Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Maffiózók 6x17 – Légy férfi (Walk Like a Man)

2008. április 30. 10:17 - WUTM

Gyűlnek a felhők a Család felett, nem kell ide New York-i banda, barátaink önmaguk okozzák a feszültséget. Ráadásul a Soprano család sem a legjobb formáját hozza.

Tony nehezen, de felébred, és miközben lefelé vonszolja habtestét a lépcsőn, a Comfortably Numb-ot énekli. (Ezt tessék jövő hétre megjegyezni.) AJ kifejezéstelen arccal Tom és Jerry-t néz, Carm reggelit készít. AJ nem kér enni, és az anyja fejéhez vágja, hogy nem mindenre megoldás egy finom kaja. Tony nem érti, mi baja a kölyöknek, és miért rajtuk tölti ki a dühét, hiszen ők nem tehetnek arról, hogy Blanca elhagyta.


Egy üzletnél sorban állnak a rendőrök, még szép, 600 dolláros elektromos fűrészeket 200-ért megkapnak. A tulaj Chris apósa, Chris épp jön is beszedni a pénzt, az áru a kubaiakkal kötött megállapodásából van, amit Paulie és Tony Miamiban szervezett le. Aztán Chris, miután levette a részét, odaadja Paulie-nak a pénzt. Ez már a Bingben van, és Paulie beszól Chrisnek, amiért vízzel akar koccintani a sikeres üzletre. Ezek után nem csoda, ha Chris nem akar elmenni vele kajálni.

Tony a Satriale’s egyik asztalánál megpillantja kedvenc FBI ügynökeit. Gondol egyet, és elkezd náluk puhatolózni, hogy ha ő tudna infót adni lehetséges terroristákról, akkor kapna-e érte piros pontokat. Kapna hát, felírnák az aktájába, és amikor a bíró majd azon töpreng, hogy szervezett bűnözés és gyilkosság és mitomén miegymás miatt kétszeres vagy háromszoros életfogytiglant szabjon ki, akkor majd beszámít ez a kis infó. Tony erre beköpi az arabokat, akik eddig a Bingben bámulták a meztelen csajokat és ittak, mostanság meg szakállasan rohangálnak mindenféle furcsa gyűlésekre, a Bingbe meg nem járnak. Név és telefonszám Chris-nél, Tony pillanatok alatt ki is deríti, az FBI-osok dörzsölik a tenyerüket.


AJ Blancát látogatja meg az építkezésen, féltékenykedik egy jóképű munkásra, aki rámosolygott a lányra, aztán sírva fakad, amikor Blanca nem akarja többet találkozni vele, még egy kávéra sem. Kiderül, hogy az előző kávézásukkor AJ a Starbucks-ban fakadt sírva, készen van a gyerek teljesen.


Tony éppen egy gyors menet részleteit beszéli meg az egyik táncoslánnyal, amikor Carm telefonál neki, hogy azonnal jöjjön haza, mert AJ furán viselkedik. Tony így hát a múlt hét után ismét kénytelen egy szerencsétlen tinédzser lelki bajaival foglalkozni. Isteni a pasi, a szokásos blabla után (most még fáj, de majd túljutsz rajta) előadja, hogy AJ különleges, mert jóképű (he?), okos (mivan?), keményen dolgozik (???) és hát a legfőbb érv: mert fehér. Ebből az egyik igaz, a többi baromság. Tony már épp azt ecseteli, hogy egy gyors szopatás milyen remekül gyógyítja a lelki sebeket, amikor Carm jelenik meg és félbeszakítja a témát, de AJ ettől azonnal begubózik, és elhajtja mindkettőt. A szülők tanácstalanul álldogálnak a szoba előtt.


Kelli és Chris családi kerti partit tartanak. Miközben Chris süti a húst, Tony odamegy hozzá, és elkezdi zrikálni, hogy miért nem jár már be a Bingbe, sose látni őt. Chris azzal védekezik, hogy Tony igazán megérthetné, hiszen ő is jár terápiára. Tony nem érti meg, ő sem ehet padlizsánt, és kibírja. Ja, mert az ugyanaz, a padlizsán meg az alkohol. Szegény Chris aztán azzal próbálkozik, hogy az alkoholizmus betegség, amit a szüleitől örökölt. Az apját jól lehordja, ami nem biztos, hogy okos dolog, hiszen Tony imádta Chris apját, és valószínűleg nem akarja azt hallani, hogy a példaképe egy rohadt kábszeres volt.

Little Paulie és egy tag rámolja ki Chris apósának az üzletét éjjel, és amikor az kérdőre vonja őket egy fegyverrel a kezében, Little Paulie kidumálja magukat, hogy Chris mindenről tud, Paulie csak elfelejtett telefonálni, de meg van beszélve, hogy elvisznek pár cuccot. AJ a pizzázóban sírva fakad, amikor meglát egy turbékoló párt, és hazamegy, az angolul alig beszélő beosztottjának legnagyobb rémületére. Patsy szép kis summát csúsztat Tonynak, és elmondja, hogy a fia, Jason, és Carlo fia, aki szintén Jason, az egyetemen rengeteg pénzt szednek be a többiektől, akik nagy tételekben fogadnak sporteseményekre. Már megérte a gyerekeket beíratni az iskolába. A gyerekek különben épp a szemüket meresztik a táncoslányokra a Bing külső termében. Tony meg mit tud felmutatni? Egy vinnyogó szerencsétlenséget, aki még egy pizzázói állást sem tud megtartani. Ezt persze nem köti a két Jason orrára, csak megemlíti nekik, hogy jó lenne, ha elhívnák AJ-t is a közelgő bulijukra. Megjegyzem, hogy a Muse zenéjét nem hallottam még ilyen érdekes környezetben felhasználni, valahogy a Muse-ról nem a sztriptíz jut az ember eszébe elsősorban. Bár viccesen hat a „Supermassive Black Hole”, miközben egy hölgy mutogatja bájait.


Chris tajtékozva ront be Paulie-hoz, amiért az emberei kirámolták az apósa üzletéből a lopott árut, anélkül, hogy megbeszélték volna vele. Paulie visszaüvölt, és kitessékeli Christ a lakásból. Az viszont egyenesen Tonyhoz megy. Sajna Tony nem igazán vevő a problémára, éppen Bobbyval és Sillel tárgyal, Chris oldja meg a gondját egyedül.

Meadow kopog be szüleihez az éjszaka közepén (Carm egy George W. Bush-ról szóló könyvet olvas!), aggódik AJ miatt, aki túlságosan is bánatos, nehogy még öngyilkos legyen a végén. Tony ezután lebattyog a földszintre, ahol AJ egy filmet néz éppen (véletlenül a Maffiózók operatőre és a nézett film operatőre egy és ugyanaz a személy…).

Tony nagyon durcásan érkezik Melfihez. Szakítani akar vele, vagyis nem akar többet jönni, semmi értelme az egésznek, a terápia csak szellemi f*szverés. A gyerek vérében úgyis ott van már a melankólia, nincs mit tenni. Közben meg majdnem sír. Fog ő még jönni ide.


Chris is kesereg, csak ő Tony miatt, és egy AA-csapatnak. AJ unott arccal kapcsolgat a tv-csatornák között, míg az apja meg nem érkezik, és egy John Wayne-filmnél le nem állítja. Filmnézés közben Tony ráparancsol gyermekére, hogy elmegy a Jasonok partijára, ha tetszik neki, ha nem. Vissza Chrishez: egy AA-taggal megbeszéli, hogy Tony sosem értékelte, amiért az Adriana-ügyben Chris Tony mellé állt. Hát igen, ott sok minden félresiklott, az biztos.

Little Paulie és barátja ismét lerabolják Chris apósának üzletét, most egy szerencsétlen beosztottat vezetnek félre, és adják be neki, hogy Chris apósa mindenről tud. AJ egy férfi pszichiáternél ül, aki rövid beszélgetés után gyógyszert ír fel neki az alvászavara és a depressziója miatt. AJ aztán már a két Jason partiján van a Bingben, és vonakodva bár, de elfogad egy lapdance-t egy kedves lánytól. Chris beront egy kártyapartira, és elkezdi verni Little Paulie-t, majd nemes egyszerűséggel kidobja az ablakon. Szerencsére a lakás csak a másodikon van, Little Paulie túléli az esést, de Paulie nem lesz boldog, az tuti.


Megengedted a fiatalkorú fiúnknak, hogy egy sztriptízbárba menjen?” – visítja Carm reggel az alvó Tonynak, amire az csak azt bírja kinyögni, hogy hány óra van. Amikor aztán jobban magához tér, kifejti Carmelénak, hogy AJ így fog visszatalálni az életbe, látja majd, hogy a korabeli fiúk milyen jól elvannak az egyetemen, csajoznak, isznak, fogadnak, és akkor az ő kedve is megjön ehhez. Carmela nem nagyon hisz ebben.

Paulie is felébredt már, tényleg nem boldog, sőt, csöppet ingerült, amiért Little Paulie-t Chris kihajította az ablakon, cserébe az autójával szétbarmolja Chris kertjét, az ablakból kikukucskáló Kelli legnagyobb rémületére. Közben Chris Tonyval beszéli meg az ügyet, és belátja, hiba volt az ablakon kihajítás. Tony felrója Chrisnek, hogy sosincs velük, így nem is lehet megbeszélni a dolgokat, ezt az ügyet is el lehetett volna intézni sokkal nyugodtabban. Úgy tűnik, Tony oldani tudja a feszültséget, Chris megkapja a részét mínusz Little Paulie kórházi kezelése, de aztán Chris hazaér, meglátja az összebarmolt kertet, és tombolva felhívja Tonyt. Sajnos Tonynak csak az jut eszébe, hogy Chris nyugodjon meg, amit Chris meg is fogad, csak kicsit ironikus a hangja, amikor azt mondja, hogy Tony kedvéért nem tesz semmit, nehogy Tonynak még több fejfájást okozzon.


AJ ismét a Jasonokkal partizik, amikor megjelenik Victor, egy egyetemista, aki pénzzel lóg nekik. Az egyik Jason megemlíti, hogy a mellette álló AJ családi neve Soprano, ettől a fickó teljesen elsápad, és ígéri, hogy amint tud, fizet. Reggel Carmela boldog, amiért AJ nincs otthon és nem lógatja az orrát, na persze ő úgy tudja, hogy AJ a barátainál alszik, egy kimerítő kártyaparti után.

Chris elmegy a Bingbe, ahol mindenki remekül érzi magát. Lejattol Tonynak, és kibékül Paulie-val. Paulie ennek örömére már rendeli is Chrisnek a vizet, amikor Chris úgy dönt, hogy inkább alkoholt inna. AJ és új barátai is isznak, (remélem a kölyök a gyógyszerre, úgy az igazi!), aztán jön az infó, hogy a Victor gyerek egy másik partin mulat, nemhogy szedné össze a tartozását. A srácok, köztük AJ, elmennek a partira, kiráncigálják Victort, elhajtanak vele az erdőszélre, és kénsavat öntenek a lábfejére, hogy ebből tanuljon. AJ-t mindez rendkívül feldobja, bár ő csak Victor lefogásában segédkezett, meg az ő autóját használták.


Chris, immár totál részegen arról mesél a többieknek, hogy milyen nagyszerű, ha az embernek van egy gyereke, de sajnos ez nem az a közönség, aki vevő az ilyenekre, így aztán rögvest aljas poénok kezdenek repkedni, pl. hogy Chris lánya hamarosan a Bingben fog dolgozni. Ki ne rágna be egy ilyenre? Chris sem tud ezen nevetni, és hamarosan távozik is. Mivel már nincs kihez mennie, ezért elmegy JT Dolanhez, a Cleaver írójához. De ő sem érti meg, vagyis inkább nem akarja hallani, miket tudna mesélni Chris, és azt sem akarja tudni, hogy Chris akár fel is nyomhatná az egész bagázst az FBI-nak, ő inkább szépen kimaradna az egészből, igyon Chris sok kávét, attól kijózanodik. Sajnos ez rossz válasz: Chris úgy dönt, hogy akkor ő most agyonlövi JT-t.


Tony épp a házuk elé ér, amikor látja, hogy egy másik autó közeleg. Már veszi is elő a fegyverét, amikor felismeri, hogy AJ ért haza. Így együtt mennek be a házba, ahol Carm és Meadow esznek. A pasik csatlakoznak, és egészen kis idilli családi jelenet alakul ki, kár, hogy AJ azért érzi jól magát, mert nemrég minden dühét kiélhette egy ártatlan emberen.

A teljesen megzuhant Chris hazaér, a szétdúlt kertben próbál felállítani egy fát, aztán bemegy a házba. De ettől az ember szíve meg akar szakadni, vagy legalábbis sírni akar, annyira szomorú. Nem lesz ennek jó vége.


Még négy rész. A következő durva lesz.

Címkék: maffiózók
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Patrik 2008.04.30. 10:29:01

Az elsőzős ősi román mondás szerint ez egy baromi jó rész volt!
Itt végre volt minden. Sokszor szoktuk Pauile-t méltatni, most joggal tehetjük. Most vérbeli szemét volt, de jól csinálta.
Lehet, hogy a fordítással most is voltak bajok, de itt valahogy a beszólások a helyén voltak.
T: Nyugodj meg, erre egy milliárdos iparág épül...
AJ: Mi, a gyógyszeripar?

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.04.30. 11:01:14

én még csak a 11. résznél tartok, de belehúzok... nem mertem elolvasni az egész posztot, csak bele-bele kukkantottam :) nagy úr a kíváncsiság.

Slugger 2008.04.30. 11:11:14

Egyáltalán nem sajnáltam Chris-t, miután lelőtte JT-t.

WUTM 2008.04.30. 11:15:59

a magyar verziót csak a reklámig láttam, pár megjegyzés a fordításhoz:

It is better to have loved and lost
Jobb, ha szeretetben tudtok elválni

Let me know about that ticket
Mindjárt adom a blokkot
(Itt valami bírságról van szó, amit a rendor majd elintéz, nem a blokkról)

I was a disgrace
Kegyvesztett voltam
Szerintem inkább szégyenfolt, vagy valami ilyesmi, nem kegyvesztett

I’m breaking your balls
Mindjárt kigolyózlak.
Helyette: Csak hülyítelek (különben az olaszból jön az angolba: "rompere i coglioni.")

Csapnánk egy kis bulit.
Itt Paulie azt mondja, hogy „Little prime rib“, vagyis jó kis húst akar enni, és azért kérdezi utána, hogy Chris már a koleszterinszintjét is figyeli-e. Viszont a „kis buli“ fordítás miatt a koleszterinszintes utalás érthetetlenné vált.

AJ pizzás sztorija teljesen elferdült:

So finally I said, "okay, you know, as long as you don't mind yesterday's pizza. „No, no", he said, "It's cool.“ "So great," I told him. "Come back tomorrow."

- Ha nem bánja, hogy ez tegnapi pizza.
- Nem, nem.
- Jöjjön vissza holnap is.

Hát nem: a lényeg, hogy AJ megszívat valakit (gondolom egy hajléktalant), mert megkérdezi tole, hogy nem baj-e, ha tegnapi a pizza, erre a hajléktalan azt mondja, hogy dehogy, mire AJ: jó, akkor jöjjön vissza holnap.

What happened to folding the napkins?
A zsebkendohajtogatás már nem is jó?

Elöntötte az agyát a sz*r
His acid reflux is acting up.
Vicces itt a káromkodás, de pont, hogy itt egy betegség jött elo, az idegeskedés miatt.

Gabba 2008.04.30. 11:33:14

Szegény JT, nem sok sikerélménye volt ebben a szezonban...

Remélem, Chris is hasonlóan végzi. Nekem ő és Paulie a két legellenszenvesebb karakter.

Gn · http://www.google.co.hu 2008.04.30. 12:21:34

azért Chris egész jól kikupálta magát, az a ház nem gyenge.
emlékszem az első évadban milyen szerencsétlenek voltak a jobb létre szenderült Brandon gyerekkel...

Tony Accardo 2008.04.30. 12:39:36

És Georgie újra a Bing-ben, pedig amikor Tony legutóbb megagyalta (V/10-es rész), akkor úgy volt, hogy elvileg részéről ennyi volt... Ha emlékeztek, a téma, amire Tony akkor berágott: a terroristák lehetséges beszivárgása a kikötőbe...

Pár dolog a szinkronhoz:

Amikor Paulie becsapja Chris mögött az ajtót, akkor beszól, hogy "Köcsög!" Nem tudom, ezt minek költötték hozzá, eredetileg semmit se mond.

JT Dolan: "Főzök egy kávét, aztán felhívjuk a keresztapádat." Itt eredetileg Chris AA szponzorát mondja...

JT Dolan: "Mert amikor iszunk és berúgunk, nem vagyunk kellemes társaság" Itt a 'using' szót használja, ebből lett 'berúgunk'. De ez drogozást jelent, nem berúgást.

Tony a Satriale's-ban azt mondja, hogy Kis Paulienak 8 csigolyája tört el. Eredetileg 6-ot mond...

Amikor AJ hüppögve eloldalog az építkezésen, akkor tisztán hallani a melósok dumáját. Eredetiben semmit se hallani, max. háttérzajt.

Tony Melfi-nek: "Az a helyzet, hogy ez a terápia egy nagy lószar." Itt a jerk-off szót használja a terápia jellemzésére, ami önkielégítést jelent.

A 'union' az szakszervezet, nem pedig egyesület (főleg a maffiával kapcsolatos filmekben, sorozatokban nem kéne elrontani, mert a szakszervezetek még mindig az egyik legnagyobb bizniszt jelentik a gengsztereknek).

Öröltem, hogy Harsányi Gábor szinkronizált. Chris elég gáz volt JT lakásán ezzel a "ha kinyitnám a pofám, ősszedőlne az egész piramis" szöveggel, főleg, hogy patkány Sammy Gravano-t is említette... De most majd beindul a gépezet elég rendesen a hátralévő részekre.

Tony Accardo 2008.04.30. 12:55:40

Volt egy csomó jó duma, amik szerencsére nem változtak, pl.:

csaj: "A férfi és az ő terve." Tony: "A férfi és az erekciója".

Jó volt a "szopasd le magad" jelenet is, ahogy AJ: "Miért? Ki hallgatózik kint?" T: "Senki." Ajtó nyílik, a ház asszonya... :-)

Carm: "Totál szellemi roncs, Tony!" T: "És két cici már végez vele?"

Sil: "Megjött a hiányzó láncszem."

WUTM 2008.04.30. 14:08:57

Chris folyamatosan csúszik lefelé Adriana halála óta (addig se volt egy matyóhímzés, mondjuk), sajnos Tony ezzel nem akar/tud foglalkozni. Szerintem jól meg van írva a karakter, ez abból is látszik, hogy sokan utálják :-)

Gabba 2008.04.30. 15:50:06

Azért az barokkos túlzás volt, amikor Carm amiatt sírt, hogy AJ még nem nagykorú, pár hónap múlva lesz 21, és mégis iszik alkoholt.

Lechiffre 2008.04.30. 20:02:22

Nemtom nekem nagyon nem szimpi mostanában Tony, valahogy... A viszonya is Chrissel, hol van már az a kapcsolat, amilyen még Chris hernyós korában volt. Chrisnél az a baj, hogy sem ő sem a család nem tudja összeegyeztetni azt, hogy megváltozott az élete meg a személyisége is.

Lechiffre 2008.04.30. 20:03:33

TJ-t meg jól pofán kéne négyszer-ötször csapni, hogy térjen már észhez, mert már kész emo, olyan mint Noémi a BKból.

Brad-Cleaver 2008.05.01. 10:38:33

Jó kis rész volt!
Nekem a legszembeszökőbb (a hat csigolya helyett nyolcra fordÍtás melllett) baki az volt, mikor Bobby lánya Xboxozni akar menni, és Janice azt kérdezte: "A zsebkendőhajtogatás már nem jó?" - -Így az jött át, mintha azt ellenezné, hogy a mai gyerekek már csak számÍtógépeznek, meg videójátékoznának állandóan (ami sajna igaz is), pedig az eredeti értelme a mondatnak az lett volna, hogy "Menj és hajtogasd meg a szalvétákat az ebédhez!" azért ez bitang nagy félrefordÍtás..nem is tudom, hogy lehet ilyet megengedni...

A kedvenc jelenetem, mikor Paulie froclizza Chris-t, aki már alaposan bevan állva..Chris pedig körbenéz, a hájasfejűn, T.-n meg a többieken..mind nevetnek, lelassÍtott képek..ez nagyon hatásos..akimár volt alaposan beásÍtva életében, az tudja jól, hogy ilyen állapotban tényleg minden hagn távoli, meg mintha a vÍz aól jönne, és az alakok is torzabbak, és ellenszenvesebbek..!!!
Remek rész volt!!!
süti beállítások módosítása