Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Oz 1x07 - B-terv

2008. augusztus 25. 15:30 - the black ball

Törekedhet egér vagy ember, / Felsül, hiába. - Ezt Robert Burns írta 1785-ben. És még mindig rohadtul megállja a helyét. Ozban mindenkinek többféle terve van arra, hogyan változtasson a szánalmas életén. De hiába terveznek, mindig lesz valami, amit nem tudnak irányítani, és az szét fog barmolni mindent.” Ott van például Tóbiás. Ha hat hónappal ezelőtt megkérded, mit fog ma csinálni, azt válaszolná, hogy degeszre fogja zabálni magát a lánya szülinapján. Helyette a lyuk mocskos padlóján vonaglik, és leordítja a vakolatot. Vagy ott van Schillinger. Mielőtt lecsukták, vissza akarta terelni Amerikát a helyes útra. A fehér útra. Erre most Tóbiás belevágta az üveglapot a tiszta, árja szemébe. McManus lassan észhez tér, és rájön, hogy a világmegváltó börtönszarságait lehúzhatja a WC-n. És Said? Azon munkálkodott, hogy egybefogja a testvéreit. Hogy harcoljanak az igazságtalanság ellen. Addig dolgozott rajta, amíg végül egy infarktus dolgozta meg őt.

Miután Augusztus eldarálta ezt az „előző részek tartalmából” érzetű bevezetőt, elugrunk Em City-be, ahol a faszkalap Huseni azt hazudja a muszlimoknak, hogy Said pont az infarktus előtt azt mondta neki, hogy ha bármi történne vele, akkor vegye át ő az irányítást, és kezdje meg az igazi dzsihádot itten a börtönben. Erre Said a gyengélkedőn mint valami kibaszott főnixmadár felpattan az ágyról, és vissza akar menni Em City-be. Kemények vagyunk. De akkor szednie kell végre azokat a rohadt tablettákat. Rendben. Aztán Husenit úgy kivágja a muszlimok közül, hogy a nyál kétszer megfordul a szájában, mire köpni tudna. Szegény kicsi Huseni nem játszhat többet dzsihádosat. Az ebédlőben Poet megint nyomja a frísztájlt. Most a társadalmi és vagyoni egyenlőtlenségekről, hogyvoltozhatatlan. Huseni hülye. Próbál a többi muszlimmal enni, kosarazni, biliárdozni, de otthagyják a francba. Úgyhogy elmegy Adebisihez.

Adebisi viszont nem hülye, tudja, mire megy ki a játék. Rendben. Akkor Huseni bepróbálja az utolsó helyet, ahol féreg lehet: Glynn és McManus. Közli, hogy Said lázadást akar szítani. Házi készítésű fegyverekkel, megy ilyenek. De McManus sem hülye, csak Huseni. Kipenderíti az irodájából, ráadásul át is helyezteti egy másik egységbe. De azért Glynn elrendel egy razziát. Szép nagy termés lesz, majdnem mindenkinél volt fegyver vagy drog. McManus ezért játssza a főnököt, úgyhogy egy hónapig nincs TV, tornaterem és telefon. Mivel Miguel beszól, ezért két hónapig. Mellesleg hamar híre megy, hogy Huseni miatt van mindez. Amikor elhagyja Em City-t, a muszlimok elfordulnak tőle, a többiek meg kifelé menet egyenként leköpik a patkányunkat.

Meg akarsz ölni egy embert? Vágj bele egy acélrudat a mellkasába! Meg akarsz kínozni egy embert? Tápláld a magányát! Vond meg tőle a barátságot, a békét, és mindenhol keresni fogja. Aztán amikor rájön, hogy sosem fogja megtalálni, elpusztítja magát.” Bizony, Huseni pár óra alatt kinyírja magát az új cellájában. Erre Said interjút ad egy tv-nek, mert a maximális biztonságú börtönökben ez természetes. Hat gyilkosság történt érdekes körülmények között. Még az FBI is nyomozott. Na de hol a jelentés? A sajtó elkezdi szétcincálni az ügyet, bekerülünk a tévébe (megint). Glynn ezért hírzárlatot rendel el. De Said szerint hiába zárja ki a médiát, cenzúrázza a leveleiket, fogja be a szájukat; mindig lesz valaki, aki elmondja az igazságot. És az bizony fájni fog. De Glynn se hagyja annyiban. Először is megtiltja a rózsafüzér, az imaszőnyeg, meg az ilyen muszlim cuccok használatát. Továbbá tilos ugyanúgy öltözködni, szóval ugrik a maszek kis sapkájuk is.

A kajáldában Glynn bejelenti, hogy az FBI szerint Dinot, Johnny-t, Sanchezt, Martinezt és Markstromot elítéltek ölték meg, és hogy őrök is közrejátszhattak. Valamint Huseni öngyilkos lett. Said odaszól egy tesónak, erre az elkezdi műanyag kanállal ütögetni az asztalt. A többi feka is ráérez, sőt még pár sápadt arcú is. Így Glynn nem tudja végigmondani, és lelép. Said leejti a tálcáját az asztalra, a kanalazás abbamarad, és mindenki éljenez. Még Groves is hatás alá kerül. Oda is megy Saidhoz, és közli, hogy ez a kanalas dolog, meg ez az egész Allah-cucc...ez nagyon fasza. Asalaam aleikum! Utána dumál Miguellel. Közli, hogy ez a Said mekkora szónok, szerinte Glynn sokkal több bűnt követett el, mint bárki a börtönben. Ha már Groves: amikor kinyírta a szüleit, akkor először leütötte őket kalapáccsal, aztán leült a földre rajzfilmet nézni. Közli Miguellel, hogy meg kell ölnie Glynnt, amilyen hamar csak tudja. Nos, a gyengélkedőn megpróbálja leszúrni, de egy őr odavetődik, és az kapja a pengét. Groves meg a halálbüntetést.

És ezzel úrrá lesz a káosz az őrök és a rabok között. Először is megverik Groves-t a halálsoron, aki mellesleg kivégzőosztag által akar meghalni. Aztán egy őr megrugdossa O’Reily-t, Vahue-t gumibotok kísérik a lyukig, aztán Groves fejét beleveretik a falba. Már gyűlnek is az önkéntesek a kivégzőosztagba. Egy fekete őr érkezik Em City-be valakinek a helyére. Rögtön meg is látogatja Saidot a mosodában. Viccelődik kicsit az alsógatyákról, aztán asalaam aleikumozik, és lelép. Said benyúl a mosógépbe, és szépen csillogó rendőrségi Glock 17-es pisztolyt halász ki belőle. Devlin kormányzó átad valami emlékérmet a halott őr anyjának, aki meg akarja nézni Groves kivégzését. Azt nem lehet. Akkor viszont beszélni akar vele. Közli, hogy megszegte Isten törvényét, miszerint szeresd felebarátodat. (Nem ám azt, hogy ne ölj.) De ő nem tudja gyűlölni Groves-t. Mert szereti embertársait. És ezért megbocsát neki. Groves elbőgi magát.

Itt van Lenny!!! De hiányoltuk már azt a hülye fejét. Elmondja a kivégzőosztagnak, amit tudni kell. Például hogy az egyik puskában vaktöltény lesz, és így soha sem fogják megtudni, ki is lőtte le valójában. Már ha elél addig Groves, ugyanis túladagolással viszik a gyengélkedőre. Túléli. Utolsó vacsorának egy tálca hamburgert kap, aztán megkéri Mukada atyát, hogy az utolsó szavait írja le, és küldje el az őr anyjának. De még mielőtt nekiállhatnának, már jönnek is érte. Útközben kinéz egy ablakon, és megcsodálja az eget, aztán lekötözik egy székbe, csuklyát raknak rá. Egy rádión keresztül Mukada próbálja leírni az utolsó szavait, de az recseg, és már csak a lövéseket lehet tisztán hallani. „Törekedhet egér vagy ember - Egér? Burns idejében olyan okos egerek voltak, hogy terveket szőttek? Van egér Ozban, de baromira nem tűnnek Einsteinnek. Nem. A patkányokat kell megnézni. Azokból aztán van minden formában és méretben.

A kajáldában valaki privát csellózást tart magának. Augusztus arra jár, és megtetszik neki a végén a civilizáció. A csellista egy bizonyos Eugene Dobbins, aki úgy került ide, hogy átdöfte a csellóját a kisgyereken. Hát nem aranyos? Áradozik Augusztusnak, hogy milyen fasza hangszere van, felbecsülhetetlen, úgyhogy Mukada irodájában korhad általában. De neki ez nem elég, hiányol még úgy 100 embert, hogy jó zenét tudjon csinálni. Később Vahue rádumálja Augusztust egy újabb szippantásra. Erre elmegy Peter Marie-hez. Elmondja, hogy hát Vahue miatt ő is szippant, hogy ne legyen balfasz a szemében. Majd az apácánk beszél vele, te meg Augusztus takarodsz a következő tanácsadásra. Ó, és keress egy másik hőst magadnak. Em City-ben Vahue rászáll Dobbinsra, Augusztus meg megvédi. Hm. Ebből még bunyó lesz.

Aztán szerez egy trombitás elítéltet Dobbinsnak, Vahue-t szétveti az ideg, Augusztus meg jól mulat. Azt tette, amit Peter Marie javasolt: keresett magának egy másik hőst. Ráadásul nem is akárkit: saját magát. Büszke magára, hogy sikerült a terve. Megtette, ami tellett tőle. De ez Dobbinsnak sajnos nem volt elég. Ugyanis Vahue bejut Mukada irodájában és porrá zúzza a csellóját. O’Reily betrappol Ninohoz, aki éppen nem mással tárgyal, mint Said. Schibetta keményen lebassza a hülye, paraszt írünket. Scott Rossnak nem tetszik, hogy azok ketten tárgyalnak, úgyhogy dumál egy kicsit O’Reily-val. Ross szerint a muszlimok lázadást fognak szítani. O’Reily azt hallotta, hogy totál fel vannak fegyverkezve. Mármint pisztolyokkal. És minden cellablokkot beszerveztek. De az írnek van egy titkos aduásza: Adebisi. Ő is rühelli Saidot. Még mindig megy az üvegmorzsolás a kajába. De most nem kell, mert fáj a hasa a szegény digónak. No problemo, O’Reily átpasszolja Dobbinsnak, a hülye meg meg is eszi.

Később kártyázás közben Schibetta elkezd vérezni orrból, szájból, fülből, ahonnan csak lehet. Bingo! Egy eszméletlenül vicces csevegés következik O’Reily, Adebisi és Said között, aztán O’Reily tudatja a haldokló Ninoval, hogy mégse volt ő olyan hülye, paraszt ír, majd megpaskolja a digó homlokát. Priceless. „A versek szerint egy nagy és rossz élmény után megerősödik az az éned, aki mindig is voltál. Ezt mondják a versek. De egy nagy és rossz élmény után előbújik az igazi éned, aki valahol mélyen mindig is benned élt.” Tóbiás a lyukban széttöri a szemüvegét a vécét helyettesítő vödörrel. Kikerül onnan, megy vissza Em City-be.

Schillinger viszont az általánosba kerül, mert egy tök értelmetlen párbeszéddel felhúzta McManus agyát. Viszont a tornateremben így is összefutnak. Tóbiás tökön rúgja Schillingert, aztán egy súllyal arcon vágja! A vadállat! És ez még semmi. Megfog egy padot, Vern bácsi fölé ül, letolja a gatyáját, és finoman szólva is rászarik az arcára! Na bazmeg. Fontana bácsinak elgurult a gyógyszere. „Úgy hisszük, tudjuk, mit akarunk. Azzal foglalkozunk, hogy kitaláljuk, hogyan szerezzük meg azt. Hogy ki segíthet, hogy ki okozhat gondot. Meglépjük, amit kell, és néha szerencsénk lesz, és pontosan azt kapjuk, amit akartunk. De az élet mégis rosszabb lesz. Szóval légy óvatos, mit is kivánsz!

Címkék: oz
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T. Norbert 2008.08.25. 18:24:37

Thanx a blogert!

Amikor ezt eloszor lattam, meglepodtem Grooves kinyirasan es valamennyire Ninoen is. A maguk modjan eleg jellegzetes karakterek voltak. Ami pedig Beechert illeti, hat ereztem, hogy kozte es Schillinger kozott innentol uj korszak kezdodik.

the black ball 2008.08.25. 18:52:09

Schibetta nem illett szerintem a sorozatba. Jó is, hogy kiírták. Chucky sokkal jobb (lesz).

Fontana amúgy nagyon cseles volt Groves karakterével. Nem tudom, hogy tudatosan rakta-e bele, vagy én képzelem, de Groves lényegében Huseni akaratát teljesítette be. Said hatására végrehajtotta a véresebbik "szent háborút". Na jó, csak elmélet.

Johnny336 2008.08.25. 20:27:07

Igazából az őrgyilkosság szabadította el az indulatokat. Az őrök (revansot véve) el kezdték csépelni a sittes arcokat. Persze ők is kezdtek besokallni ettől. Aztán hozzá láttak ahhoz, amihez. Nem spoilerkedem, bár ahogy nézem mindenki tudja a storyt. Beecher karaktere jó lett, csak szerintem nagyon irreális, hogy ilyen szinten megkattan. Az életösztönnek meg kell lennie benne. Ennek ellenére amit a 9. vagy 10. részben csinál Schillingerrel, azzal aláírja a halálos ítéletét (nem láttam még a következő részeket, csak sejtem, hogy rövid lesz a karrierje ügyvéd barátunknak...).

the black ball 2008.08.25. 21:33:26

Johnny336: csak annyit mondok, hogy az ügyvéd szívós egy faj. :]

Johnny336 2008.08.26. 11:09:07

Úgy érted mindent túlélnek? Olyanok, mint a csótányok, patkányok?! :D

T. Norbert 2008.08.26. 16:27:58

Azt nem arulom el, hogy melyikuk eli meg az utolso epizod legveget. De annyit elmondok, hogy lesznek koztuk durva, ledobbento fordulatok.
süti beállítások módosítása