Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 1x03 - Occam borotvája

2008. június 19. 20:12 - candyperfumegirl

A sorozat harmadik epizódja klasszikus kollégiumi idillel nyit: hetibeteg fiúka beadja a tanárának, hogy beteg, csak hogy szexelhessen a barátnőjével. Ez csak félig hazugság, mert valóban köhög, sőt kiütései is vannak, de a barátnőt egyik sem tudja leállítani, pillanatokon belül Richter skála szerinti 8-as erősségű rengések észlelhetők a szobában, a srác pedig kidől. Szó szerint. Ide House kell, aki meglepően kevés fanyalgás után el is vállalja az esetet, Jimmy megtanult nagyon szépen mosolyogni, amikor egy beteg aktáját tolja haverja orra alá. Mehet is a brainstorming, a fehér tábla már az elején tele van tünetekkel, ezért jöjjön most egy kis antibiotikumos kezelés, hátha le lehet majd törölni párat.

House most sem ússza meg a klinikai ügyeletet, és hogy az egész kevésbé legyen unalmas, tart egy remek rögtönzött monológot a várakozó betegeknek, amiben tökéletesen összefoglalja az ars poetica-ját. „Én Gregory House vagyok, elismert zseni, a klinikai szolgálatot utálom, mint a szart, de mit csináljak, ez a szadista itt tűsarkúban kényszerít rá. Ha már végképp nem bírlak titeket elviselni, bekapok párat ebből a vikodinból, amit a fájdalomra szedek, de lehet, hogy nincs is fájdalmam, csak már annyira be vagyok állva, hogy azt se tudom, hol vagyok. Ha ezek után is van köztetek olyan, aki meg akarja vizsgáltatni magát velem, az egyes vizsgálóban leszek.” –kb. ezek a sarkalatos pontjai a beszédnek. Úgy láttam, páran már a második mondatnál menekülőre fogták a dolgok, az ott maradottak csak bambán pislognak, Cuddy viszont rendkívül gyakorlatiasan beküldi az első beteget House-hoz, ez nem kívánságműsor.

Chase-t elkapja a folyosón a hetibeteg barátnője (ez a csaj tényleg nem bír magával), és beavatja az elég merész elméletébe, miszerint akár az is okozhatta a srác rosszullétét, ahogy megdugta, mert nem volt éppen kíméletes. Fantasztikus képtanulmányt lehetne készíteni arról, ahogy Chase szemei szépen fokozatosan tágulnak ebben a jelenetben. Az elmélet beindítja a fantáziáját, meg is osztja a kollegáival rögtön, miközben nem kicsit stíröli Cameron hátsóját. Cameron ráharap a témára, és kezdi is hosszan elemezgetni, amitől Chase-t csak még jobban izgatja a dolog, hoppá, ez még érdekes is lehet.

Hetibeteggel baj van, az antibigyó amit kap, csak rombol, most éppen leállt a veséje. A fehér táblán újabb tünet, ez kb. az ellenkezője annak, amit el akartak érni, nem lesz ez így jó. House elkezd rajzolgatni, és pillanatokon belül úgy néz ki a tábla, hogy nekem eszembe jut a gimnáziumi matekóra a halmazelméletről, és a csapat kb. úgy néz ki a fejéből, ahogy én tettem akkor. House ugyanis azt találta ki, hogy ha a tüneteket megfelelően csoportosítjuk, akkor egész jól lefednek két betegséget. Ez így megy? Foreman szerint nem, de House lehurrogja, mert aki képes olyan randa nyakkendőt felvenni, mint Foreman, az jobb, ha meg se szólal. De még bedobja a nagyon hangzatos Occam Borotvája elméletet, miszerint mindig a legegyszerűbb megoldás a jó, de ezt House mintha meg se hallotta volna. Különben meg kezdhetik a kezelést a két különböző betegségre, mert House azt mondta, és kész.

Foreman a kétségeit sikeresen átülteti két kollegájába is, suttogó propagandával meggyőzte őket, hogy ne vegyék készpénznek House két különböző betegség-elméletét, hanem kezdjenek el tesztelni minden másra, ami csak eszükbe jut. Nagyszerű ötlet, egész pontosan hány ismert betegség is létezik? Kezdhetik kapásból a kb. 5000 vírussal, de csak Foreman és Cameron, mert Chase inkább csak Cameront bámulja. Ezt Foreman szóvá is teszi, és elmélkednek egyet arról, hogy Cameron jócsaj, de Chase nem akar ráugrálni (ő soha, á dehogy), és ha így van, akkor Foreman szerint nem normális. Kezdődik. Foreman még talán nem is sejti, mennyire meg van ő áldva ezzel a kettővel.

Ez már a harmadik epizód, és House még mindig nem nyugodott bele abba, hogy élete hátralevő részében klinikai ügyeletre van kárhoztatva, pedig talán ideje lenne, mert Cuddy nem olyan családból származik, hogy az ilyesmitől el lehessen tántorítani. House mindenesetre megpróbálja. Most azt eszelte, ki, hogy ugrasztani fogja Főnöknénit minden szaros csöpögő orrhoz, mert neki konzultáció kell, hátha ez kiváltja majd azt a reakciót, hogy elveszi House-tól a klinikát úgy, ahogy van. Sok szerencsét, House. Most éppen egy fájós torokhoz kért konzultációt (nem szívbajos), de Cuddy angyali türelemmel fogadja a dolgot, ha hozzá is vágna House fejéhez minden kezébe akadó ágytálat, nagyszerűen leplezi. Sőt, a jelenet vége egy olyan szemezés, hogy a betegnek kell felhívnia magára a figyelmet, hogy még ő is itt van. Ez bölcs dolog volt, valószínűleg érezte, hogy ellenkező esetben a folytatás a vizsgálóasztal teherbírásának tesztelése lett volna bizonyos vízszintes testmozgással.

Ha már tesztelés és testmozgás, Chase még mindig Cameront vetkőzteti a szemeivel tesztelés helyett, Foreman meg ezt el is mondja Cameronnak, mégis mi ez, alsó tagozat? Jön House, mert ő tudta, hogy a csapata nem hisz majd neki, és lefuttat ezer értelmetlen tetszet, csak hogy ellentmondjanak neki, a kis amatőrök. Foreman azért csinált valami hasznosat is, kiderítette, hogy a veseleállást nem az antibiotikumok okozták, tehát az nagyon is tünet. House csak röhög, ő ezt már régóta tudta, ugyanis is ismer valakit, aki ránézett a betegre. Elképesztő, milyen fejlett szinten van a rákkutatás mostanában, ha egy vezető onkológusnak semmi más dolga nincs, mint a haverja betegeit látogatni, mindenesetre Jimmy jelentette House-nak, hogy a beteg jobban van, tehát a kezelés használt. Ilyen egy klasszikus elcseszett délelőtt, ment volna inkább moziba Foreman.

House a változatosság kedvéért a klinikán (a betegnek 10 kilométer futás után fáj a lába), és a változatosság kedvéért amíg nem jön a konzultáció, addig hozzá sem nyúl a sztetoszkóphoz. Foreman jön, ami egész logikus, mert ha valaki önként képes 10 kilométert lefutni, akkor szerintem is az agyát kell először megnézni, de nem, Foreman nem neurológusi minőségben ugrott be, hanem kételkedő alkalmazotti minőségben. Továbbra sem hisz a két betegség elméletnek, nagyon új még itt. House-hoz pedig érkezik a várt konzulens, a következő pillanatban Jimmy dugja be a fejét az ajtón, Cuddy felvette a kesztyűt, helló. House csöndben bazmegol, Jimmy semmit nem ért, az onkológiát meg akár be is zárhatják szerintem.

A diagnosztikai osztályon Chase a kávéjával szerencsétlenkedik, és irdatlan módon zavarban van, ugyanis egy szobában maradt Cameronnal, egy üvegfalú, nyitott ajtós helyiségben, szegény fiú. Cameron persze kiszúrja a zavart, és lesből támad, de úgy, hogy azt esküszöm, ki nem néztem volna belőle. Sarokba szorítja Chase-t, és előad neki egy olyan részletes, orvosi tényekkel megtámogatott beszédet a szex veszélyeiről és káros hatásairól –meg arról, hogy azért Istennek hála eszméletlen jó dolog is az- hogy amilyen változásokon Chase arckifejezései átmennek ebben a pár pillanatban, az feledhetetlen. A piros minden egyes árnyalata felfedezhető az arcán, a szemei még éppen kiugranának a helyükről, ha nem sétálna be a jelentbe ebben a szent pillanatban Foreman, Cameron meg csak vigyorog nagy gúnyosan. Ez volt Allison Cameron nagyjelenete az első évadban, érdemes megtapsolni.

Hetibeteggel újabb gáz van (mert miért ne lenne), az immunrendszere teljesen felmondta a szolgálatot, át kell szállítani egy steril szobába, majd csontvelő-mintát venni tőle, szegény. A csapat továbbra sem dúskál a remek ötletekben, pedig épp ideje lenne, mert most van az, hogy a beteg már egy sima megfázásba is belehalhat.

House Cuddynál balhézik, hogy nem jött a beteghez konzultálni, hanem, Jimmyt küldte maga helyett, és valljuk be, ez tényleg nem egészen ugyanaz. Cuddy viszont nem hagyja magát, ha Greg a feje tetejére áll, vagy ha sztriptíztáncot lejt az asztalán a Macho Macho Man-re, akkor sem engedi el a klinikai szolgálatot. Cuddy nagyon nyeregben érzi most magát, kimondottan élmény számára, ahogy House vergődik ebben a helyzetben, és ennek hangot is ad. Számára ez egy játék, House csinál valamit, amitől ő lesz szánalmas, majd ő tesz valamit, amitől House lesz szánalmas, jó játék, de a végén, úgyis Cuddy nyer, mert nem akármilyen előnnyel indul: House már eleve szánalmas. Touché. Ezek után Cuddy kiviharzik az irodából, és egyenesen belerohan Jimmybe, aki valami dögunalmas aktával akarja zaklatni, Főnöknéni kb. fél másodperc alatt elküldi a fenébe, majd House is kiront az irodából hasonló hangulatban. Jimmy simán összeadja, hogy egy meg egy az kettő, nem hiába járt ő egyetemre. Sőt, megindul a fantáziája nagyon, és már kezdené elemezni országos cimborájának, hogy azért viselkedik így Cuddyval, mert bejön neki, de House inkább kér egy doboz vikodint, mert ezt már nem bírja tovább.

A gyógyszeres pulttól majdnem rossz cuccal távozik, amiről eszébe jut, hogy mi van, ha a hetibeteggel is hasonló történt? Nem volt semmi baja, amíg valami elmegyenge gyógyszertárosnak hála olyan szert nem kapott, ami előidézte az összes tünetét, de mi lehetett az, és mire kapta? El is kezd ezen agyalni, miközben olyan gyönyörű beállításokban csodálhatjuk meg, amikért örökké hálás leszek az operatőrnek, és ajándékkosarakkal halmozom el, nézzétek csak:

Pár óra agyalás után megvan a megoldás, House az unatkozó csapatnak rendkívül hatásosan bedobja a varázsszót: köszvény! Nagyon impresszív, csak éppen semmi értelme. Első hallásra. A gyereknek ugyanis nincs köszvénye, viszont köszvény elleni gyógyszert kaphatott valami más helyett, mert az blokkolja a sejtosztódást, és így kiválthatja az összes tünetét. Szenzációs megoldás, már csak bizonyítani kell, hogy kapott köszvénygyógyszert, kitől és főleg miért, lehet, hogy ezen a ponton be kéne vonni az FBI-t is.

House a csak rá jellemző bűbájos stílusával pillanatok alatt kiszedi az aggódó hozzátartozókból, hogy melyikük volt az az épületes marha, aki gyógyszert csempészett be a kórházba a srácnak, ráadásul olyat, amivel majdnem kinyírta. Anyuci könnyekkel küszködve megtörik, ő bizony nem bírta nézni, ahogy a kicsi fia szenved, ezért behozta neki a köhögés elleni gyógyszereit. (amik ugye már tudjuk, hogy nem is azok) House elégedett, és itt valóban érvényesül Occam Borotvája: mindig a legegyszerűbb megoldás az igaz, a legegyszerűbb megoldás pedig az, hogy valaki eltoszott valamit. Így hát Chase civilruhát ölt, és irány a gyógyszertár, hogy jól lebuktassa a béna gyógyszerészt, aki rossz tablettát tett a köhögés elleni szer dobozába, de sajnos nem jön össze a dolog. Ez a gyógyszer mégis a jó gyógyszer, ami esetünkben nem jó, épp ellenkezőleg, porszem a gépezetben. House-nak mégsincs igaza? És még áll a világ? Na ne. (A jelenet nagy előnye viszont, hogy Chase marha jól néz ki bőrdzsekiben.)

House-ban egy világ omlott össze, olyan csodálatos volt ez az elmélet, hogy már csak ezért is stimmelnie kellett volna, Jimmy meg csak puffogtatja a közhelyeket („a szépség sokszor elvakít”), hogy House lehetőleg még szarabbul érezze magát. Inkább megy is a klinikára, ahol az egyik betege, valamilyen suttyó mp3 lejátszót dugott fel a seggébe, és köszönöm, én a magam részéről képtelen leszek ugyanúgy nézni a saját lejátszómra ezek után. House jobbnak látja Cuddynak lepasszolni az esetet, és a nővérekkel megüzeni neki azt is, hogy ellenőrizze az illegális letöltéseket is, van stílusa a pasinak. Érkezik Camoron, aki jelenti, hogy a hetibetegnek nemcsak hogy nem múlt el a köhögése, de újabb tünet lépett fel, már az ujja is fáj, ami a csapatnak nem nagy infó, de House-nak éppen ez volt a hiányzó láncszem, ami elvezeti az epifániához, ó igen.

House utánozhatatlan elegnaciával sterilizálás nélkül beront a sterilszobába, és kiszedi a hetibetegből, hogy kétszer már drogozott. Tehát a tüneteket (melyeknek soron következő lépése éppen a végtagfájdalom) kiváltó káros anyag biztos a béna kémiaszakosok által kotyvasztott Ecstasyba volt belekeverve, de ez csak a mentősztori, hogy igazolja az elméletét, ő ugyanis továbbra is a hamis gyógyszer-teóriáját vallja. Ez mindenesetre elég ahhoz, hogy a diagnózist elfogadják, megkezdődhessen a kezelés, srác meggyógyuljon, menyasszonyával már az esküvőt tervezgethessék, (ahova Chase javaslatára House-t is meghívják majd, vicces fiú), hejehuja, hepiend, miegymás. Sőt, még az is kiderül, hogy a teória valóban helyes volt, a srác nem köhögés elleni gyógyszert szedett egész idő alatt, ő simán be tudja azonosítani, hogy egy apró különbség volt a gyógyszerek között. Igen, az univerzum első számú és legfontosabb törvénye, hogy Dr. Gregory House-nak mindig, minden körülmények között igaza van, ismételten igazolást nyert.

Az egyetlen ember, akinek még nem szóltak, hogy a beteg köhögés elleni gyógyszere valóban köszvénygógyszer volt, az maga House, aki ebben a pillanatban is módszeresen túrja a kórházi gyógyszertárat. Jimmy szerint ez éppen ideális hétvégi program lesz neki, ezért hagyja, hadd csinálja, House úgysem nyugszik addig, amíg meg nem találja azt a köhögésgyógyszerre nagyon hasonlító bogyót, ami igazolja az elméletét. Pár óra, és jópár gyilkos pillantás a gyógyszerésztől, és meg is találja, elégedett mosoly terül el az arcán, miközben a One Is The Loneliest Number című remek szám szól. Tökéletes zárókép.

Címkék: house
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aradebil 2008.06.19. 21:01:12

ezt nem kellett volna candy...

Pancs 2008.06.19. 21:29:23

Na akkor most én leszek a team:D Szépen megkérdezem mire is gondolsz, ha magadtól nem fejted ki. Szóval?

candyperfumegirl 2008.06.19. 21:38:54

Pancs: volt valami a szövegben, ami nem tetszett, de töröltettem, ennyi. Nagyon kérek mindnekit, hogy itt zárjuk is le ezt a témát, a többség már nem fogja azt úgysem olvasni.

Charlie Drop 2008.06.19. 22:11:18

candyperfumegirl 2008.06.19. 21:38:54

akkor már az összes kommentet lehetne törölni, mert így már full értelmetlen az egész

Edward Nygma 2008.06.20. 07:16:32

Köszi a hogyvoltot, Candy, szuper volt, mint mindig!

Sonrisa 2008.06.20. 11:05:38

Épp a One is the loneilest number című szám szól a gépemen, miközben olvastam a hogyvolt, és be is ugrott, h vajon melyik részben lehetett és milyen kár, h a tracklista mellé nincs odaírva. De meg is kaptam a választ, mire a cikk végére értem. Köszönet:)
A HOuse-zárójelenetek különösen jók, szinte minden részben, és a felhasznált zenék is 99% telitalálatok. Többek között ez is erőssége a sorozatnak.

Grat és thx ismét a színvonalas hogyvoltért:) Mindig van pár olyan kép, amit mereven bámulok egy ideig, annyire jó beállítások. Hiába, Houséknál tudnak vmit:)

candyperfumegirl 2008.06.20. 11:08:18

Igen, a zene mindig tökéletesen eltalált, ezt nagyon szeretem én is. Ráadásul ebben a részben House már a differenciál diagnózis alatt idéz ebből a számból, úgyhogy meg is kellett szólalnia valamikor az epizódban. Soha jobbkor, mint amikor megszállottam túrja a gyógyszertárat. ;)
Az operatőri munka meg csak simán WOW.

Johnny336 2008.06.20. 16:39:59

Francba, lemaradtam arról, amit ki kellett törölni. Tök kíváncsi vagyok :)

Jó a hogyvolt. El kezdtél szimpatizálni Cameronnal? :) (legalább egy rész erejéig)

candyperfumegirl 2008.06.20. 16:48:47

El kell ismernem, hogy az a beszéd, amit Chase-nek előadott, az zseniális volt. ;)

Démétér 2008.06.20. 17:27:07

Nagyon jó hogyvolt, kifejezetten élveztem :) Cuddy is remek figura.

Greg36 2008.06.20. 18:07:15

Köszi a hogyvoltot :)
A rész, amiben a sorozattörténelem egyik legjobb monológja megy le:
youtube.com/watch?v=MCPkoqGyVpI
(Az első 1:12) a többiben lehet spoiler, úgyhogy nem továbbnézni! ;)

Akik pedig az epidozok zenéire vadásznak:
www.have-dog.com/house/

k.g. (törölt) 2008.06.21. 21:34:39

Jó epizód és candyhez méltóan színes és élvezetes hogyvolt.

Aradebil 2008.06.24. 21:23:35

szépen eltűntetted a nyomokat,grat
süti beállítások módosítása