Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hogy volt: Tűzvonalban 1x03 - Csibészek iskolája

2007. október 01. 11:30 - kiricsiz

Biliárdgolyós tanmesével nyitunk. Van három jóbarát, a fekete golyó kimegy a nagy lóvéval nyugatra, a sárga golyó, meg a piros itthon marad. Aztán a fekete hazajön, okoskodik, ezért kinyírják. Értjük, ugye? Ha nem, az se baj, majd kiderül a sorozatból. Vagy nem. Ja, ezt a golyós sztorit Kriszta meséli el Johnnynak és Bordásnak egy kocsmában, biliárdozás közben, kicsit becsiccsentve. Bordás annyit mond csak neki: de azért ezt ne nagyon hangoztassa, Kriszta. Mármint a sztorit. Mintha valami hú, de veszélyes dolgot mondott volna a rendőrlány.

A rendőrőrsön továbbgombolyodik a felújításos szál. Tudjuk, a második szintet akarják kipofozni. Kijön egy szaki, aki majd a munkálatokat irányítja, a szaki egyébként egy középkorú nő. Bejárja a szobákat, szörnyülködik egy sort. Persze megint elhangzik, hogy Bordás már nem sokáig lesz itt, úgy látszik ezt minden rész elején el fogják mondani.

Lacikám (Móricz) egyébként felhívta Gergő bátyámat (Szabó Gergely: kerületi kapitány és Trokán Péter) és befújta Bordást, amiért az a múltkor csúnyán befenyítette kalapáccsal és pisztollyal az őrizetest, a táskatolvajt. Gergő bátyám meg felhívta Bordást és állítólag nagyon kiosztotta - legalábbis erről pletykálkodik Móricz és Kálmán bá'. Szerintük az őrnagy ma már be se jön.

A rendőrörs új kocsit kap. Valamiről lemaradtunk, mi történt a régivel? Lerobbant? Nem avatják be a nézőt, mindenesetre egy kis bordó konzervdoboz az új járgány, kicsit sem hasonlít egy rendőrautóhoz, még rendszámilag se. És csak kölcsönbe' van.

Közben persze befut Bordás. Móricz és Kálmán abban reménykednek, csak leszerelni jött be, de úgy látszik nem. Móricz csupaszcsiga módjára puhatolózik, volt-e bent a kapitányságon Stohl őrnagy (értsd: behívták-e már kirúgni). És jelzi Bordásnak, hogy ma ki fognak jönni a kapitányságtól vizsgálódni a befenyítéses ügyben.

Bordás magára hagyja Móriczot a hülyeségeivel, kimegy az őrsről, lehajol cipőt fűzni, és ekkor a földön egy injekcióstűt pillant meg. Szemben az őrssel...

Váltunk. Kriszta és Johnny épp egy nő adatait veszik föl, akinek a kocsijából kilopták a táskáját. A csajszinak csempeboltja van és annak a kulcsai is eltűntek, merthogy benne voltak a táskában. Kriszta első körben zárcserét javasol neki. Ekkor megjön Stohl fagyival a kezében, ki tudja, mit lófrál erre munkaidőben. Bordás először azt mondja a kirabolt csajnak, hogy semmi remény arra, hogy megtalálják a táskáját, aztán valamiért meggondolja magát és elküldi a két rendőrt, hogy ellenőrizzék a környékbeli kukákat. Merthogy a tettes valószínűleg hamar megszabadult a táskától, miután kiszedte belőle a pénzt. A táskában meg volt egy csomó papír, meg kulcs is, azt valószínűleg nem lopta el a jóember.

Úgyhogy a következő képsorokon Kriszta és Johnny a szép zöld kukákat nézegetik, a gumibottal beletúrnak a szemétbe, közben hülyeségekről beszélgetnek. Egyértelmű, hogy megtalálják két perc alatt a táskát. Visszaviszik a csajnak és mégegyszer lelkére kötik, hogy ne hagyja a kocsiban máskor a táskát. Rendőrségi felvilágosító film és krimi egyben.

Őrs. Pircsi és Kriszta beosztáscseréről beszélgetnek. Kriszti teljesen váratlanul genyózni kezd, pedig olyan jó kislánynak ismertük. Mégsem akar cserélni Pircsivel, akinek előadása lesz. Még szép, hogy Pircsi beszól neki, hogy "jóvan, menjél pasizni, úgy is otthagy két hét múlva." Erre Krisztánál szakad a cérna, Pircsire loccsantja a kávéját. 2 másodperccel a balhé után belép Bordás és megkérdezi, hogy mi van itt. Mindenki tagad, semmi. Johnny is azt állítja, hogy nem látott semmit, pedig debizony. Oké - mondja a szigorú, de igazságos Bordás - mindenki ír erről egy jelentést.

Kálmán bá' odafönt guberál. Talál egy régi tányérsapkát és természetesen felpróbálja. A távolba réved, a szeme bepárásodik, eszébe jutnak a régi idők. Stohl pont ekkor lép be. Elkezdenek beszélgetni a régi időkről, hogyan lett gondnok Kálmán bá'. Merthogy Kálmán régen rendőrként szolgált az őrsön, csak nyugdíjazása után lett gondnok. "A jó rendőr ugyanolyan csibész, mint egy csirkefogó, különben nem tudna az ő fejével gondolkodni." Ilyeneket mond. Meg hogy "tudja, mi volt a szabály régen? Ha valaki kezet emelt egy rendőrre, eltörtük a karját." Aztán Kálmán bá' családjáról beszélgetnek, de Kálmán bá' nem szívesen beszél erről, a felesége meghalt, a lányával meg valami zűrök vannak. Sötét titkok vannak itt is a magánéletben. Ezért Kálmán bá' témát is vált és megkérdezi Bordást, hogy felfüggesztik-e. Még ma kiderül - mondja az őrnagy. Miért csinálta? - kérdezi Kálmi. Őrnagy: Lehet, hogy én is csibész vagyok? Kálmi: A régi őrsparancsnoknak tetszett volna. Őrnagy: És magának? Kálmán bá' nem válaszol és az egészet csak azért idéztem, mert az látszik, hogy van itt valami barátkozósdi, közeledősdi Stohl és Hollós Frigyes között. Ez pedig azért fontos, mert Kálmán eddig inkább Móricz embere, puszipajtása volt. Lehet, hogy végül Kálmán bá' is átáll Stohl oldalára? Kiváncsian várjuk, hogyan alakulnak az erőviszonyok, hogyan mozgolódnak a klikkek az őrsön belül.

Öltöző. Johnny jófej, cserél beosztást Pircsivel, aki nagyon boldog.

Kriszta közben behozza a jelentéseket Bordás irodájába. Stohl meg kifaggatja, hogy mi is volt ez az affér. Bordás persze a jó főnök szerepét játssza, igazságos Mátyás, úgyhogy mindhárom jelentést végül öszegyűri és a kukába dobja. Kriszta összeszedi a bátorságát és kérdez: mondja, miért csinálja ezt? Egy csomó felesleges kockázatot vállal. Bordás őrnagy meg jól megmondja neki, hogy szolgáljuk és védjük az embereket, azér.

Vágás. Móricz kint az őrs előtt játszik a rendőrkutyával. Egy taxiból Bordás felesége száll ki, igen jó nő. De az is egyből kiderül, hogy igen bunkó nő is egyben. A feleség Bordással a válásról akar beszélgetni, tényleg hatalmas bunkó - gondolja minden jóérzésű néző. Végre válni fognak tehát, és Bordás végre a szeretőjéhez költözhet, aki sokkal jobb fej, és nagyon szeretjük. "Csókoltatom Mike-ot az arcán, ha van még olyan" - köszön el az őrnagy a bénejétől, és ebből a mondatból kiderül, hogy az a fickó, akivel az előző rész végén az őrnagy majdnem összeverekedett, na, az Mike, és az jött össze Bordás feleségével. És hogy ők Bordással gyerekkori barátok.

A csaj kimegy az őrsről, és szemérmetlenül rögtön beszáll Mike kocsijába. Mindezt persze végignézi Móricz.

Iroda. Persze megint cseszteti egymást Móricz és az őrnagy. Móricz most végre vissza tud genyózni, Bordást a házasságáról faggatja. Aztán éles témaváltás, a zsebesekről beszélgetnek. Ha nincs tettenérés, nem lehet csinálni semmit. Mondom, hogy ORFK-s oktatófilm és krimi egyben. Bordás ettől a beszélgetéstől hirtelen megvilágosodik, bevágja magát a bordó kisautónak álcázott járőrkocsiba. Félig-meddig elmagyarázza a két rendőrnek, meg a nézőknek, hogy rájött, ki lopta el a csempeboltos csajszi táskáját. Persze csak épp annyira magyarázza el, hogy ne értsük, és hogy kíváncsian várjuk, mi sül ki ebből a következő jelenetekben. A rendőrkocsi egy lakótelepre megy, ott Bordás és Kriszta kiszáll, Johnnynak meg elvileg tennie kellene egy kört, de mint látjuk itt lesz egy kis pörsenés, kis egyenetlenség a forgatókönyben, sebaj.

Telepi játszótér, mászóka. Három hülyegyerek egy laptopon filmeket nézeget. Bordás mögéjük lopózkodik, Kriszta szemből közelít. Az akció kemény igazoltatásba torkollik, ahogy az egy tökös magyar akciófilmben kell. Két csávót elengednek, mert nekik a harmadik, a Palika kell, úgyhogy őt nem. Merthogy az enyhén kreol bőrű Palika nyomta fel a csempeboltos Erzsi kocsiját, zavaros okokból. Kábé, mert Erzsit kúrta a főnök, meg a fél lakótelep kúrta, meg Palika is kúrta hetekig, mégis Palikát rúgták ki a csempeboltból. Ha valaki érti, szóljon. A srácot a kocsihoz kísérik, de a kocsira közbe kerékbilincset raktak a közterület fenntartók. Itt a pörsenés a forgatókönyvben. Ha Johnny tett egy kört a kocsival, akkor hogy rakták fel közben a bilincset? Nyilván kiszállt. De minek szállt ki? És hova ment volna, hiszen neki a kocsi mellett a helye. Szóval hülyeség, de legalább indokolja a következő jelenetsort: kisstílű betyárokat elengedjük, nagy halakat meg könyörtelenül szétütjük - Piedone-effektus.

Ugyanis közben a rendőrőrsre megérkezik Trokán Péter Gergő bácsi, hogy kivizsgálja a pisztolyos ügyet, ezért Bordásnak sietnie kellene. Palika felajánlja, hogy leszedi a bililncset, ha elengedik a laptop miatt. Bordás belemegy a bizniszbe. Palika leszedi a bilincset és elengedik.

Iroda. Gergő bácsi vadász-sztorit mesél, ez egyébként hatalmas jelenet, Trokán olyan jól alakítja az idióta, öntelt, ostoba állami felsővezetőt, hogy ezért ki kellene osztani neki egy Oscart. A sztori után belecsapnak a lecsóba. Az irodában van még Móricz, meg valami öltönyös fószer, aki a vizsgálatot vezeti. A múltkori ügyről van szó, amikor a táskatolvaj hülyegyereket "kifaggatta" Bordás. A gyerek feljelentést tett, meg Móricz is köpött Gergő bácsinak, úgyhogy most nagy a gáz. Trokán le akarja zavarni az egészet, mert haza akar érni a meccsre, vicces jelenet. Persze Móricz is besegít Bordás elgáncsolásába. Aztán bemennek a zárkába azzal a céllal, hogy eljátsszák, mi és hogyan történt. Hogyan vert a lábára a kalapáccsal, hogyan lövöldözött, meg ilyesmi.

Ekkor egy sötét öltöny érkezik a rendőrőrsre, hátulról látjuk csak, ahogyan Darth Vadert szokás mutatni, amikor a Halálcsillag folyósóján vonul. Pircsi megkérdezi tőle, hogy mit parancsolt, ekkor a fickó rendőrigazolványt mutat, Pircsi meg egyből haptákba vágja magát. Merthogy Kolonics tábornok a titokzatos idegen, Bordás védangyala. Móricz, Gergő bácsi, meg az öltönyös barom kijönnek a zárkából és tisztelettel üdvözlik a tábornok urat. Egyedül Bordás köszön neki szevasz Dénessel. "Gond van az embereddel" - mondja Kolonicsnak Gergő bácsi. Erre Kolonics: már nem az emberem, sajnálom is. Tudunk négyszemközt beszélni? Kezdenek sűrűsödni a dolgok. Kolonics tábornok egy utasítást mutat Trokánnak. És az utasítás "felülről jött". Mi folyik itt? - kérdezi Gergő bácsi, mi pedig görcsösen markoljuk izgalmunkban a fotel karfáját. A néző a harmadik rész vége felé végre úgy érzi, hogy van valami értelme ennek a sorozatnak és az eddig végignézett három résznek. Végre van valamai kis picike rejtély, ami miatt érdemes energiát fektetni a következő ötven percbe, meg az utána következőbe.

Szivar jógázik. A kisrendőrök meg arról beszélnek, hogy holnaptól itt nagy változások lesznek ám. Fölszerelnek például térfigyelő kamerákat is. Állítólag Kálmán bá' lesz a főkukkoló.

Kálmán bá' és Móricz hazafelé sétálnak, persze Bordásról beszélnek, mi másról. Kálmán azt ajánlja a főhadnagynak, hogy jelentkezzen át máshová, mert az őrnaggyal nem fognak kijönni és nagyon úgy néz ki, Bordás marad. Aztán elköszönnek egymástól, Kálmán bá' meg talál egy sárga zacskót, vagy mit. Újabb rejtély. De a legdurvább rész csak most jön. Kolonics irodája. Krisztát berendelte Kolonics. Kriszta előéletéről megtudjuk, hogy eddig háromszor próbált bejutni a kommandósokhoz, de sikertelenül. Kolonics pedig előadja a sakk-partys hasonlatot. Biliárdos hasonlattal kezdtünk, sakkossal zárunk, ez egy ilyen epizód. Szóval fekete-fehér, jó-rossz, gyalog, meg király, az a kérdés, ki üt le kit. Kolonics felajánlja Krisztának, hogy ha segít neki, akkor bejuthat a kommandósokhoz. De akkor "mától nincsenek önálló lépései, maga csak egy bábu, akit én irányítok. A fehér királyt meg kell védenünk. Célunk érdekében bármelyik figura feláldozható." A fehér király persze Bordás, Kriszta meg persze elvállalja a feladatot. Ha más nem is, de egy rohadt mozaikkocka legalább kezd kirajzolódni: a rendőrőrsöt megfigyelő emberek ezért beszéltek folyamatosan sakkfigurákról, "világos futó", meg hasonlók.

7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kew1n 2007.10.01. 12:11:25

kivancsi vagyok a negyedik reszbol mi az ami kiemelheto, mert kurvamod semmi nem tortent benne

Dallas 2007.10.01. 13:18:51

Kemény zsaruk hogyvolt nem lesz? Pedig..

limbekcs 2007.10.01. 13:22:55

"... és ekkor a földön egy injekcióstűt pillant meg. Szemben a kapitánysággal..."

ez csak az őrs, nem a kapitányság.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2007.10.01. 15:14:41

engem ez a rész meggyőzött, hogy ebből a büdös életben nem lesz értékelhető sorozat.

anyaallat 2007.10.01. 15:56:01

Végre kiderült, hogy más sem értette ezt játszótéri igazoltatást, mert eddig azt hittem, hogy én vagyok hülye. Egyébként a Zuhanórepülés című minősíthetetlen szarhoz képest a Tűzvonalban egy óriási szakmai tudással, eredeti ötletekkel és vizualitással, kristálytiszta dramaturgiával megáldott egyszerre szórakoztató és művészi igényességel létrejött alkotás. Mondom a Zuhanórepüléshez képest...

Bubbax (törölt) 2007.10.01. 16:00:32

Ultrafos az egész, sajnos nem tudom tovább fokozni...:)

mizrolist 2007.10.01. 20:48:40

Ehh, a mai magyar tévésorozatok közül még mindig ez a legjobb :)
süti beállítások módosítása