Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Babylon 5 1x00 - Gyülekező 1/2

2008. július 15. 11:30 - k.g. (törölt)

A bevezető epizód sejtelmes narrációval kezdődik: 2257-ben járunk, ami az emberiség harmadik korának kezdete – bármit jelentsen is ez –, a képernyőn látható nagy böhöm forgó konzervdoboz pedig a Babylon 5 nevezetű űrállomás, amely a békét hivatott megőrizni a galaxisban.

 

Otthont ad 100 bolygó diplomatáinak, kereskedőinek és gazembereinek, akik egy nagy, boldog családként, kölcsönös tiszteletben élhetnek ezen a helyen – elvileg. Mondanom sem kell, a galaktikus hippik álma nem nagyon akar összejönni: ez már az ötödik ilyen állomás tíz éven belül és az egyetlen, ami még mindig üzemel.

Ennyit az expozícióról, rögtön elragad minket ugyanis az események sodrása: a főhős, Jeffrey Sinclair parancsnok még öt percet sem tölt képernyőn, máris figyelmeztet egy fiatalembert az Arnassikkal való kufircolás veszélyeiről (ezzel potenciálisan az életét mentve meg, tudniillik az Arnassi csajok bármily dögösek is, kapcsolatmodelljüket a fekete özvegy ihlette), flörtöl egyet a frissen az állomásra érkezett telepatával, Lyta Alexanderrel, majd csak úgy mellékesen leszerel egy túszejtő drogdílert is. That’s the spirit, ahogy az angol mondja.

 

Eközben megtudjuk, hogy az állomás egyik vezető beosztású tisztjéből sem hiányzik a tökösség: Takashima parancsnokhelyettes-asszony gúnyos félmosollyal az arcán lerendezi a háborgó Narn nagykövetet, G’Kar-t (vöröses alapon fekete pettyes fejű lény a képen), aki felettébb sérelmezi, hogy a Narn hajókat át akarják világítani fegyverek után kutatva, különben nem dokkolhatnak – Takashima finoman pedzegetni kezdi, hogy azoknak a békeszerető Narnoknak, akik csak 1-2 peremvidéki világot rohantak le mostanában, igazán nem kéne tartaniuk az átvilágítástól, majd a beleegyezésükig tartó várakozás idejére gyümölcskosarat ajánl fel.

 

Egy másik helyszínen Sinclair parancsnok kedélyesen felvilágosítja Lytát – és minket – az előző 4 Babylon állomás sorsáról: az első hármat szabotálták, így elpusztultak, a negyedik pedig 24 órával az üzembe helyezése után nyomtalanul eltűnt. Már nem annyira csodálkozunk a mindent átható tökösségen (ki az, aki ezután is képes tartósan berendezkedni az ötödik állomáson?).

 

A parancsnok rohan is tovább egy fontos megbeszélésre, ahol a nemsokára érkező vorlon nagykövetnek készítik elő a fogadását. Mint kiderül, gyakorlatilag semmit nem tudunk a vorlonokról, azon kívül, amennyi információt ők maguk küldtek (milyen atmoszféra kell az életben maradásukhoz + az érkező képviselőjük neve Kosh), ez kicsit piszkálja mindenki csőrét. De ki is zoomolunk gyorsan: az állomás burkolatára leszáll egy csöpp, pókszerű űrhajó baljóslatú futamok közepette – sejthetjük, hogy nem az üdvhadsereg érkezett meg.

 

Sinclair-nek újabb fontos találkozója van, ezúttal Delenn-nel, a mimbarik nagykövetével (nem, én sem ismernék rá benne ilyen make-uppal Mira „French chick” Furlanra, akit a Lostból ismerhetünk). Delenn Sinclair érkezésekor éppen a japán sziklakertek mélyebb filozófiai jelentésrétegein elmélkedik, a mimbarik tehát a kötelező hosszú életű, ősi, bölcs, természetközeli faj – ezért meglepő, amikor kiderül, hogy alig tíz éve még pusztító háborút vívtak az emberekkel (egyébként ez a háború ösztönözte az embereket a Babylon-terv megvalósítására). Még meglepőbb, hogy rövid kárörvendés után azon, hogy az emberek mennyit (nem) tudnak a vorlonokról (akik azért ilyen fontosak, mert az öt nagyhatalom – Földi szövetség, Mimbarik, Narn rezsim, Kentauri köztársaság, Vorlon birodalom – közül már csak nekik nincs megbízottjuk a Babylon 5-ön), átadja Sinclair-nek a mimbarik titkos adatait róluk. Sinclair parancsnok sármja úgy tűnik, fajtól függetlenül hatásos, rajta még talán egy Arnassi is megkönyörülne.

 

A fent említett adatok közé közben egy újat lehet feljegyezni: a vorlonok szeretik a meglepetéseket és a megbeszélt időpontokat inkább tanácsként értelmezik. Kosh nagykövet hajója 2 nappal idő előtt megérkezik az állomás térkapuján keresztül (kéken örvénylik és a távolsági űrutazásokat lehet vele lerövidíteni; kicsit hasonlít az 1 évvel később készült „Csillagkapu” c. film címadó eszközére, khm, khm).

 

Takashimának ezzel alaposan elrontja a napját, aki szalad is közölni a fejleményeket a parancsnokkal. Azonban úgy tűnik, ez nagyon nem az ő napja, G’Kar is megtalálja egy folyosón. Arckifejezéséből látszik, felkészült a legrosszabbra is, de kellemes meglepetés éri: G’Kar-t mintha Tigris a Micimackóból néhányszor seggbe lőtte volna egy szempontpuskával (a’la Galaxis útikalauz stopposoknak), tényleg csak a farkon ugrálás hiányzik viselkedéséből: megbeszélte az ominózus Narn hajó kapitányával a fegyverátvilágíttásos dolgot, SŐT, hajlandóak várni, amíg minden elrendeződik Kosh körül ÉS kellemes estét kíván Takashimának, majd indiánszökdelésben távozik. Egy, a szélvédő fogalmával csattanósan megismerkedett ízeltlábú meglepetése semmi Takashimáéhoz képest, a kérdés pedig, hogy minek örül ennyire a Narn küldött, nyitva marad.

 

Lassan megismerjük az összes főszereplőt, a kentaurik nagykövetét, Londo Mollarit pédául épp most próbálja kirángatni a kaszinóból Garibaldi, a biztonsági főnök tekintettel Kosh nagykövet idő előtti érkezésére. Mollari (a 90 fokkal elforgatott punk-frizurát viselő úriember) erre lumpolni kezdi Garibaldit, hogy szerencséjét tovább próbálgathassa, majd néhány, a Kentauri köztársaság régi dicsőségéről szóló történetet kezd fennhangon magyarázni, amelyeket Garibaldi – reakcióiból ítélve – már többször hallott. Végül sikerül rébeszélnie arra, hogy 2 óra múlva legyen ott Kosh fogadásán, ezután néhány másodperccel azonban Londo már valaki mással tárgyal szerencsejátékai finanszírozása ügyében. Világos tehát, a kentaurik a hanyatló Római birodalomhoz hasonlatosan a világi élvezetekbe menekülő, fénykorát már maga mögött hagyott faj.

 

Lyta egy üzleti tárgyalásnál biztosítja épp a fair buisness-t a két kereskedő hazugságainak leleplezésével (nem sok barátot szerez közben), amikor G’Kar udvarias ajánlatot tesz Narn telepaták létrehozására, amihez Lyta genetikai állományát hívná segítségül busás fizetség fejében. Az igencsak hízelgő lehetőségek: közvetlen párzás vagy a megfelelő sejtek rendelkezésre bocsátása – az előbbi opció természetesen jóval költséghatékonyabb, hiszen nem kell az embriót mesterségesen létrehozni (ez Lyta bérét negatívan befolyásolná). Az egyre inkább elképedő telepata szóhoz sem jut, G’Kar pedig felteszi utolsó kérdését még, miszerint Lyta eszméleténél szeretne-e lenni az aktus közben – a Narn jobban kedvelné, ha Lyta tudatánál maradna, de nem biztos benne, hogy a gyönyörküszöbe elég magas-e hozzá. Nem rossz csajozós duma.

 

Kosh nagykövet eközben be is dokkolt, megjelenik egy ormótlan, védőöltözetszerű ruhában (más légkörben tud csak életben maradni), ám alighogy bejut az állomásra, máris történik vele valami, mire ugyanis a fogadására kész parancsnok odaér (a lift megállt vele két emelet között, ez okozott 2 percnyi késést), már a földön fekszik. Gyorsan az izolaborba szállítják (ahol neki megfelelő atmoszférát teremtenek), itt Ben, a főorvos fel akarja nyitni a vorlon védőruháját. Takashima közben elejt egy-két szót arról, hogy a legenda szerint csak egy ember látott már vorlont, és az is kővé vált tőle. Ben érezhetően óvatosabban közelít ezután Kosh-hoz, de végül győz a bátorsága (illetve orvosi hivatástudata), és rést üt a szkafanderen. Legnagyobb meglepetésére vakító fénysugár szűrődik ki belőle, de mielőtt megtudnánk, mi lett vele, vége is a jelenetnek.

 

Sinclair parancsnokot a történtek hatására alaposan lecseszi valamilyen földi szenátor. A vorlonoknak tudniillik gyanús, hogy Kosh öt percet nem töltött az állomáson, máris a gyengélkedőn haldoklik, és „bár még senki nem beszél válaszcsapásról”, de azért jelzi, hogy nagy szarban van a Föld meg a parancsnok karrierje is. Ezután még jól leinkompetensezi a jelenlévő Garibaldi biztonsági főnököt, akit Sinclair a nyomozás lefolytatásával bízott meg, majd megszakítja a videókapcsolatot. Garibaldi elküldi aludni a 36 órája ébren levő Sinclair parancsnokot, aki, mint egy neveletlen kissrác, csakazértis fenn akar még maradni, de végül győz a fáradtság és betámolyog a kabinjába. Ahol még mindig nem pihenhet, hálószobájában ugyanis nemrég megérkezett barátnőjét találja, aki – vele ellentétben – friss és kipihent, így némiképp nehezményezi Sinclair zombihoz hasonlatos reakcióit (a jóéjtpuszi után már húzná is magára a takarót). Ebben viszont Ben akadályozza meg, aki felettébb nyugtalanító hírekkel hívja fel: Kosh-t megmérgezték, és 24 órán belül meghal, ha nem tudják meg, milyen méreg volt és hogy hogyan jutott be a szervezetébe. Se pihenés, se szórakozás, marad a 3*8 óra munka.

 

G’Kar Kosh balesetének hírére rohan Delenn-hez. Biztos benne, hogy a kentauriak (konkrétan Mollari) mérgezték meg, kiprovokálva ezzel egy Föld – Vorlon birodalom háborút, ami jól jönne nekik, hiszen régóta szövetséget akarnak kötni a Földdel, egy közös ellenség pedig segítene elérni ezt a célt. Miután G’Kar így szépen lejátszotta magában az egészet, a még meg nem történt dolgokra javasol válaszlépést: ő egy Narn-Mimbari szövetséget akar kieszközölni. E beszélgetés során megtudunk egy s más fontos dolgot is a nagyhatalmak egymáshoz fűződő viszonyáról, többek közt, hogy a Narnok sokáig a Kentaurik rabszolgái voltak (G’Kar természetesen tiltakozik a szóhasználat ellen), illetve, hogy a Mimbari a legrégebbi civilizáció közülük (jelenlegi tudásuk szerint), ezért évszázadokkal a többiek előtt járnak technológiai fejlettségben, míg a Narnok a legfiatalabbak, nekik határtalan „emberi” erőforrásuk van, és készek használni – Delenn megérti, mire lennének képesek együtt és épp ezért utasítja vissza a szövetségük ötletét. G’Kar a visszautasítástól feldühödve újabb érdekes információmorzsákat ejt el: a Mimbarik egy lépésre voltak a Föld totális megsemmisítésétől, amikor a győzelem kapujában MEGADTÁK MAGUKAT. Hoppá! A Narn nagykövet a döntést meghozó Szürkék Tanácsát is elkezdi ócsárolni emiatt, mire Delenn egy ügyes kis szerkezettel 6 földi gravitációnyi nyomással veszi őt körül, míg bocsánatot nem liheg.

 

Garibaldi megkezdi a nyomozást, azonban mindenkinek (még Londo Mollarinak is) van megerősített alibije a Kosh nagykövet dokkolását és megtalálását követő 5 percre – kivéve Sinclair parancsnoknak. Ugyanis sem a rossz felvonó naplófájljában, sem az egész biztonsági rendszerben nincs feljegyzés a 2 perces leállásáról.

 

Takashima és Ben ráveszi Lytát, hogy segítsen Kosh nagyköveten: csak ő képes telepatikus erejével kiszedni Kosh emlékei közül, ki és hogyan mérgezte meg. Lyta nagy nehezen beleegyezik, és benyúl Kosh védőruhája alá, majd amikor létrejön köztük a fizikai kontaktus, megtalálja a keresett emléket: Kosh kilép a dokkból, kezet nyújt valakinek, kézfogás közben pedig egy méregtapaszt nyom Kosh kezére – maga Sinclair kapitány. Innen folytatjuk legközelebb a pilot 2. részével.

Címkék: babylon5
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsek ernő áruló 2008.07.15. 12:32:41

Vegre Hogyvolt errol a sorozatrol is! :)

Magam reszerol egyebkent a kedvencem! A BSG elso evadan elaludtam, bar mar bennem van, hogy adni kene meg egy eselyt neki. Ez a sorozat azonban elejetol a vegeig mindig lekotott!

OpenWolf! 2008.07.15. 12:50:52

Én is nagyon örülök ennek a hogyvoltnak!:)
Mikor (még majdnem) aktuális volt, nem tudott lekötni, de idővel felfedeztem a diplomáciai, kommunikációs és egyéb finomságait, ami kérdésekre az ember a mindennapjaiban is válaszokat keres. Akárcsak a Star Treknél.
És a sorozat nagy erénye még, hogy benne van a '95-ös nemespenész.:)))
Kár hogy a végére ellaposodott, és a mozifilm meg egyenesen botrányosan vacak.

mizrolist 2008.07.15. 12:51:14

Minden idők egyik (ha nem a) legjobb sci-fije :) Éljen a hogyvolt!

Llew 2008.07.15. 12:56:26

jó lesz erről olvasni, mert annó csak darabokba néztem a TV-ben, és kicsit zavaros volt háttérinfók nélkül.

Greg36 2008.07.15. 13:03:35

Uhh, pont szombaton adták le a Babylon 5: Egy új korszak kezdetét, ami a földi-mimbari háború előzményével kezdődik és a Babylon 1 építésével ér véget.

Llew 2008.07.15. 13:20:29

két hete megy péntek reggelente mindig valami B:5 film. Most is lesz, meg utána pénteken is

Sitrep 2008.07.15. 13:23:39

Úristeeeen, B5 hogyvolt, hurrá!
Valóban az egyik legjobb, de mindenképp a legjobban kidolgozott történettel-háttérrel-mitológiával rendelkező sci-fi.
Annyiban is egyedi, hogy a kitalálója-irója-producere (J. Michael Straczynski, alias JMS) előre kidolgozta nagyvonalakban az 5 évad történetvonalait, igy itt valóban minden vezet valahova, csak ki kell várni.

Gratula solmyr, igy tovább.
Amúgy minbari, nem mimbari.

"No one here is exactly what he appears."

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2008.07.15. 13:26:00

Mira Furlan:
Én ahogy tudom, ő csak a 2. évadban jön elő - igaz ő lesz a majd Delenn nagykövet, de csak félig mimbariként, félig emberként.
A másik meg: aki hatására lett a B5, ő először a Star Trek-ben akart volna egy űrállomásról szóló sorozatot, de ezt anno elutasították (bár mégis megcsinálták a DS9-et, a B5-t meg alig pár évvel később kezdték el forgatni).

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2008.07.15. 14:01:49

" Llew 2008.07.15. 13:20:29"
Ne már!! Idáig csak egy B5 film volt magyarul (Az ismeretlen faj (Babylon 5: The Legend of the Rangers: To Live and Die in Starlight), most meg a többit is leszinkronizálták? Nem semmik!
Nade aki előre szeretné tudni, annak ajánlom, hogy a port.hu/ oldal keresőjébe írja be a Babylo5 szót, és kiadja rá a filmeket is + azt is, hogy mikor, és melyik adón vetítik. Kár, hogy a "A Call to Arms"-hoz nem készült szinkron, pedig a Crusade sorozatot leszinkronizálták (bár azért az volt egyik legrövidebb sci-fi sorozat, nem hiába, alig egy évadot élt meg, kár, hogy a készítői nem tudtak megegyezni, főleg azért, mert az egyik erotikusabbra akarta volna venni).
"Sitrep 2008.07.15. 13:23:39"
Hehe - pont az 5. évad, mikor az úgynevezett befejező részét már a 4. évadban elkészítették (nézd csak meg, hogy ki hiányzik majd az 5. évad többi részéből, aztán meg felbukkan az utolsó részben).

k.g. (törölt) 2008.07.15. 16:22:04

SPOILER

Labzo: Mira Furlan végig Delenn, de a 2. évadtól valóban alakot vált, az 1x22 címe nem véletlenül "A gubó", Delenn akkor alakul át.

Siterip: köszönöm az elismerést, ellenőriztem a kiigazításodat: a tv.com szerint a birodalmuk neve Mimbari Föderáció, viszont a 3x16 rész leírásában Minbar-nak írják az anyabolygójukat, a 3x11 magyar címe viszont "A mimbarik rituáléja", úgyh sztem a fajnév "mimbari", de az anyabolygójuk a Minbar.

GerzSonka: BSG 1. évadnak én is 4x futottam neki, de megérte, az 1x13 után nem tudtam abbahagyni :D

Macskman 2008.07.15. 16:49:12

Segítsetek!
Melyik adón kezdték újra adni?
Ez az egyik kedvencem, de vannak részek amik kimaradtak!

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2008.07.15. 18:56:42

solmyr 2008.07.15. 16:22:04:
és tényleg - végig Mira Furlan volt Delenn nagykövet (bár én mást hallottam, de mindegy). A gubós epizódra jól emlékszem, bár nem SPOILER, amiről írsz, mert nálunk már többször is leadta a TV, nemrég a Viasat 3-on ment. Hétköznap adta, de pofátlanul éjfélkor (ezt tudták is tartani), bár ismétlés volt kora hajnalban is (pár órával később, de azt nem mindig tartották be, volt mikor egy másik műsort raktak a helyére). Igaz ez már nem új, a Viasat 3-nál tényleg semmi sem lehetetlen, mert anno a Star Trek sorozatokkal is megették ezt (pl. éjjel ment az Enterprise sorozat, és annak is csak az első évadját adták le).

Sitrep 2008.07.15. 19:05:49

solmyr

Szerintem a tv.com-on az csak elirás, s arról hogy ha magyarul ezt irták az vagy a forditók gondja, vagy ők is elirták.

A félhivatalos site-on (www.midwinter.com/lurk/universe/setting-1.html) is Minbari van, de végig lehet böngészni a kreátor JMS összes hozzászólását is (www.jmsnews.com), sehol se ir Mimbarról vagy Mimbarikról, csak Minbarról. Ő már csak tudja.

k.g. (törölt) 2008.07.15. 20:57:54

Sitrep: OK, google-n is teszteltem, neked van igazad, következő résztől minbarinak fogom hívni őket, köszönet a kiigazításért.

Macskman: mostanában a tv6-on megy hétköznap délelőttönként, 3. évad vége felé tartanak a port.hu szerint

Sitrep 2008.07.15. 23:05:07

Köszi! ;)
Lehet nem nagy dolog, de nekem szúrta (volna) a szememet nagyon. Kb. mintha a Klingonokat Klimgonoknak hivnánk.

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2008.07.16. 08:25:25

Sitrep:
szerencsére a Klingonokat így hívják, de pl. a Star Trek-et Űrszekerekre fordították le hm... (aki tud egy picit angolul, az tudja, hogy mire gondolok). Nade a B5 címeket is rosszul fordítják le, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz majd a szinkronnal (remélem azokat nem fogják elcs*szni).
süti beállítások módosítása