott Candy minőségben. :)
süti beállítások módosítása