Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Maffiózók 6x18 – Váratlan baleset (Kennedy and Heidi)

2008. május 07. 15:16 - WUTM

Egy szláv és egy spanyol származású angolul üvöltözik egymással, mert a spanyol nem engedi, hogy a szláv a raktár területére öntse a szemeteskocsija tartalmát, menjen a szláv, beszéljen a főnökével. A főnök persze Tony S., a raktár területe meg Philhez tartozik, nem csoda, hogy kissé ingerült kettejük találkozója, amin még részt vesz a totál ideges Chris és a kancsal genya a NY-iaktól. Phil meg van rökönyödve, mert Tony szemetében azbeszt van, erről ő nem is tudott, ezért több pénzt kér. Tony meg csak mondja, hogy ez már száz éve így megy, ki van zárva, hogy többet fizessen. Megegyezés nincs, Tony és Chris balra el.

A kocsiban Chris és Tony a problémát vitatják meg, Chris hajlandó lenne több pénzt adni Philnek, de Tony hajthatatlan. Közben Chris beteszi „A tégla” című film zenéjét, és felcsendül a Comfortably Numb feldolgozása. (Ezt énekelgette Tony a múltkori rész elején!) Időközben Tony is megenyhül, „minden nap egy ajándék” meg hasonlók, nem éri meg felidegesítenie magát Phil miatt. Chris mondjuk pont, hogy ideges lesz, mert rosszul szól a berendezés a kocsiban, nyomogatja össze-vissza a gombokat. Az énekes épp ott tart, hogy “I cannot put my finger on it now/the child is grown/the dream is gone”, Tony Chris arcát tanulmányozza, aki még mindig nyomkodja a gombokat, közben a kocsi kisodródik, szemben meg jön a címadó Kennedy és Heidi, Chris félrerántja a kormányt, az autó megborul, és jó sokat pörögve végül az árokban megáll.


Kennedy és Heidi úgy döntenek, hogy ők most inkább megállás nélkül továbbhajtanak.

Chris szájából egészségtelen mennyiségű vér bugyog fel, és elég rondán hörög, lehet, hogy már House doktor sem tudna segíteni rajta, de Tony tesz róla, hogy ne azzal teljen a rész, hogy Chris élet és halál között lebeg. Egy egészen döbbenetes jelenetben Tony szemrebbenés nélkül, kifejezéstelen arccal megfojtja Christ. Aki meghal. A sorozat 3. számú szereplője kérem szépen így távozik hárommal a vége előtt, két tinilány és Tony lapátkeze által. És még csak a tizedik percben sem vagyunk. Tony persze nem könyörületességből vetett véget Chris szenvedéseinek, hanem mert egy pillanat alatt felmérte, hogy itt a lehetőség, megszabadulhat a fenyegető veszélytől, amit a drogozó, állandóan berzenkedő embere jelentett számára. De akkor is, simán megöl egy családtagot, aki egykor az utódjelöltje volt? Na, próbáljunk magunkhoz térni.


Miután végzett Chris-szel, Tony mentőt hív. Neki csak a térde sérül meg a balesetben, meg az arcocskáját horzsolta fel. A kórházban úgy tesz, mint aki aggódik Chris életéért, és amikor megmondják neki, hogy Chris halott, felhívja Carmelát, aki nem kicsit kiborul. (Közben a sasszeműek kiszúrhatják, hogy a szundikáló Carm laptopja 10:53 AM-et mutat, pedig ugye az egész éjjel játszódik… És különben is, nem is internetezik, csak egy internetes oldalnak kinéző pdf-et nézeget.)


Másnap a fiúk jönnek meglátogatni az ágyban fekvő Tonyt, mindenki nagyon le van sújtva, de mit lehet tenni, Chris mindig túl gyorsan hajtott, és az öve sem volt becsatolva, még az is lehet, hogy kábítószer hatása alatt állt, majd a vérvétel eredménye kimutatja. Tony édes, azt mondja, hogy ha látta volna Chris-en, hogy be van lőve, ő maga fojtotta volna meg, mielőtt kocsiba ült volna vele. Aha.



Paulie kicsit búslakodik, hogy miért kellett neki annyit veszekednie Chris-szel, főleg a pénz miatt. A nők persze sírnak, Chris apósa dühöng, amiért az unokája félárva lett, és a kosárlabdacsapata is vesztésre áll, majd kiderül, hogy kokaint találtak Chris vérében, de az orvosok azt is mondták, hogy akár túl is élhette volna a balesetet. Ráadásul jön a hír, hogy Paulie anyja/nagynénje is meghalt.

Van hát mit megbeszélni Melfinél. Tony hihetetlenül őszinte, vigyorogva meséli, hogy végre megszabadult Chris-től, teljesen megkönnyebbült. Máskor is ölt már rokont és barátot, na de ez!


Na persze ez csak egy álom. Tony gyorsan meg is kérdezi Cartmelát, hogy beszélt-e alvás közben, de az semmit nem hallott. A reggeli kávézáshoz Tonynak egy Cleaver bögre akad a kezébe, amit dühösen a bokrok közé hajít. Carmela is bánja már, hogy olyan dolgokat vágott Chris fejéhez, hogy köze van Adriana eltűnéséhez, de Tonyt mindez nem igazán érdekli, láthattuk az álomjelenetben, hogy ő legszívesebben ujjongana. Carmela a sírásig hergeli magát, Tony azzal próbálja nyugtatni, hogy elmondja, a gyerekülést egy faág zúzta szét a kocsiban, ha Chris kislánya ott ült volna, biztos meghal. Carm erre kb. olyan arcot vág, mint aki azonnal hányni fog.

Melfi sem helyesli, hogy Tony ilyesmikkel traktálja gyászoló feleségét. A kérdésre, hogy ő hogyan viseli a tragédiát, Tony elmondja, hogy nem tud tiszta szívből sírni-zokogni. Persze nem az álomban látható nyers őszinteséggel fogalmaz, de eléggé hasonló a mondandója. Végezetül felhozza az Adriana-ügyet, és míg az előző részből emlékezhetünk Chris véleményére („Tony sosem volt elég hálás nekem, amiért mellé álltam, és elárultam Adrianát.”), addig most Tony szemszögéből láthatjuk a történetet: ő segítette ki Christ egy óriási bajból, de cserébe nem kapott lóf*szt sem. Így hát nem tud együtt érezni a gyászolókkal, de ezt persze nem mutathatja ki, ezért képmutatónak érzi magát, és mérges mindenkire, aki őszintén siratja Christ.


A gyászszertartásra eljön Hathaway is, Carmela féltékenykedik is rá egy sort. És Daniel Baldwin is eljött! Chris örülne, ha látná, egy igazi híresség. Carmela odamegy a koporsóhoz, Chris szörnyen néz ki, mint Joker. Tony nem megy oda, inkább megjegyzéseket tesz Chris anyjára, amiért az fennhangon zokog, majd nyíltan megbámulja Chris özvegyét, aki Jackie Kennedy-nek öltözött. Később a Cleaver rendezőjét szórakoztatja a „gyerekülést szétzúzta egy fa” történettel, de Carm szól neki, hogy a másik szertartáson is illene megjelenniük, így hát elmennek Paulie anyjának virrasztására is. Paulie teljesen ki van akadva, amiért az ő anyjához alig jöttek el páran, Chris-én pedig ott tolong mindenki. Tony egyre nehezebben viseli az egész hacacárét.


AJ a pszichiáterével beszéli meg az esetet, de igazán őt se rázta meg Chris halála. Örömmel meséli, hogy újra elkezdte az iskolát, irodalmat és történelmet hallgat, az izraeli-palesztin konfliktusról. A következő jelenetben láthatjuk is, amint az iskola területén lóg, épp arra jár, vagyis inkább biceg Victor, akinek a múltkor lesavazták a lábujját, kiderül, hogy azt bizony le kellett vágni.

A nők Tonyéknál gyűlnek össze egy kis siránkozásra. Kelli elkezdi szoptatni a csecsemőt, amit Tony az emeletről tökéletes szögben lát. Ekkor elszakad nála a cérna, és úgy dönt, Vegasba megy azonnal. Megveszekedett Maffiózók-rajongók, akik mindenbe mindent belelátnak, úgy gondolják, hogy az alábbi képen, amin az látható, ahogy Tony a vegasi hotelhez hajt, a visszapillantó tükör pont úgy van beállítva, mintha egy pisztoly lenne, és ez nem véletlen, mert David Chase egy isten, és mindent előre megmutat, csak érteni kell a jeleket.


Mit is csinálhatna Tony Vegasban? Hát persze, hogy kaszinókban tölti az idejét, és veszít, szokás szerint. Aztán egyedül megebédel, sütteti a hasát (miközben egy jelenet erejéig azt láthatjuk, hogy AJ borzasztó okos fejet próbál vágni irodalomórán), aztán meglátogatja Chris vegasi nőjét, és közli vele a rossz hírt, de ez alkalommal még nem dugja meg. Persze az üzlet itt is megtalálja, az azbeszt ügy még mindig nem oldódott meg.

AJ a kampuszban lóg a barátaival, amikor az egyik Jason megérkezik, és miközben száll ki a kocsijából, felöklel egy színesbőrű cserediákot. Ebből persze kiabálás lesz, jön a kötelező leniggerezés és a leterroristázás, majd a verekedés (hárman egy ellen), AJ döbbenten néz, és nem vesz részt a dolgokban.


Na, most már dugnak, Tony és a vegasi nő, aztán meg füves cigit szívnak. A csaj elmondja, hogy Tony emlékezteti Chrisre, ő is olyan szomorú, mint Chris volt. Tony cáfolja, hogy jelen pillanatban szomorú lenne. Sőt, a peyote-t is kipróbálná, ha már itt van, mert eddig sose tette, mindig nyomta a vállát a felelősség, de most lazítani akar. Mondjuk ebbe a nagy lazításba Phil enyhén belerondít, amikor telefonon berzenkedik egy kicsit a szemétügy miatt, majd kifejezi együttérzését, miközben a kancsal genya röhög mellette.


AJ a pszichiáternél már nem annyira kiegyensúlyozott, mint a múltkori beszélgetés alkalmával, megint depressziós, minden el van cseszve, és különben is, miért nem jönnek ki egymással az emberek? (Why can't we all just get along? – híres mondat Rodney Kingtől, akit 91-ben jól megvertek a fehér rendőrök, ami után lázongás tört ki LA-ben, AJ tényleg tanul történelmet!)

Tony és a vegasi csaj peyote-t nyomnak, („A pszichedelikus szerek felszínre hozhatják a lappangó pszichés és mentális zavarokat.”) Tony hány egyet („A kezdeti fázisban kellemetlen fizikai hatások tapasztalhatók: légzési nehézségek, izommerevség, émelygés, hányinger.”), aztán minden fényt kibocsátó tárgyat megbámul. (A peyote „fogyasztása igen intenzív és sokrétű pszichedelikus élményt nyújthat.”) Ilyen állapotban elvonszolják magukat egy kaszinóba, ahol hihetetlen dolog történik: Tony csak nyer és nyer és nyer, egyre többet. Pár perc hitetlenkedés után leesik neki, hogy Chris halálával véget ért a rossz sorozata, ennek úgy örül, hogy a földön fetreng.


Miközben Tony megvilágosodik, az azbesztet egy tavacskába öntik, de ez legyen már Al Gore baja.

A sivatagban Tony és a nő a napfelkeltét nézik, Tony ujjongva üvölti bele a világba, ért mindent! („Legjellemzőbb mentális élmények: nyugalom, az élettel való egység érzése, felfokozott figyelem, gyorsan változó gondolati folyamatok, csukott szemmel látható képek, nyitott szemmel látható képi változások.”)


Még három rész.

Címkék: maffiózók
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WUTM 2008.05.07. 15:29:23

És még pár érdekesség/megjegyzés:

Ez a rész Emmy-t kapott a rendezésért, az írást pedig Emmy-re jelölték

Chris a legelso jelenetében baseball sapkát visel, és Tony-t fuvarozza valahova. A legutolsó jelenetérol ugyanez mondható el. Michael Imperioli (a Christ alakító színész) egy interjúban elmondta, hogy nem tudja, ez szándékos-e, vagy sem, de szerintem igen.

A peyotés idézeteket a w3.eastron.hu/drugs/kaktusz.html oldalról kölcsönöztem.

A rész munkacíme: Sonia (A vegasi no neve. Mennyivel jobb döntés a Kennedy és Heidi, sajnos a magyar címadó erre nagy ívben tett.)

A fordításhoz:

Legdurvábbnak azt tartom, hogy a lányok neve (Kennedy és Heidi) teljesen kimaradt a részbol, igaz, a címbol is kiírták oket, pedig eléggé fontosak...

Plusz egy „Madonna”-t kaptunk, de emiatt nem hozöngök :-)

His chest filled up
Szétnyílt a mellkasa…

Can you make me a cappuccino? That fucking machine from Paulie, you need a pilot's license.
Mióta kell engedély ahhoz, hogy cappuccinót csináljunk Paulie gépével?

He could never let himself take her life.
Nem szabadott volna úgy bánnia vele.

33 black odd
23 piros páratlan

Press it all (vagyis tedd fel mindet, a kaszinóban)
Mi az?

És nem tudom biztosra, de mintha AJ és a doki eloször magázódnának, aztán meg tegezodnek… Valaki meg tudná ezt nézni?

Volt még pár apróság, de talán ezek voltak a legnagyobb félrefordítások.

Tony Accardo 2008.05.07. 15:45:48

Nagy rész volt, nem véletlen kapott érte Alan Taylor Emmy-t tavaly.

A spanyol vakert teljesen kihagyták, pontosabban ez az akcentusos duma lett belőle. Pedig pl. a kajáló gyerekkel végig spanyolul beszél a faszi.

Benny: "A gyűjteményemet rendezgettem, amikor felhívott Maffei." Ezen jót röhögtem, vajon lepke vagy lemezgyűjteménye van? Természetesen a pénzeket gyűjtötte be, amikor hívták ("I was making my collections...").

"Egy japán csóka összebarmolta a szobáját a Cirque du Soleil-ben." Hát ott nehezen, mert az a világ egyik leghíresebb cirkusza, amely rendszeresen fellép Vegasban is. A suit-ot (öltöny) és a suite-ot (lakosztály) keverték össze itt. Az első szerepel eredetileg.

Stefano nem káromkodik ("Basszameg!"), amikor befejezik Tony-val a telefonbeszélgetést. Nem mond semmit.

Az amerikai kaszinókban nem azt mondják, hogy "Vien ne va plus", hanem hogy "No more bets" (ahogy eredetileg is mondják). Nemtom a szinkronban miért a francia verziót választották, pedig csak simán annyi kellett volna, hogy "Nincs több tét".

Walden hogy kinőtte magát, az előző részben tűnt csak fel először, most meg már ott van a főnök betegágyánál. Persze, aki az Elit alakulatban volt, annak simán összejöhet ilyesmi... :-)

"Carillo tanácsos 3 percet volt itt, lemértem!" :D

Brad-Cleaver 2008.05.07. 15:50:33

Háát..kemény egy rész!
Tony egy aljas dög, legalabbis sokaknak igy jöhet le..ne legyunk alszentek..joforman az összes szereplő teli van negativ tulajdonsagokkal, en sem szivlelhettem tulzottan Chris-t ennek ellenére karaktere volt a sorozatnak..
Amikor T. felhivja Carm-ot a kórházból, valami olyasmit is mond, hogy azt a térdét ütötte be, ami a középiskolában is megsérült már (legalábbis én igy értettem az angolban), ezt jótékonyan kihagyták..
Nem sokkal ezután a jelenet után volt egy, amiben a végén Carm még mondott valamit..magyar szinkronban semmi sem hallatszott, csak azt lathattuk, ahogy Carmela tátog, mint egy partra vetett sügér..
A magyar hangról még annyit: Kelli annyira jelentéktelen volt, a sikoltása mikor megkapta a hirt, hogy férjeura elhalálozott, akár egy gagyi rajzfilmből hallatszott volna ki..ez nem volt profi.
Amúgy tényleg jó volt a rész.
Nekem tetszenek a 'Madonna'-k!!!:D:D:D

Tony Accardo 2008.05.07. 16:01:11

WUTM! Magázódtak az előző részben.

Nagyon nagy volt, hogy a legelső részben, amikor Chris viszi "melózni" Tony-t (első jelenete a sorozatban), akkor baseball sapka van rajta és most (utolsó jelenete) szintén sapkát visel. Lehet itt is belelátni a dolgokba... ;-)

Chris végzete (új kocsija, egy Cadillac Escalade EXT) az előző részben tűnik fel először a háttérben, amikor a mérges Chis a szétbarmolt kertből telefonál Tony-nal. Amúgy ha fekete Escalade, akkor borulás. Tony is egy ilyet pörget meg, amikor Adrianával borulnak az 5. évadban, csak nem EXT-t hanem ESV-t. Ezután vette a most is használt fehéret.

Lechiffre 2008.05.07. 16:08:28

Tony jelleme engem a Das Bootra és Micheal Corleonéra emlékeztet (nagyon okos vagyok ugye:-) lényeg, h a DB-ban is végig szimpik meg szurkorkolsz nekik, de a végén ott a történelmi igazságszolgáltatás, hiszen nácik, MC történetét mindenki ismeri. Szóval számomra ezek a részek arra mennek, hogy még sorozatban sem lehet szó nélkül szimpatikusnak hagyni egy maffiavezért.

Tony Accardo 2008.05.07. 18:58:56

WUTM! Egy javítás: "Pilóta engedély kell ahhoz, hogy cappuccinót csináljon az ember Paulie gépével." (így hangzott el tegnap, tehát ez jó volt).

A rulettes "23-as, piros, páratlan" az tényleg nagyon gáz volt!

cukr 2008.05.07. 20:06:09

Tony persze nem könyörületességből vetett véget Chris szenvedéseinek, hanem mert egy pillanat alatt felmérte, hogy itt a lehetőség, megszabadulhat a fenyegető veszélytől, amit a drogozó, állandóan berzenkedő embere jelentett számára. De akkor is, simán megöl egy családtagot, aki egykor az utódjelöltje volt?
hát már ne haragudj,de ennyire hogy lehet félreérteni vmit?te kínaiul nézted v mi? lehet h a magyar szinkronnnal ez nm jött át ,nm tom én nm most néztem hanm már régebben,de az a sípoló hang ami chris légzését kísérte,azt jelenti,h kilyukadt a tüdeje,vagyis meg fog halni.igenis nehéz volt neki lelkileg h meg kellett ölnie őt,de mégis mit vártál h majd zokogni kezd?gandolfini a szemével fejez ki!azonkívül már jó ideje szó volt róla , h tony túl érzelgős ahhoz h eltegye christ láb alól,pedig stratégiailag igencsak szükség lett volna rá,hiszenchris 1 időben az ellenséggel haverkodott ,a filmje kapcsán pl,amiben,ha még emlékszel,tony burkoltan meg is lesz fenyegetve,mint arra carmela elég durván figyelmezteti is tonyt...most idézhetném de sajna nm vagyok ilyen szuper memóriájú:(pedig imádtam azt a jelenetet.szóval ez 1 sült baromság volt ez a bekezdés,ne har ,de 1 ilyen fontos mozzanatban ilyen elbaszást 1szerűen nm bírtam szó nélkül hagyni

takácslajos 2008.05.07. 20:57:47

Kedves cukr!

Micsoda munka lehet arra figyelni, hogy minden egyes nemből kihagyd az e betűt! :)
Ettől eltekintve: azt gondolod, hogy azért ölte meg, hogy ne szenvedjen? Ez micsoda hülyeség. Nem volt neki egyszerű, azért is nem ölte meg eddig, de itt volt az alkalom és az üzlet mindennél előbbre való...

masada 2008.05.07. 22:49:40

Alig vártam már h Chris elpatkoljon...egy drogos és gyenge jellem volt csak nyüg mindenki nyakán aki bármikor feldobta volna a családját...

...nem értem mit fikázzátok a new york-iakat, sokkal keményebbek mint az a kurva soprano család...kivéve paulie az egyetlen igazi wise man...

a sorozat legjobbja Phil és Butchy...emlékezzünk csak micsoda jelenet volt amikor a bárpultnál Phil megfogadja a bosszút...

Tony Accardo 2008.05.07. 23:12:18

Tőlem nemtom mikor olvastál New York fikázást, Johnny Sack az egyik kedvenc karakterem volt, Frank Vincent meg ilyen szerepekre született, lásd. Casino, Nagymenők, Dühöngő bika. Erről ennyit.

Paulie tényleg egy old school wise guy, de azért néha megingott a kurva nagy odaadása, pl. amikor besértődőtt, hogy nem látogatták a sitten és elkezdett a NY-iak felé tendálni...

Sopranóéknál nálam nem tartozik a "kemények" közé Benny, Kis Paulie, Vito meg szégyent hozott az egész bandára. Patsy ilyen könyvelő forma, legdurvább megmozdulása egy medencébe hugyozás volt... Kár, hogy Perry-t kivették a buliból, ő gengszteresebb karakter volt. Én többet szerepeltettem volna, legalább a háttérben ott lehetne néha...

WUTM 2008.05.07. 23:51:26

cukr: én így értelmezem, te meg máshogy, amivel én nem értek egyet, de ez OK. különben elhangzik, hogy az orvosok szerint Chris túl is élhette volna. ha Tony mondjuk mentőt hív azonnal, és nem fogja be az orrát és a száját. ("They said he might
have made it")

Carnivora (törölt) 2008.05.08. 00:04:21

Na ez a rész már tényleg a rendezők elborulása volt egyre lagymatagabbak az új részek ... Chrisotpher kiírása a sorozatból ...

Lassan Tony megöl mindenkit a családban, és abból állnak majd a részek, hogy cicababával kúrogat egy dagadt f*sz. -

WUTM 2008.05.08. 00:10:18

masada: lehet, hogy a NY-iak keményebbek, de valahogy nagyon ellenszenvesek. (vajon miért?) :-))

Ferragamo 2008.05.08. 08:26:43

Azért amikor a "könyvelő forma" Patsy megfenyegette Gloriát az nem semmi jelenet volt!
"my face will be the last one you'll see. Not Tony's."
S03xE12 Amour Fou

Gabba 2008.05.08. 09:50:37

Én már a múlt heti rész kommentjében reményemet fejeztem ki, hogy Chris elpatkol, de azt nem gondoltam volna, hogy így oldják meg... Brutál volt.

Azt honnan tudni, hogy a két csaj neve volt a Kennedy és Heidi? Mi utal erre az eredetiben? A magyar címadástól persze megint behánytam, nem hiszem el, hogy nem lehet csak simán lefordítani oszt kész. Mert így persze kissé spoileres lett, még jó hogy nem azt adták neki, hogy Chris halála :-(

Gondolom, az is szinkronos elcseszés volt, amikor valami olyasmi hangzott el a magyar verzióban, hogy nem akart havat szívni? (asszem Paulie mondta Chrisről) Itt nyilván a kokóról volt szó.

Carnivora: nyilván nem a rendezők szálltak el, hanem lassan vége a sorozatnak, és kezdik lezárni a szereplők sorsát.

WUTM 2008.05.08. 11:09:39

Gabba: "Azt honnan tudni, hogy a két csaj neve volt a Kennedy és Heidi? Mi utal erre az eredetiben?"

a baleset után ez a párbeszéd hangzik el a lányok között:
"Maybe you should go back, Heidi."
"Kennedy, I'm on my learner's permit after dark."

Tony Accardo 2008.05.08. 11:10:05

Gabba! A borulás utáni párbeszédükből kellett volna, hogy kiderüljön a nevük, ugyanis eredetiben ez hangzik el: "Maybe you should go back, Heidi!" "Kennedy, I'm on my learner's permit after dark."

Paulie pedig a "little taste of snow" kifejezést használja, ez stimmel, mert a kokaint szlengesen hónak hívják.

Ferragamo! Az jó jelenet volt, de még soha nem láttuk őt "éles" akcióban. Ő az egyetlen Tony közvetlen környezetéből, aki még nem gyilkolt. Ő amolyan szürke eminenciás, katonaként szolgálja a családot, amióta ismerjük, bár ebből volt némi konfrontáció, amikor Paulie kaptárba került négy hónapra és nem ő, hanem Chris lett arra az időre acting capo Paulie helyett...

Gabba 2008.05.08. 11:26:29

Köszi, de a csajok neve el is hangzott? Mert ha igen, akkor lehet, hogy pont pislogtam ;-)

A snow-ról tudom, hogy kokó, de a magyar szlengben nem használják, azért nem volt szerencés sztem hónak fordítani.

WUTM 2008.05.08. 12:51:49

nem, a magyar változatban egyáltalán nem hangzik el a nevük!

Gabba 2008.05.08. 13:40:07

Naugye. Kösz, megnyugodtam, hogy mégse én vagyok a hüjje :-)

Tony Accardo 2008.05.08. 14:08:53

Dehogynem használják. "Fehér hó". Nézz utána valamelyik drogos szlengszótárban vagy csekkold az utcán.

Gabba 2008.05.08. 15:15:07

Tony, ebbe ne menjünk bele, de az átlag néző valszeg akkor sem ismeri a fehér hó többletjelentését, ha az benne van a szlengszótárban.
Arról nem beszélve, hogy az epizódban csak simán hó szerepelt, ami úgy ráadásul értelemzavaró is. Szerintem.

Tony Accardo 2008.05.08. 15:33:46

Régebben valaki beírta, hogy a Maffiózókban rengeteg 'malapropism' hangzott el (hasonló hangzású szavakat rosszul használnak). Asszem a "Revenge is like serving cold cuts" (Tony), a "The sacred and the propane" (Kis Carmine) és a "Law & Order: The SUV" (Chris) került említésre példaként.

A keddiben is volt két ilyen: "Yeah, well, that's the flying ointment." (Chris) Itt Chris azt akarta mondani, hogy ez az üröm az örömben, vagyis "Fly in the ointment". A flying ointment az valami balzsam, amit régen a boszorkányok használtak, állítólag ettől tudtak repülni, de ezekhez a dolgokhoz rohadtul nem értek...

A másik: "And I was fucking prostate with grief." (Tony). Itt azt akarta mondani, hogy majdnem belepusztult a fájdalomba (Tony B halála miatt). De a prostate az prosztata. Helyesen "prostrate with grief" lett volna. Nagyon nagyok ezek a dolgok is, mindenlépp érdemes eredetiben is megnézni a részeket, mert sok hasonló hangzott el az évek során. Aki anno felhozta ezt a dolgot, azóta asszem nem írt be, de osztom az akkori véleményét, hogy ezzel is Tonyék félműveltségét érzékeltetik; tudnak egy csomó mindent (szólások, történelmi dolgok), csak rosszul mondják.

Amikor AJ és haverjai betámadják a fekát, nekem a Bronxi mese ugrott be. Mondjuk elég cigány dolog négy az egyben rámenni, bár AJ csak ellökte...

Sitrep 2008.05.08. 18:51:29

Hello!
Nem tudom rám gondoltál-e, én irtam korábban ezekről, imádtam PAulie/Chris/Tony s főleg Lil Carmine mellészólásait :)
találtam egy rövidebb listát, ha valaki talál egy teljeset valahol az megoszthatná. Nem vagyok biztos benne, lehet hogy vannak spoilerek az utolsó részekre, úgyhogy csak óvatosan.
bob-weblog.blogspot.com/2007/04/favorite-malapropisms-from-sopranos.html

InteriorLulu 2008.05.08. 21:40:52

Tony Accardo
Igen, ez tényleg így van, Tonyék félműveltségét érzékeltetik ezekkel a mellészólásokkal.
Én ugyan csak a szinkronos verziót nézem, de így, szinkronizálva is feltűnt ez párszor az évek alatt - noha konkrétan már egyre sem emlékszem -, vagyis azért a szinkronstudió is igyekszik...

Ja, és maximális respect úgy általában a felkészültségednek! :-)

Tony Accardo 2008.05.08. 23:18:11

Sitrep! Jaja, Te voltál, csak nem akartam tippelni a névre, visszaolvasni meg nem volt időm. Ennél jobb gyűjteményt még én se találtam. Azért a Paulie-féle, koreaiakkal kapcsolatos "Remember Pearl Harbor" még befért volna... Ja és Tony "Our mofo"-ja is (Amour Fou helyett).

InteriorLulu! Egyre biztos emlékszel: "Quasimodo az egészet megjósolta!" (Bacala) Amúgy kösz az elismerést. Jópárszor láttam már az összes részt, így mindig van mire emlékezni. Gondolom a többiek is így vannak ezzel. A maffia téma meg már jóval régebb óta foglalkoztat, mint ahogy Sopranóék feltűntek a tévében.

Komoly lett volna, ha ez a kommentelősdi már a kezdetektől ment volna... De ami késik nem múlik, csak ismétel majd a retek, WUTM pedig remélem akcióba lép majd!

WUTM 2008.05.09. 20:06:55

hej, most olvastam a comment:com-on, hogy "David Chase, a Maffiózók készítője aláírt a Paramounthoz, hogy náluk készíthesse el élete első mozifilmjét. Hátha a Maffiózók mozifilm lesz az."

mondjuk az angol nyelvű hírben már nem ennyire bizakodó a hangvétel, konkrétan kijelentik, hogy a filmnek köze nem lesz a Maffiózókhoz :-(((
themovingpicture.net/david-chase-set-to-direct-his-first-feature

Tony Accardo 2008.05.09. 20:52:27

Amikor ilyen híreket olvasok, mindig elkezdek reménykedni (a gáz az, hogy már évekkel ezelőtt is röpködtek a tuti tippek, hogy most aztán jön a mozifilm és semmi se lett belőle). Talán ez a márciusi hír végre igaznak bizonyul majd:

www.slashfilm.com/2008/03/06/the-sopranos-the-movie-in-the-works/

Az alábbi videót csak erős idegzetűeknek ajánlom. A Satriale's bontása látható rajta. Apartmanokat alakítanak ki a helyén, a ház neve meglepően "The Soprano" lesz...

www.livevideo.com/video/embedLink/133EBD3D524F4FEE9A42B4693731D5ED/391550/demolition-of-satriale-s.aspx

KékFény6 2008.05.10. 01:30:03

Érdekes, hogy a balesettel indított a rész. Én biztos az előző rész végére tettem volna, és amikor pörög az autó lefelé a lejtőn, akkor zártam volna az epizódot. Örültek volna a nézők a jó kis cliffhangernek... :)

WUTM 2008.05.10. 13:33:42

hát igen, ezért nem mi írjuk a Maffiózókat :-))) nagyon eredeti ötletnek tartom, amit David Chase kitalált Chris halálára, ilyet nem nagyon látni, hogy a nyolcadik percben meghalasztja az egyik legfontosabb szereplőt... azért is szeretem ezt a sorozatot, mert nem nagyon építkezik klisékből. :-)

dr László 2008.05.11. 21:00:18

Tesztelo: a Maffiózók nem olyan "sorozat".. :)

Gyűjtő 2008.05.21. 14:47:11

"A tégla” című film zenéjét"

Nem inkább "A fal"?

Tony Accardo 2008.05.21. 14:54:39

A The Departed-ben (A tégla) is elhangzott a Comfortably Numb.
süti beállítások módosítása