Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Maffiózók 6x05 - Hideget és meleget (Mr. & Mrs. John Sacrimoni Request)

2008. február 06. 10:00 - WUTM

Ezen a héten nem tudok haragudni a magyar hangra, aki a készítőket sorolja, mert jó hírt mond: "rendezte: Steve Buscemi". Akkor ez már rossz nem lehet! És tényleg, nem kell csalódni a részben, amiben megláthatjuk, Tony hogyan illeszkedik vissza sajátos világába a kóma után. Rusty Millio csóválja megvetően a fejét Johnny Sack lányának, Allegrának az esküvői meghívója láttán. Aztán a kiírás szerint eltelik hat hét, és Johnny Sack Brioni öltönyben (James Bond is ilyet hord) a bíróság elé áll, azzal a kéréssel, hogy részt vehessen lánya esküvőjén. A bíró engedélyt ad, de igen kemény feltételekkel: 6 órára kap eltávot, két detektív vigyáz rá, és az állami kiszállás összes költségét ő állja. És még nem is ihat.

Tonynak új sofőrje van, Perry Annunziata, egy kigyúrt kölyök, aki eddig az életrajzába azt tudta csak beírni, hogy második lett a helyi testépítőversenyen, ehhez képest nagy előrelépés Tony sofőrjének lenni. Carmela izgul, mert Tonynak ez az első napja a munkahelyén, mintha a nagyember három műszakban gürizne, vagy mi. Útban az iroda felé Perry felkapja a vizet, mert egy másik sofőr nem indexelt, Tonynak kell visszafognia, hogy ne álljon le verekedni.

Tony első útja a pszichológushoz vezet, ahol rögtön rákérdez, van-e esély némi szexre, sajnálatból. Dr Melfi nem válaszol semmit, Tony azonnal bemondja, hogy viccelt, pedig szerintem itt lehetett volna valami! Most kivételesen nem arra lyukad ki a beszélgetésük, hogy mindenért Tony anyja a hibás, inkább a másik kedvenc téma jön elő, AJ szapulása, aki egy DVD-kölcsönzőben dolgozik jelenleg, hát, tényleg nem a család büszkesége.

Tony beér a "munkahelyére", a többiek olyan izgatottan sertepertélnek körülötte, mint Hófehérke körül a törpék, minden szavát és kívánságát lesik. Hárman is ugranak kiszedni a zsömiből a hagymát, mert Tony nem ehet még ilyet. Aztán kisebb versengés alakul ki Christopher és Tony között, hogy kinek van nagyobb vágás a hasán, Dante Greco pedig felajánlja, hogy segédkezik Tonynál, hiszen beteg anyját is ő gondozta, és ki tudja, egy másik életben szakápoló lett volna belőle. Csak akkor nem lenne aranyóra a kezeden, jegyezném meg halkan.

Junior bánál elmezavart állapítanak meg, így mehet enyhített diliházba a börtön helyett. Az egész jelenet alatt Junior egy tic tac-os dobozt forgat csodálkozva, és én is nagyon csodálkozom, ennél ügyesebb és kevésbé direkt product placement-et is láttam már. Johnny Sack a börtönben az esküvői ülésrendet vitatja meg a családjával, aztán lánya és felesége lelkére köti, hogy ne idegeskedjenek, hanem egyenek. Na mármost a két nő összesen kb. 240 kiló, szóval ez nem túl értelmes tanács, a kisebbik lány, aki meg anorexiásnak néz ki, ki is fakad, hogy miért kell mindig a kajáról beszélni. Hát, ez a sorozat már csak ilyen, itt minden érzelmet a kaja helyettesít.

Jön Phil Leotardo, és elrontja Tony első napját az irodában: azzal áll elő, hogy Johnny kérésére el kéne tenni Rustyt láb alól, útban van a kisember. Tony elhajtja Philt, mert mindennek van határa. Aztán haza is megy, megviselte ez a sok munka. Pedig a másik "irodában" (a bárban) van intéznivaló, a fiúk nem is lazsálnak, mindegyik az ölébe kap egy-egy lezseren öltözött hölgyet, és engedik, hogy kényeztessék őket. Remélem, azért túlórázni nem kell bent maradniuk. Christophert egy ígéretes lapdance közben zavarja meg két arab, akik gépfegyvert akarnának beszerezni.

Carmela reggel eltűnteti az újságot Tony elől, nehogy meglássa, hogy Junior bácsi vizsgálata hogyan áll. Közben Johnny Sack az esküvői eltávra készül, és ki van akadva, mert lakkcipőt kell felvennie, pedig az a GQ szerint már évek óta nem divat. Tonyék is az esküvőre készülnek, gondosan felírják, mennyi pénzt adnak Allegrának, hogy aztán majd Meadow esküvőjén lássák, ugyanannyit kaptak-e vissza, és ennek apropóján nyaggatják kicsit a lányt, hogy mikor lesz már esküvő meg unoka, de Meadow lerázza őket. (Tisztára mint a WUTM családban!)

Az esküvőn rendőrök ellenőrzik a vendégeket, a templomba fémdetektoros kapun át lehet csak bemenni, az örömapát rendőrök hozzák bilincsben, nem egyszerű esküvő ez. Nagy a fegyelem, Paulie-tól még a kölnijét is el akarják venni, Tony meg fennakad az ellenőrzésen, le kell vennie a cipőjét is, de ez már sok neki, inkább összeesik. Dante azonnal hoz neki vizet, AJ széket, Carmela legyezgeti, mindez nem mutat túl jól, viszont elég sokat ront Tony imidzsén. (James Gandolfini már tisztára úgy néz ki, mint a kövér Brando, nagyon belejött a szerepbe.)

Az esküvő legalább rendben lezajlik, nem csoda, hogy a jelmeztervezőt Emmy-díjra jelölték ezért a részért, nem lehetett egyszerű erre a menyasszonyra megalkotni az esküvői ruhát. Csak Christopher értetlenkedik, szerinte az Allegra egy megfázás elleni gyógyszer neve, aztán megtudja, hogy ez valójában boldogságot jelent olaszul, akkor meg azt nem érti, mi köze ennek a megfázáshoz. Okos fiú ez, csak ne gondolkodna annyit.

A fogadáson nagy a felhajtás, Tony meg is érdeklődi Johnny Sack-től, mennyibe fájt ez: 425k, és ebben még nincs benne a nászút, "de hát ezért érdemes gürizni", jegyzi meg Johnny. (Ez azért több mint 70 millió forint, akármilyen gyenge is a dollár, és ebbe nem fért bele a nászút? Még jó, hogy sikerült összekuporgatni elég pénzt.) Komolyabb téma is felmerül a beszélgetés során, Rusty likvidálása, Tony végül beadja a derekát, és elvállalja a feladatot. Aztán mindenki boldogan táncikál, kivéve Vitót, aki egy döglött marhát szorosabban ölelne, mint a feleségét, és nem vágna hozzá ilyen savanyú képet. Közben Juniort átszállítják az otthonba, ami jó lepukkant, már majdnem megsajnálja az ember az öreget, aki még megpróbálja a nácikra kenni a lövöldözést, de ezt senki nem veszi be.

Christopher nyíltan ellenzi Tony tervét, hogy egy nápolyi emberük intézze el Rustyt, szerinte ez picsaság. Vitónak végleg hányingere lesz a heteroszexuális kapcsolatok nyílt ünnepléséből, és hazarángatja a családját. A tortavágásnál kezdődik az igazi dráma, Johnnynak lejár az ideje, menni kell vissza a börtönbe. Ekkor még sikerül egy kis haladékot kikönyörögni, de azt már nem engedik meg a rendőrök, hogy integessen a lányának, aki a nászútra indul. A vendégsereg előtt verik bilincsbe, erre aztán eltörik a mécses, Johnny Sack úgy bőg, mint egy kislány, az örömanya meg elájul. Később persze mindenkinek megvan Johnny-ról a véleménye, egy férfi ne sírjon, még Tony védi meg a többiekkel szemben.

Vitóék közben hazaérnek, az asszony szerelmes filmet néz, de Vito máshol keresi az érzelmeket, konkrétan egy melegbárban. Sajnos Sal és a haverja pont akkor szedi be a védelmi pénzt, amikor ő pucér seggel incselkedik egy bőrövbe öltözött fazonnal, és hát persze, hogy összefutnak. Vito megpróbálja a lehetetlent, és igyekszik magát kibeszélni, de ki veszi be, hogy ez csak tréfa?


Otthon aztán Vito magához veszi a pisztolyát, majd bejelentkezik egy motelszobába, felhívja Silviót, és megnyugszik, hogy az még nem tud semmiről, aztán a fegyverre bámul� Tony Dr Melfinek rinyál, hogy emberei semmibe veszik, figyelnie kell a "barátai" minden mozdulatára, erre a pszichológus azt tanácsolja, játssza meg magát, mintha a régi Tony volna, a lényeg, ami a felszínen látszik. Tényleg ezt tanítják pszichológia szakon? Mindenesetre Tony megfogadja a tanácsot. Az irodában hosszasan méregeti, ki mekkora és milyen izmos, aztán a lehető legjobb döntést hozza meg: beleköt a testépítő Perry-be, aki felkapja a vizet és nekimegy a nagyembernek. Tony erre laposra veri. Így kell helyreállítani a renomét, a legjobb kondiban lévőt kell lenyomni, a többi azonnal elkussol. Aztán Tony a wc-ben jól kihányja magát, és olyan megveszekedetten vigyorog a tükörbe, mint Cooper ügynök a Twin Peaks utolsó részében. Az sem jelentett semmi jót.


Címkék: maffiózók
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WUTM 2008.02.06. 10:16:33

Commentbe pedig a fordításhoz fûzött megjegyzéseim, így akinek nem tetszik, ugorhat…

Összességében azt lehet elmondani, hogy a kulturális utalásokat kiírtják. Kezdjük a címmel: Tony-nak kell elintéznie Rustyt, Johnny Sack kérésére, és az epizód nagy része egy esküvôn játszódik, innen a cím: Mr and Mrs Sacrimoni request. Frappáns kettôsség ez, hiszen a tradicionális angolszász esküvôi meghívón is így kezdôdik a szöveg. Értem én, hogy egy nagyon rossz szóviccel Vitóra próbál célozni a fordító, de miért viszi el a fôsztoriról a címet egy mellékágra? OK, hogy Vito is fontos, de még Tony a fôszereplô, ha jól tudom. És az is rendben van, hogy nálunk nem szokás ez a Mr and Mrs… megszövegezés, mégis lehetett volna ezen agyalni, a szörnyû szóvicc helyett.

Aztán:
A Briori öltönybôl Armani lett, ezt megértem, nem rossz döntés, az Armani mond is valamit a magyaroknak.

Kimaradt, hogy Perry, az új sofôr második lett a testépítô versenyen.

Kimaradt az is, hogy Johnny S. GQ-t olvas.

Amikor Phil viccesen beszól az ifjú párnak, hogy „Nehogy unatkozzatok!”, eredetiben azt mondja: „Say hi to Don Ho.” Don Ho egy hawaii énekes, ezt én is csak a Wikipédiáról tudom, de ide pl. be lehetett volna fordítani Magnumot, ebbôl egybôl kiderül, hogy Hawaiira mennek.

Na de a többire nincs mentség:
„Otthon szoktál súlyzózni vagy konditeremben?” vs „So what do you do? Free weights, machines?”

„Jó, hogy újra köztünk vagy.” vs „ Come here, you malingerer you.”

„Jöttem volna mamuszban.” vs „I should have worn loafers.” (A loafers nem mamusz!)

„Ezt meg honnan veszed?” vs „ Where do you get this shit?” (Itt lényeges lett volna, hogy AJ ronda szót használ, ezért szól rá utána Carmela, hogy esküvôn vannak, ne beszéljen így.)

„Ezzel nem értek egyet.” vs „Farming it out is a pussy-ass maneuver.” (itt is fontos lett volna, hogy Chris kvázi azt mondja Tonyra, hogy egy „pussy”!)

„Meghívhatlak valami piára? Éppenséggel meghívhatnál” vs „ What's a guy gotta do to buy you a drink? You just did it.” (Itt a flörtölés része tûnt el a mondatnak.)

Bobby csak 120 kiló, nem 145 :-))

„Kiszolgálod magad a hûtôbôl???” vs „ Slamming the goddamn refrigerator door.” (Tony nem abba kötött bele, hogy Perry kivett valamit a hûtôbôl, hanem hogy csapkodja az ajtaját! Miért ne vehetett volna ki valamit a hûtôbôl a gyerek?)

Ami tetszett:
„ Is there any chance of a mercy fuck?” „Merô együttérzésbôl nem akarna lefeküdni velem?”
Na meg a hangok is nagyon jók, pedig néhol teljesen eltér az eredeti hangfekvéstôl (szerintem legjobban Melfinél). Annyit azért hozzátennék, hogy James Gandolfini végigszuszogja az összes jelenetét, ez a magyar szinkronban abszolút elveszik. (Mondom ezt úgy, hogy Kôszegi Ákost szeretem, láttam színpadon is, jó színésznek tartom.)

És hogy a végén önkritikát is gyakoroljak: nem detektívek kísérik Johnnyt az esküvôre, hanem két „marshal” vagyis rendôrbíró.

tiktaktiktak 2008.02.06. 10:26:02

nagyszerû az írás WUTM,
tartod a remek színvonalat!

(már nem is sajnálom annyira, ha a reklám alatt elalszom...)

santinocorleone 2008.02.06. 12:11:02

Ez remek volt WUTM, köszi a hogyvoltot!

Tony Accardo 2008.02.06. 12:59:27

A Brioni utalás lett volna a legendás John Gotti-ra, mivel az ő kedvenc márkája volt, különösen akkor, ha meg kellett jelennie a bíróság előtt... Én még a múlt heti "kedvencemet" se dolgoztam fel: "Oh my God! I just found Jimmy Hoffa!" Tony összevarrásakor a műtőben, ami qrva jó poén lett volna, de "Úristen! Mekkora lyukat csináltam!" lett belőle a szinronban...

Szép munka!

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2008.02.06. 19:02:33

Csak annyit, hogy a "két arab" aki zavarja Chrissyt a melóban, nem most tűnik fel először. Az egész évad pedig azzal kezdődik, hogy a drága ügynök fosással jön haza tálibországból, és azt magyarázza Tonyéknak, hogy tessék vigyázni a csúnya terroristákkal. Tony pedig van annyira patrióta az egész bandával együtt, hogy elég sokat hőzöng az arabok ellen. (egy korábbi részben az országba beérkező konténereken aggódik, hogy becsempésztek vmi bombát persze csak álcából és nem ellenőrizte le senki tehát még "évad szinten is régi szál a terroristáktól való félelem)
A múltkor csak Tony iránt érdeklődtek a srácok most meg elég komoly fegyvereket szeretnének. Nem lepne meg ha kiderülne egszer csak, h a kábszerből - v bármiből amiben utaznak - származó lóvé a közel keletre vándorol, és ebből esetleg lehet Tonyéknak baja, de legalábbis gyanús. Lényeg a lényeg, ha nem is lesz belőle semmi akkor is fontos régóta meglévő szála a történetnek, tehát nem csak úgy "két arab", vagy akkor már "a" két arab, és akkor aki akarja érti, h miről van szó. Ennyi kritika szorult ma belém.

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2008.02.06. 19:05:00

"évad" ról lemaradt a befejező idéző jel bár nyilvánvaló, de ha már itt játszom a kritikusok gyöngyét legalább a látszata legyen meg h magammal szemben is az vagyok. :D
amúgy jó hogyvolt volt, bár nekem a a legvégén lévő bunyós jelenet az abszolút kedvencem, örülök is neki h rendbe lett téve amit a szinkron elcseszett, de én csak erről írtam vna egy külön hogyvoltot, persze ez dili, és az meg nem számít...

WUTM 2008.02.06. 21:33:07

köszönöm a kiegészítéseket, azt például nem tudtam, hogy John Gotti kedvenc márkája a Brioni volt, így még szebb ez a jelenet :-)))

és tényleg, a két arab egy ideje már kering barátaink körül, majd kiderül, lesz-e ebből valami... :-)))

az érdekes elképzelés, hogy csak az utolsó öt percről írni egy hogyvoltot, de megértem, mert gyönyörűen fel volt építve, mint minden ebben a sorozatban!

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2008.02.06. 23:14:59

Igazából láttam az eredeti 6. évadot már megvan majd 1 éve eredeti szinkronnal, és ha jól emlékszem (SPOILER) addig nem volt semmi az arabokkal de én végig azt vártam h Tony vmi hasonlóba fog belebukni. (nem vártam hanem féltem tőle h esetleg ezt a szuper sorozatot is eléri ez a hülye amerikai dolog, h mindenki a terroristák ellen harcol) De utána úgy volt h lesz 7. évad, aztán meg lett ez h folytatták a 6.-at egy plusz évadnyi adaggal, és mivel azokat a plusz részeket még nem láttam, és a HBO.com-on se olvastam el miről szólnak, nem tudom lesz-e folytatása az arab szálnak, mindenesetre erősen és régóta épített dolog ez, Tony fél tőlük, az ügynük is szól h tessék legalább terrorpistáékkal nem közösködni, aztán mégis itt a két arab gyerek, először sak kokóznak aztán fegyver is kéne, ráadásul kivel vannak kontaktban Chrissyvel akit talán a legjobban bírok, de mint írtad is nem 2x állt sorba amikor az észt osztották...
A szinkronok pedig tényleg jók magukban Dr Melfi-től pl eredetiben idegbajt kapok, az viszont nem tudom kinek az ötlete volt, h Tony magas hangja bemélyüljön magyarra, és Chris mély eredetije pedig fordítva. Igazából amikor meghallottam Michael Imperioli-t angolul na az... kvajó hangja van a csávónak, és talán jobb lett vna hasonló karaktert keresni!
Ennyit mára üdv!
Ja és a legfontosabb, azt nem tudja valaki, h most akkor az rtl klub leadja az egész 6. évadot, v megáll majd ott ahol amúgy megállt vna a 7. előtt?

Gabba 2008.02.07. 09:53:47

Nagyon jó volt megint, WUTM, és ismét köszi a fordítási kieget: abszolút nem vágtam a magyar szinkronban, hogy miért volt Tonynak baja a hűtőből kivett kajával.
süti beállítások módosítása