Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hogy volt: Az Elnök emberei 7x22 - Mit hoz a holnap? (sorozatfinálé)

2007. június 13. 08:57 - sixx

Elérkezett ez a pillanat is, befejeződött a legjobb politikai témájú sorozat, és ha a Maffiózókat korszakalkotónak neveztük, akkor ugyanezt kell mondanunk az Elnök embereiről is, hiszen sem előtte, sem pedig utána nem készült olyan sorozat, ami ilyen alapos betekintést nyújtott volna az amerikai politikai élet kulisszái mögé. A Commander In Chief-ben volt lehetőség, de az első női amerikai elnök története meg sem közelítette az EE színvonalát, így nem is csoda, hogy mindössze egy évadot élt meg. Az Elnök embereit mi már tavaly elbúcsúztattuk, itt el lehet olvasni azt az írásunkat.

Hajnal van, a kamera lassan végigpásztáz egy pár washingtoni nevezetességen, aztán Santost látjuk, amint lazán felhúzott térddel kávézik az ablakban és nagyon el van gondolkodva (az új főnök máris a világ összes baját kész a vállára venni), aztán jön Josh, aki Donna mellett ébred, de legalább annyira gondterheltnek tűnik, ember, elnököt csináltál egy vidéki szenátorból, jócsajod van, mi bánt? CJ kávézik, és közben a rádióban Santos beiktatásáról beszélnek.

Will megérkezik az irodájába, és Toby labdáját dobálgatja a falhoz - mást nem is nagyon tehet, az aktáit már archiválták, igencsak az utolsó nap reggelén vagyunk. Jed is fent van már, bejön Abby és a nézők kedvéért kicsit zsörtölődik azon, hogy miért januárban, a hidegben kell letudni a beiktatást (ez az, amit Sorkin soha nem adott volna egy karakter szájába), és Jednek persze van válasza a költői kérdésre, mint ahogy 7 év alatt volt mindenre. Abby megnyugtatja, hogy nagyon jó munkát végzett, és főcím. Utóljára.

Santosék öltözködnek, és azon vitatkoznak, hogy akkor most jégeralsó, vagy nem, hideg lesz drágám, kell az. Emlékezünk egy kicsit, Santos kalandot ígért annak idején, amikor a városi tanácsba jelöltette magát, hát megkapta. Fehér Ház, Charlie az időjárással van elfoglalva, lehet vihar lesz. CJ érdeklődésére kiderül, hogy Bartlet lassan befejezi a kegyelmi kérvények elbírálását, hát igen, a szálak elvarrásához hozzátartozik Toby Ziegler mártíromságának megnyugtató befejezése is. Egy füvet terjesztő nagyi kegyelmet kapott, nohát.

Will az utolsó sajtótájékoztatóra készül, de mielőtt ezen kiröhöghetnénk magunkat (a füves nagyiról biztos lesz kérdés), jön egy protokollfőnök két iszonyú vastag dossziéval, és szépen elmagyarázza CJ-nek, hogy amint az elnöki pár elindul a Kapitólium irányába, kilencven szorgos kis hangya érkezik a házba, és minden olyan tárgyat elvisznek, ami az előző adminisztrációra emlékeztet. Szomorú ez egy kicsit. Vágunk, Santos is a napirenddel van elfoglalva, ide kell menni, oda kell állni, ezt kell mondani, stb. A beiktatási programból Gloria Estefan előadása maradt meg bennem, javallom a következő hazai megfelelőhöz az ijesztő nevű Tankcsapdák zenekar meghívását.

Santos arról érdeklődik, hogy a sok protokoll szarság közepette elkezdhet-e kormányozni, de nem, mert 9 fogadásra hivatalosak aznap este, hát igen, meg kell adni a módját a dolognak. Donna közbeveti, hogy nem kell saturészegségig ott maradni egy-egy bulin, egy tánc, egy kézfogás, oszt kalap. Santos a tánchoz Joe Cocker "You Can Leave Your Hat On" című Basinger-sztiptízes nótáját szeretné, de Santosné megvétózza a tervet, kár, Teri Polót megnézném egy szál alsóneműben.

Charlie behozza a kegyelmi kérvényeket CJ-nek, a lista az utolsó pillanatban kiegészült egy névvel, aminek láttán CJ arca kicsit felderül. Gondolom Toby lesz az, és Will utolsó sajtótájékoztatója így elég érdekes dimenzióba kerülhet majd. CJ, Kate és Will érkezik beszámolni az elnöknek, a vihar miatt kisiklott egy vonat (???), így a magát munkanélkülinek érző Jed délelőttje akár sűrűbb is lehet, mint számított rá. A baleset ugyanis két állam határán történt, így az államok kormányzói azon vitáznak, hogy kinek a dolga a mentőakció vagy mi megszervezése, de Jed egy telefonnal elintézi a dolgot, yeah.

Jöhet a kegyelmi kérvények kérdésköre, alá kell írni őket, de Jed még nem döntötte el, hogy mi legyen Toby sorsa. Mallory, Leo lánya is megérkezik, és hozott egy ajándékot, amit az apja holmija között talált - a formájáról azonnal lehet tudni, hogy mi az, de nem lőjük le a poént, majd amikor Jed kibontja. Az elnök kérvényeket ír alá, és Debbie-t hallgatja, aki Abby öltözködési utasításait taglalja neki, kardigánban nem mehet a beiktatásra, és punktum. Toby kérvénye még nem került aláírásra, Jed elmegy egy utolsó sétára a házban, most akkor izgulnunk kellene? Tudjuk, hogy aláírja, hiszen a 7x01-ben ott állt Toby is mellette, hát akkor?

Josh befut CJ-hez, és megpróbálja rábeszélni, hogy maradjon, de nem fog menni. Al Bundy lett az alalnök, mint azt már lelőttük korábban, CJ pedig átad egy kis cédulát Joshnak, ami őt is átsegítette a nehéz napokon: "WWLD?" áll rajta, azaz "Vajon Leo mit tenne?" Bartlet a stábtól búcsúzik el, személyesen, a házban járkálva fog kezet azokkal akik még ott vannak, ez jó ötlet volt Wellstől, különösen az, hogy Jedet alakító Martin Sheen lányát is beleírta a jelenetbe. A legkedvesebb a Charlie-val való beszélgetés, látszik az egészen, hogy a két színész mélységesen tiszteli egymást, Martin Sheen könnyes szeme nem manír volt, hanem igazi érzelem.

Bartletnek már alig van ideje, és még mindig nem írta alá azt a bizonyos kegyelmi kérvényt, de legalább Santosnak már írt egy üzenetet. CJ behozza Mallory ajándékát,  de nem nyitjuk még ki, mert nincs rá idő, majd a gépen New Hampshire felé. CJ is elbúcsúzik Jedtől, aki hosszan méregeti Toby Ziegler kérvényét, sóhajt egyet, és egy lendületes mozdulattal alá kanyarítja a nevét. Ennek így kellett történnie. Ugrunk kicsit előre az időben, mindenki a beiktatásra megy, Santosné megemlíti, hogy még nem késő kiszállni a buliból (kíváncsi lennék mi történne a valóságban, ha egyszer valaki itt ugrana ki), hej de jó humora van ennek a nőnek.  Mehetünk akár Panamába is, drágám.

Bartleték és Santosék együtt utaznak a beiktatásra, Jed a kocsiban közli Mattel, hogy Toby Ziegler miatt kap majd egy pár kellemetlen kérdést. Jön a beiktatás maga, ami olyan, amilyen egy ilyen ünnepségnek lennie kell, így erről nem értekezünk hosszabban, mert minek. Közben láthatjuk a Fehér Házban maradt kevesen utolsó pillanatait is, ezt is el lehet képzelni. Az epizód legkedvesebb pillanata egy cameo, azaz előre be nem jelentett vendégszerep: maga Aaron Sorkin, a sorozat kitalálója, és egyben az első négy évad írója/producere tűnik fel egy pilanatra az ünneplő tömegben, megérdemelte ezt a főhajtást.

Miközben egy blues-gitáros játszik a pódiumon, a Fehér Házban a szorgos hangyák szépen elhordanak mindent, ami Jed Bartletre emlékeztet, asztalokat, festményeket, képeket, stb. Elég szívszorító jelenet. Az epizód végén megérkezik az új stáb a Fehér Házba, de két régi arc, Josh és Donna, annyira azért nincs meghatva, mint a többiek, been there, done that. Debbie az új titkárnőt instruálja, Jed a Kapitólium mögött Santostól búcsúzkodik, Charlie is az utódnak ad tanácsot, Will és Kate moziba készülnek. CJ vet még egy utolsó pillantást a sajótájékoztatók helyszínére, Donna pedig megkapja a saját irodáját a Fehér Házban. Kandallóval, mindennel. Bravó, ezt is vétek lett volna kihagyni.

Santos az Ovális irodában, ahol már várja egy levél Jedtől, de nem nagyon van idő elérzékenyülni, mert eligazítás lesz máris, az élet nem áll meg, elnök úr. És ki tűnik fel az elnöki asztal túloldalán? Rob Lowe, azaz Sam, aki ezek szerint elvállata a kommunikációs igazgatói posztot. Jed a repülőn kinyitja Mallory ajándékát - az a szalvéta van benne, amire Leo annak idején felvéste a "Bartlet For America" szlogent. Igen, így kell befejezni egy sorozatot.

Olvasóinknak köszönjük a kitartó és kitüntető figyelmet, ezúton is elnézést kérünk a hogyvoltok csúszásáért, nem magyarázkodunk, így alakult. Következő hogyvolt sorozatunk a Ments meg lesz, amiről péntek reggel olvashatják az első írást.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

santinocorleone 2007.06.13. 09:11:25

Köszi mindent sixx. Méltó búcsú egy sorozattól, ami megérdemli. Bár, nem volt ütős zárórésznek, de összességében nagyon nagy volt.

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2007.06.13. 09:30:43

"ijesztő nevű Tankcsapdák zenekar" ezt bazi nagy idézőjelek közé kellene tenni és a ©GY.F. kifejezést kitenni. De azért szép volt.

sixx · http://comment.blog.hu 2007.06.13. 09:42:37

nem voltam benne biztos, hogy pontosan így hangzott-e el az ominózus mondat.

efzsé 2007.06.13. 10:05:28

Azért azt értékeltem, hogy Bartlet levelét nem ismerhettük meg, csak Santos arcát láttuk, ahogy elolvasta és mosolygott...
Ez is főhajtás Sorkinnak, mert nála ez feltétlenül így történt volna. Miképpen a Toby kérvény aláírását NEM mutatta volna meg,hanem ravaszabbul informált volna...De most már mindegy.
Lám, annyira hiányzik a sorozat - hogy így is jó lenne, ilyen kevésbbé titkosan, kimondósan, megmutatósan -csak lenne!
Hajh!!!

r_magpie 2007.06.13. 10:17:25

jaja, végig az járt a fejemben, vajon Sorkin mit csinált volna egy utolsó résszel.

Póniló 2007.06.13. 10:20:54

A kedvencem az volt, amikor Jed nem írta alá Toby kérvényét és Debbie azt mondta: Ugye tudja, hogy délben visszaváltozik tökké? :)))))

Gabba 2007.06.13. 11:13:56

Mi köszönjük sixx a sok kellemes percet, én a magam részéről archíválom a kedvenc sorozataim hogyvótjait, a nehéz napokban jólesik őket olvasgatni.

Keep it up!
(És várjuk az Alias 4. szériáját ;-)

sixx · http://comment.blog.hu 2007.06.13. 11:21:33

alias 4-ről aszonta rtl, hogy nem mostanában lesz.

Toymao 2007.06.13. 12:49:53

Kedves sixx! Fehérneműs nem tudom, hogy van-e, de egyszer pózolt TP a nyuszis újságnak: www.celebsdb.com/pic/Teri_Polo/8.html

Szép napot. :)

Sectumsempra 2007.06.13. 13:02:58

Nyugalom, Zsuzsó, azért csak ismétlik.
Már jövő szombaton: elnokemberei.lap.hu. Hatodik szezon, ahol a legutóbbi újrát abbahagyták.

Patrik 2007.06.13. 13:29:19

Örökre kedvenc marad ez a sorozat...és a hogyvoltok róla.

silaris (törölt) 2007.06.13. 13:52:33

santos képviselő volt, nem szenátor.
csakhogy kiragadjam a társaságot a rekviem-fílingből.............

Crystalline 2007.06.13. 17:18:51

:( mármint hogy nem láttam minden részt és minden évadot, és sajnos a zárórészt sem, szóval..majd jól beszerzem valahogy.
de azért kár, mert amit láttam azt imádtam.

veronel 2007.06.13. 19:07:27

Az nagyon ott volt, ahogy Sheen a lányától búcsúzott: "Szóljon az édesanyjának, hogy szeretném látni!" Vagy valami ilyesmi. Amolyan kikacsintós kedvenc poén;)
Imádtam ezt a sorozatot, kár, hogy vége, brühühü.

Yoisten 2007.06.15. 00:53:32

Igazából nem is baj, hogy nem csinálnak több szériát belőle. Valami csattanót bele rejthettek volna, vagy legalább nem ennyire egyértelművé tenni pl. a Toby féle kegyelmet, CJ-t is ellőték az első részben, stb...

Az évad akkor lett volna ütős, ha az első részben egyrészt nem Josh mondja, hogy jön az elnök, másrészt mutatták volna Vinicket a limóban, egy másik ember (Santos) perspektívájából.
Esetleg Bartlett is kimúlhatott volna SM-ben, bár szegény John Spencer megtette irl, szóval halál az vót végülis.
süti beállítások módosítása